«Αέρας» Τουρκίας στα ελληνικά τουριστικά ακίνητα

«Αέρας» Τουρκίας στα ελληνικά τουριστικά ακίνητα

Μεγάλο ενδιαφέρον από Τούρκους επιχειρηματίες για επενδύσεις στην Ελλάδα.

«Πριν από 30 χρόνια, αν μας καλούσε κάποιος, Έλληνες και Τούρκους, να συναντηθούμε σε μια αίθουσα και να συζητούσαμε για επενδύσεις, μάλλον θα δυσανασχετούσαμε ή θα αδιαφορούσαμε. Δεν είναι δυνατόν να αλλάξουμε την ιστορία, αλλά είναι στο χέρι μας να χτίσουμε το μέλλον». Με αυτά τα λόγια, ο πρόεδρος της Τουρκικής Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων (TURSAB), Μπασαράν Ουλουσόι χαιρέτισε την ειδική συνάντηση/εκδήλωση «Greek Properties- Turkish Tourism Investors Event», που οργανώθηκε στην Κωνσταντινούπολη για την παρουσίαση ελληνικών ιδιωτικών τουριστικών ακινήτων σε Τούρκους επενδυτές.

Τα ακίνητα που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση αυτή ήταν συνολικά 24 -ανάμεσά τους και το ιστορικό κτίριο του «Καραβάν Σαράι» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η τιμή τους άρχιζε από 5 εκατομμύρια ευρώ και έφθανε το μισό δισεκατομμύριο.

«Ξεκινήσαμε αρχικά με δέκα ακίνητα, αλλά στις λίγες ημέρες που μεσολάβησαν από την επίσημη ανακοίνωση μέχρι τη διεξαγωγή της παρουσίασης, προστέθηκαν στον κατάλογο άλλα 14 ακίνητα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται κάποια από Κω, Πάτμο, Κρήτη και Σαντορίνη» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Νίκος Σαπουντζής, εκπρόσωπος της TourismPlus, μίας εκ των δύο εταιρειών, που διοργάνωσαν την παρουσίαση της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη.

«Το ενδιαφέρον ήταν εντυπωσιακό. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να έρθει στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωπος μεγάλου κατασκευαστικού ομίλου από την Τουρκία προκειμένου να “γνωρίσει” από κοντά, δύο από τα ακίνητα που παρουσιάσαμε. Ο όμιλος ενδιαφέρεται για μονάδα 5 αστέρων με συγκεκριμένες προδιαγραφές λειτουργίας» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κώστας Μαμάρας, εκπρόσωπος της έτερης συνδιοργανώτριας εταιρείας «Μαμάρας και Συνεργάτες».

Από την πλευρά του, ο κ. Σαπουντζής έκανε γνωστό ότι, μέσα στον Ιούνιο ή στις αρχές Ιουλίου, προγραμματίζεται επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και αντιπροσωπείας της Ένωσης Τούρκων Επενδυτών Τουρισμού (TYD), με σκοπό να δουν από κοντά τα διαθέσιμα ακίνητα.

Ο ίδιος τόνισε πως «υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για κάποια οικόπεδα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο με τα τουριστικά ακίνητα, οικόπεδα που είναι ενταγμένα στον επενδυτικό νόμο για την ανέγερση τουριστικών μονάδων».

Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ενημερώθηκαν για το φορολογικό, νομικό και οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας και ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον επενδυτικό τομέα, ενώ υπέγραψαν σύμφωνο εμπιστευτικότητας, ώστε να τηρηθεί η ανωνυμία των πελατών που εκπροσωπούσαν οι δύο ελληνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Σαπουντζή, πιθανώς να δρομολογηθεί ανάλογη εκδήλωση/παρουσίαση και στο Αζερμπαϊτζάν, ύστερα από σχετικό αίτημα που διατύπωσε επενδυτής που δραστηριοποιείται στον τομέα του Τουρισμού στη χώρα αυτή του Καυκάσου. Την ίδια ώρα, εταιρεία που ασχολείται με την προβολή της Ελλάδας ως τουριστικού προορισμού στις σκανδιναβικές χώρες, ζήτησε συνεργασία και τη διοργάνωση αντίστοιχης εκδήλωσης στις εν λόγω χώρες.

Πάντως, στους στόχους των διοργανωτών περιλαμβάνονται παρουσιάσεις και σε επενδυτές της Κίνας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Συνεργασία στον τομέα του τουρισμού
Την ανάγκη συνεργασίας Ελλήνων και Τούρκων στον τομέα του Τουρισμού επεσήμανε ο Μπασαράν Ουλουσόι, πρόεδρος της TURSAB (Τουρκική Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων), προτείνοντας ορισμένες δράσεις από κοινού. Ανάφερε, ως παράδειγμα, ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να συνεργάζονται στη δημιουργία κοινών πακέτων για τους τουρίστες από Ταϊλάνδη και Κίνα. «Το συμφέρον στον τουρισμό είναι κοινό για τις δύο χώρες» είπε και τόνισε: «τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να επενδύσουν οι Τούρκοι στον τουριστικό τομέα της Ελλάδας, όπως έκανε η Ελλάδα όταν επένδυσε στην Τουρκία, αγοράζοντας την Finansbank».

