Αυτό είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για το Bitcoin
- 18/01/2018, 12:54
- SHARE
Πώς η Κίνα βάζει «τρικλοποδιά» στα κρυπτονομίσματα και προκαλεί μεγάλη πτώση.
Η Κίνα, η οποία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα εξορυκτών του bitcoin, προσπαθεί να περιορίσει κάθε δραστηριότητα που σχετίζεται με τα κρυπτονομίσματα.
Οι εποπτικές αρχές έχουν υιοθετήσει μια σειρά μέτρων, απαγορεύοντας τόσο το trading σε εικονικά νομίσματα στα εγχώρια ανταλλακτήρια, όσο και τις αρχικές προσφορές νομισμάτων. Οι κινήσεις της χώρας έρχονται σε μια στιγμή που ο Πρόεδρος Xi Jinping βάζει στο στόχαστρο το χρηματοοικονομικό ρίσκο στην οικονομία, ύστερα από μια δεκαετία ακραίων διακυμάνσεων στα πάντα, από μετοχές μέχρι ακίνητα.
Το αποτέλεσμα; Ο κάποτε κυρίαρχος ρόλος της Κίνας στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων συρρικνώνεται.
Πρώτα, η Κίνα απαγόρεψε τις αρχικές προσφορές νομισμάτων (initial coin offerings – ICO), που είναι το αντίστοιχο των αρχικών δημόσιων προσφορών για νέα εικονικά νομίσματα. Στη συνέχεια, απαίτησε από τα τοπικά ανταλλακτήρια να πάψουν να κάνουν αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων και δημοσιοποίησε τις προτάσεις της για την αποθάρρυνση της εξόρυξης bitcoin.
Επίσης, ανέλαβε δράση για να ελέγξει τις κινεζικές εταιρείες που είναι εισηγμένες σε χρηματιστήρια στο εξωτερικό και παρακάμπτουν την εγχώρια απαγόρευση των αρχικών προσφορών νομισμάτων.
Στην παρούσα φάση, οι αξιωματούχοι επιδιώκουν να μπλοκάρουν την εγχώρια πρόσβαση σε διαδικτυακές πλατφόρμες και κινητές εφαρμογές που προσφέρουν υπηρεσίες ανταλλακτηρίου για κρυπτονομίσματα. Επιπλέον, και τα εγχώρια χρηματιστήρια έχουν βάλει στο στόχαστρο εταιρείες που αυτό-προβάλλονται ως σχετικές με την αλυσίδα των μπλοκ για να δώσουν ώθηση στις μετοχές τους.
Πρόκειται για μια συντονισμένη προσπάθεια των κινεζικών αρχών, στην οποία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η κεντρική τράπεζα, η υπηρεσία διαχείρισης του κυβερνοχώρου, και το υπουργείο βιομηχανίας και τεχνολογίας της πληροφορίας της Κίνας. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει σαφής ερμηνεία των λόγων που έχουν ωθήσει την Κίνα στην υιοθέτηση αυτής της στάσης.
Η απομάκρυνση του ρίσκου από τις χρηματοοικονομικές αγορές είναι κομμάτι της επίσημης ρητορικής της κυβέρνησης εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια. Η κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα για την άνοδο του κλάδου της σκιώδους τραπεζικής, μιας δυνητικής πηγής μη εποπτευόμενων δανείων σε κερδοσκόπους.
Επιπλέον, τα ψηφιακά νομίσματα προσφέρουν έναν τρόπο για να βγάλουν κάποιοι τα χρήματά τους εκτός Κίνας, και οι κρατικοί αξιωματούχοι έχουν θέσει ως στόχο τον περιορισμό αυτών των εκροών.
Όπως λέει και ο Mark McFarland, επικεφαλής οικονομολόγος στη Union Bancaire Privee SA HK, οι κινήσεις της Κίνας «υποδηλώνουν μια μακροπρόθεσμη προσπάθεια στενότερου ελέγχου των δραστηριοτήτων που δεν υπάγονται στο επίσημο νομισματικό πεδίο».