Με 100 εκατ. ευρώ η γερμανική KfW στο επενδυτικό ταμείο
- 23/04/2014, 13:48
- SHARE
Η γερμανική επενδυτική τράπεζα θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση των ΜμΕ – 100 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση και από το Δημόσιο.
Το υπουργείο Ανάπτυξης ανακοίνωσε την Τετάρτη την υπογραφή συμφωνίας ώστε η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW να συμμετάσχει με 100 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) με στόχο να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, απαιτήθηκε πολλή δουλειά, από πολλούς ανθρώπους, για πολλούς μήνες.
Ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη, επαφές και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds για να συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Ταμείο, όπως π.χ. με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών CDC και τη γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων BPI. Τέλος την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Καταλυτικής σημασίας για την προσέλκυση επενδύσεων και την αναζωπύρωση του επενδυτικού κλίματος, χαρακτήρισε τη συμφωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την KfW για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
«H ελληνική οικονομία και η ελληνική κοινωνία πέρασαν πολύ δύσκολα τα τελευταία τέσσερα χρόνια, μπορέσαμε όμως και πετύχαμε τους στόχους μας και μάλιστα συντομότερα ίσως από ό,τι περίμενε κάποιος. Η οικονομία έχει σταθεροποιηθεί, βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα ανάπτυξης και τώρα αναζητούμε περισσότερη ρευστότητα. Aκριβώς αυτή η συμφωνία συμβάλλει στη μεγαλύτερη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Το ποσό μπορεί να μην ακούγεται πολύ μεγάλο, θα είναι όμως καταλύτης. Είναι μια ένδειξη εμπιστοσύνης από τη γερμανική κυβέρνηση και θα είναι καταλύτης για προσέλκυση και άλλων κεφαλαίων και από ιδιώτες επενδυτές. Διότι το ζητούμενο σήμερα δεν είναι μόνο δημόσια χρήματα μέσω του ΕΣΠΑ, τα οποία έχουμε εξασφαλίσει σε σημαντικό βαθμό, αλλά πώς να προσελκύσουμε κεφάλαια για άμεσες επενδύσεις στη χώρα μας από τον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας.
Αναφορικά με τη μελέτη του νέου αναπτυξιακού μοντέλου που προωθεί η κυβέρνηση, ο κ.Στουρνάρας, επεσήμανε ότι οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες και «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός θα το ανακοινώσει σύντομα. Αυτό που δουλεύουμε τώρα είναι ένα υπερσύνολο από τις τρεις μελέτες, το οποίο θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός τις επόμενες ημέρες».
Διαβάστε την ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης:
«Κυρίες και Κύριοι, υπογράψαμε σήμερα την τελική συμφωνία ώστε η γερμανική επενδυτική τράπεζα KfW να συμμετάσχει με 100 εκ. ευρώ για την χρηματοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) με στόχο να ξεκινήσει άμεσα τη λειτουργία του, το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Με τα 100 εκ. ευρώ της συμφωνίας αυτής και αλλά 100 εκ. ευρώ που θα εισφέρει σε πρώτη φάση το ελληνικό δημόσιο, μπαίνει σε λειτουργία το πρώτο από τα τρία επιμέρους υπό-ταμεία που θα βρίσκονται υπό την ενιαία ομπρέλα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου. Αυτό για τη δανειοδότηση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Πρόκειται στην ουσία, για ένα ακόμη εργαλείο στη μεγάλη εθνική προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα σήμερα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Για τη δημιουργία του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, απαιτήθηκε πολλή δουλειά, από πολλούς ανθρώπους, για πολλούς μήνες και συγκεκριμένα:
1. Ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες και οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για να αντιμετωπιστούν ενστάσεις που είχαν εκφραστεί αρχικά από την Τρόϊκα, με τη συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης.
2. Ψηφίσθηκε ο νόμος για τη σύσταση του Ταμείου
3. Εκπονήθηκαν οι απαραίτητες μελέτες από τους διεθνούς κύρους οίκους, Finance in Motion, OliverWyman και Ernst & Young , μετά από συνεννόηση με την KfW, την ΕΤΕπ , το Γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών και εκπροσώπους της Task Force και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
4. Έγιναν οι προκαταρκτικές συμφωνίες χρηματοδότησης με την KfW και το Ίδρυμα Ωνάση.
5. Δεσμεύθηκαν τα πρώτα 100 εκατ. ευρώ από τα 350 εκ. ευρώ που θα εισφέρει , συνολικά, το Ελληνικό Δημόσιο.
Και ακολούθως τώρα:
1. Βρίσκονται σε εξέλιξη, επαφές και με άλλες επενδυτικές τράπεζες και funds για να συμμετάσχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο Ταμείο, όπως π.χ. με το γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών CDC και τη γαλλική Τράπεζα Δημοσίων Επενδύσεων BPI.
2. Την προσεχή εβδομάδα αναμένεται η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας για τη συμμετοχή και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
3. Και χάρη στη σημερινή συμφωνία, θα συσταθεί εντός 20 ημερών το πρώτο από τα τρία επιμέρους υπο-ταμεία, δηλαδή εκείνο που θα διευκολύνει τη χρηματοδότηση τις ΜμΕ με δάνεια για κεφάλαια κίνησης με αποπληρωμή του κεφαλαίου στη λήξη (δηλ. στη διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τόκους). Αλλά παράλληλα θα στηρίζει και την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων των βιώσιμων επιχειρήσεων. Με νέα προϊόντα δηλαδή, που καλύπτουν τα συγκεκριμένα κενά χρηματοδότησης της ελληνικής αγοράς.
Θεωρούμε πως τα κεφάλαια του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου θα πολλαπλασιαστούν τους επόμενους μήνες:
• αφενός με τη λειτουργία των δύο επόμενων υπο-ταμείων, που αφορούν στα έργα υποδομής και την κεφαλαιουχική συμμετοχή σε ΜμΕ με προοπτικές ανάπτυξης
• και αφετέρου με τη μόχλευση των κεφαλαίων από τραπεζικά και άλλα ιδιωτικά κεφάλαια.
Αλλά θέλω να τονίσω πως ειδικά για την ελληνική κυβέρνηση, η σημερινή συμφωνία είναι τριπλά σημαντική:
• πρώτον: διότι στέλνει ένα μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα – στην προσπάθεια να ξεπεράσει οριστικά την κρίση.
• δεύτερον: διότι στηρίζει τις ελληνικές επιχειρήσεις και κυρίως τις ΜμΕ που σήμερα βρίσκονται σε μια κρίσιμη καμπή ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να προχωρήσουν
• τρίτον: διότι ενισχύει τις προσπάθειες μας για να δημιουργήσουμε ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο για τη χώρα, με έμφαση στην επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια και τη στήριξη της απασχόλησης.
Με τις σκέψεις αυτές, θέλω να ευχαριστήσω θερμά την KfW για τη συνεργασία, αλλά και όλους όσοι εργάστηκαν εντατικά τους προηγούμενους μήνες και να δεσμευθώ πως σε ό,τι μας αφορά θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα».
Διαβάστε περισσότερα:
Η Eurostat επιβεβαίωσε το πλεόνασμα, σειρά των εταίρων μας