4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός διαδικτύου

4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός διαδικτύου

Για την πλειοψηφία του κόσμου, το Google και το Facebook δεν είναι η δεύτερη φύση τους.

Σήμερα υπάρχουν 4,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι – 57% του παγκόσμιου πληθυσμού – που βρίσκονται εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με την Επιτροπή Ευρυζωνικότητας των Ηνωμένων Εθνών. Συνολικά, η αύξηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο αναμένεται να επιβραδυνθεί από 8,6% το 2014 σε 8,1% το 2015.

Αλήθεια, πώς είναι αυτό δυνατό, όταν κάθε νέος κάθεται με τις ώρες και στέλνει μηνύματα;

Σχεδόν 70% των συνδέσεων κινητής και σταθερής τηλεφωνίας είναι συγκεντρωμένες σε δύο μόλις περιφέρειες: Αμερική και Ασία – Ειρηνικός.

Αν και η έκθεση εκτιμά ότι μέχρι το 2021 το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού θα έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των φτωχότερων κρατών θα παραμείνει, αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Οι λιγότερο αναπτυγμένες χώρες δεν έχουν υιοθετήσει το διαδίκτυο με τον ίδιο ενθουσιασμό. Ένας λόγος είναι η έλλειψη παρουσίας των περισσότερων γλωσσών του κόσμου εντός του. Πάνω από τις μισές ιστοσελίδες είναι στα αγγλικά. Ευρωπαϊκές γλώσσες όπως τα ισπανικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά, ή η ιαπωνική γλώσσα χρησιμοποιούνται σε λιγότερο από το 5% των ιστοσελίδων. Επίσης, πολλές εθνικές γλώσσες όπως η σουαχίλι και η ινδική εμφανίζονται μόλις σε 0,1% των ιστοσελίδων.

Η Facebook πρόσφατα μελέτησε 100.000 σελίδες της Wikipedia και το συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι μόνο 53% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση στη Wikipedia στην τοπική του γλώσσα. Για να αυξηθεί το ποσοστό του πληθυσμού στο 80%, θα πρέπει να προστεθούν άλλες 40 γλώσσες.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομών σε αγροτικές περιοχές με χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού. Σύμφωνα με την έκθεση, η κάθε χώρα πρέπει να εκπονήσει ένα εθνικό σχέδιο ευρυζωνικότητας και να καταστήσει την πρόσβαση στο διαδίκτυο οικονομικά προσιτή, έτσι ώστε περισσότεροι άνθρωποι να ενταχθούν στους κόλπους του.

Στις αγροτικές περιοχές, η κρατική παρέμβαση και οι δημόσιες επενδύσεις ίσως θα μπορούσαν να βοηθήσουν τις ιδιωτικές εταιρείες διαδικτύου ώστε αυτές να έχουν κίνητρο να προσφέρουν υπηρεσίες και να αναπτύξουν τις υποδομές.