Αυτό είναι το plan B για το προσφυγικό που «πνίγει» την Ελλάδα
- 26/02/2016, 17:11
- SHARE
Αν δεν προχωρήσει η συνεργασία με Τουρκία, υπάρχουν χώρες που θα το βάλουν στο τραπέζι. Τι αναφέρει η Wall Street Journal.
Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ήδη δύσκολη με τη χώρα να θυμίζει ένα απέραντο hot spot για πρόσφυγες, την ώρα που άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν τηρούν τη συμφωνία των Βρυξελλών και περιορίζουν ακόμα περισσότερο τον αριθμό των προσφύγων που δέχονται, κλείνοντας τα σύνορα τους.
Βασική πρόταση που θα συζητηθεί στην πλέον πολύ κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής στις 7 Μαρτίου είναι αυτή που προβλέπει το λεγόμενο «σχέδιο Μέρκελ», το οποίο περιλαμβάνει τη συμμετοχή της Τουρκίας ως βασικού κρίκου για την ανακοπή των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.
Στη Σύνοδο θα συμμετέχει και ο Τούρκος πρωθυπουργός Aχμέτ Νταβούτογλου, αλλά όπως αναφέρει η WSJ το σχέδιο αυτό δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης πολλών κρατών μελών της Ε.Ε, που θεωρούν ότι η Τουρκία δεν κάνει αυτά που πρέπει και έχει δεσμευτεί.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, στη Σύνοδο Κορυφής στις 7 του Μαρτίου θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στη συνεργασία με την Τουρκία και την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Αν δεν αποδώσει καρπούς τότε υπάρχουν οι πρόθυμοι για να βάλουν το plan B στο τραπέζι.
Τι περιλαμβάνει αυτό; Στην ουσία τον εγκλωβισμό των προσφύγων στην Ελλάδα.
Το σχετικό άρθρο της εφημερίδας αναφέρει ότι ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα κάνει τη διαχείριση του προσφυγικού πιο εύκολη για την Ευρώπη. Οι αξιωματούχοι που επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό, καθώς στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων η ύπαρξη προσφύγων θα μπορούσε να φουντώσει τις εθνοτικές συγκρούσεις ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα εκτιμούν ότι μόλις οι πρόσφυγες αντιληφθούν ότι θα παραμένουν κολλημένοι στην Ελλάδα τότε θα ανακοπεί και η ροή τους από την Τουρκία προς τη χώρα μας.
«Η Ελλάδα δεν θα ήταν και το χειρότερο μέρος για να έχουμε μία ανθρωπιστική κρίση για μερικούς μήνες» ανέφερε ευρωπαίος αξιωματούχος και υπογράμμισε πως ο ελληνικός πληθυσμός ήταν πολύ πιο φιλικός προς τους υπόλοιπους πρόσφυγες σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων Βαλκανικών χωρών και της Ανατολικής Ευρώπης.
Το «plan b», υποστηρίζει η Wall Street Journal, προωθείται για να αντικαταστήσει το σχέδιο Μέρκελ που περιλαμβάνει την συμμετοχή της Τουρκίας αλλά είναι ένα σχέδιο που δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης κρατών μελών.
Το δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για ένα πακέτο ύψους 500 εκατ. ευρώ το οποίο πρόσφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρoσφυγικό. Την ίδια ώρα, πάντως εκτιμάται ότι το κόστος θα άγγιζε το 1 δισ. ευρώ. Από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η Επιτροπή ψάχνει τρόπους να αντλήσει χρήματα για να βοηθήσει στην Ελλάδα, δίχως ωστόσο να αναφέρει ποσά.
Διαβάστε ακόμη:
Πού βρίσκονται μοιρασμένοι οι 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα