Αυτά είναι τα πέντε ονόματα που πρότεινε ο Νίμιτς- Όλα περιέχουν τον όρο Μακεδονία
- 18/01/2018, 14:26
- SHARE
Η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι ergaomnes, δηλαδή θα ισχύει τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας.
Πέντε ονόματα φέρεται κατατέθηκαν την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη από τον Μάθιου Νίμιτς στους διαπραγματευτές Ελλάδος και πΓΔΜ.
Σύμφωνα με το «Βήμα» και στοιχεία τα οποία δημοσιεύονται (εν όλω ή εν μέρει) στη σκοπιανή ιστοσελίδα «www.MKD.mk», τα ονόματα είναι στα σλαβικά και είναι τα ακόλουθα:
Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας),
Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας),
Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας),
Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και
Republika Makedonija (Skopje) {Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].
Η σύντομη γραφή των ονομάτων προτείνεται αντιστοίχως να είναι:
Nova Makedonija,
Severna Makedonija,
Gorna Makedonija,
Vardarska Makedonija και
Makedonija (Skopje).
Ζήτημα ταυτότητας δεν φαίνεται να υπάρχει στη δέσμη ιδεών Νίμιτς.
Όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχει αναφορά στη γλώσσα όπου προτείνεται εναλλακτικά είτε η γραφή «makedonski» είτε μία πιο περιγραφική της ονομασία, πχ «επίσημη γλώσσα της Δημοκρατίας της Νέας Μακεδονίας».
Ανάλογη τακτική ακολουθείται και στο ζήτημα της υπηκοότητας, όπου προτείνεται είτε η σλαβική γραφή «makedonska» είτε η περιγραφή πχ «nationality of the Republica on Nova Makedonija».
Ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι η χρήση του ονόματος πρέπει να είναι ergaomnes, δηλαδή θα ισχύει διεθνώς τόσο σε διεθνείς οργανισμούς όσο και για τις διμερείς σχέσεις της χώρας.
Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών ενώ οι δύο διαπραγματευτές είχαν από νωρίς το πρωί στα χέρια τους τις προτάσεις και είχαν τον χρόνο να τις μελετήσουν πριν από τη συνάντηση.
Ο Αμερικανός διπλωμάτης δεν παρέδωσε καμία μαγική λύση, καθώς όλες οι προτάσεις του σύμφωνα με πληροφορίες έχουν πέσει στο τραπέζι των συνομιλιών στο παρελθόν. Έκανε λόγο για έναν αξιοπρεπή συμβιβασμό και δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορεί να υπάρχει συμφωνία και μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Πληροφορίες από τα Σκόπια έλεγαν ότι το συνταγματικό όνομα της γειτονικής χώρας δεν πρόκειται να αλλάξει καθώς η κυβέρνηση Ζααεφ διεμήνυσε ότι είναι αδύνατον αυτή η απόφαση να περάσει κοινοβουλευτικά από τη Βουλή των Σκοπίων.
Το βέβαιο είναι η διαπραγμάτευση δεν τελειώνει καθώς ο Μάθιου Νίμιτς έδωσε περιθώριο δυο μηνών για να γίνουν οι διαβουλεύσεις.
Τις επόμενες ημέρες μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στην Αθήνα και τα Σκόπια.
Δείτε ακόμη: Βούτσης: «Όχι, όχι, όχι» σε δημοψήφισμα για το Σκοπιανό