«Το Αιγαίο δεν είναι η θάλασσα που μας χωρίζει, αλλά η θάλασσα που μας ενώνει» πρόσθεσε ο κ. Ουλουσόι. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- πως είναι η πόλη που «αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου» ενώ τόνισε πως στηρίζει και τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και ότι θα δώσει εκ νέου το «παρών» και στη φετινή διοργάνωση. Με την ευκαιρία ζήτησε την υποστήριξη των Ελλήνων στην Έκθεση που διεξάγεται στη Σμύρνη.

Οι επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού καθυστέρησαν
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ανώτατου Συμβουλίου της Ένωσης Τούρκων Επενδυτών Τουρισμού (TYD), Τουργκούτ Γκουρ, στα 25 χρόνια που μεσολάβησαν από την ίδρυση της TYD, τα μέλη της έχουν επενδύσει περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια στον τουριστικό τομέα. Ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στα 2/3 του συνολικού κεφαλαίου των ιδιωτικών επενδύσεων που δαπανήθηκαν στον τουρισμό στην Τουρκία.

«Ως TYD έχουμε επενδύσει στη Βουλγαρία, στη Ρουμανία, στο Καζακστάν, αλλά όχι στην Ελλάδα και αυτό είναι λάθος» επεσήμανε ο κ. Γκουρ, ανακοινώνοντας ότι αντιπροσωπεία της TYD θα μεταβεί στην Ελλάδα για να δει και να εξετάσει όλα τα ακίνητα από κοντά. Μάλιστα, δεν απέκλεισε την πιθανότητα αναζήτησης χρηματοδοτικών εργαλείων μέσω της Παρευξείνιας Τράπεζας, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ανάφερε -μεταξύ άλλων- ότι το 2013, οι τουρίστες που επισκέφτηκαν την Τουρκία ανήλθαν σε 34 εκατομμύρια, ενώ τα έσοδα από τον τουρισμό την ίδια χρονιά, υπολογίζεται ότι «άγγιξαν» τα 32 δισεκατομμύρια δολάρια.

Διευκολύνσεις στο θέμα της βίζας θα ενίσχυαν τον τουρισμό
Στα προβλήματα που δημιουργεί στους Τούρκους τουρίστες το ζήτημα της βίζας, αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Υγείας και Τουρισμού της Τουρκίας, Μπουλέντ Ατσαρλί, σημειώνοντας την ανάγκη αντιμετώπισής τους ενώ, σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε ότι «η Ελλάδα αποτελούσε ανέκαθεν το παράδειγμα στον τομέα του τουρισμού για την Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, επεσήμανε πως ήδη στην Ελλάδα λειτουργεί πιλοτικό πρόγραμμα για ταχύτερη έκδοση βίζας σε όσους Τούρκους τουρίστες θέλουν να επισκεφτούν την Μυτιλήνη, τη Χίο, τη Ρόδο, τη Σάμο και την Κω. Ως διοίκηση έχουν ήδη ζητήσει από τους αρμόδιους υπουργούς να γίνει κάτι αντίστοιχο και στη Θεσσαλονίκη.

«Άλλωστε, η καταγραφόμενη αύξηση τουριστών που προέρχονται από την Τουρκία είναι θεαματική: Από το 2010 μέχρι το 2013, η αύξηση Τούρκων επισκεπτών έφθασε στο 266%, ενώ αντίστοιχα από τη Ρωσία “άγγιξε” το 371%, από το Ισραήλ το 358% και από τη Βουλγαρία το το 136%» τόνισε ο κ. Πέγκας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, και ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης και εκ νέου υποψήφιος, Γιάννης Μπουτάρης.

Μίλησαν ακόμη: ο διευθυντής των τουρκικών αερογραμμών (Turkish Airlines) στη Θεσσαλονίκη, Ουτκού Γιαζάν, ο οποίος ανέφερε ότι από τον Ιούνιο θα υπάρχουν καθημερινά δύο απευθείας πτήσεις Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Ξενοδόχων Τουρκίας (TUROB), Κασίμ Ζοτού, η Μαρία Ικμεκτσίογλου, παρουσιάστρια εκπομπής μαγειρικής και ο Ιωάννης Μανδρινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων νομού Θεσσαλονίκης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

«Μνηστήρες» από την Τουρκία για τα ξενοδοχεία της Βορείου Ελλάδας

Ελληνοτουρκική συνεργασία με φόντο την ανάπτυξη