Αυτό είναι το πρόγραμμα του Εμανουέλ Μακρόν για τη Γαλλία
- 02/03/2017, 13:59
- SHARE
Αναλυτικά οι μεταρρυθμίσεις του Γάλλου υποψηφίου για την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την εκπαίδευση της χώρας.
Ο επικρατέστερος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι θα καταργήσει τις ανισότητες στο γαλλικό συνταξιοδοτικό σύστημα, θα πουλήσει τα κυβερνητικά μερίδια σε μεγάλες επιχειρήσεις και θα μειώσει τον αριθμό των κοινοβουλευτικών και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου.
Διεκδικώντας την ψήφο των Γάλλων ως ανεξάρτητος κεντρώος υποψήφιος, ο Μακρόν κερδίζει στις δημοσκοπήσεις την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν στον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί τον Μάιο.
«Η κοινωνία που θέλω θα είναι τόσο ελεύθερη από περιορισμούς και αποκλεισμούς όσο και προστατευτική για τους πιο αδύναμους», αναφέρει στο πρόγραμμά του ο Μακρόν, το οποίο είδε το Ρόιτερς και παρουσιάζεται σήμερα έπειτα από κατηγορίες ότι παρέμενε ασαφής για τα σχέδιά του.
Πολλές από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσουν έντονη διαμάχη σε μία χώρα όπου κατεστημένες συνήθειες υπονομεύονται από μια ασθενή οικονομική ανάκαμψη, υψηλή ανεργία και εκτεταμένη δυσαρέσκεια για τις προσπάθειες να ενσωματωθεί η μεγαλύτερη μουσουλμανική κοινότητα της Ευρώπης και να αντιμετωπιστεί η τρομοκρατία.
Η κυβέρνηση της Γαλλίας κατέχει παραδοσιακά μεγάλα μερίδια σε επιχειρήσεις εθνικού χαρακτήρα, όμως ο Μακρόν είπε ότι θα πουλήσει 10 δισ. ευρώ σε αξία μετοχών σε ομίλους όπου το κράτος δεν κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την πώληση της κρατικής συμμετοχής σε επιχειρήσεις θα τοποθετηθούν σε ένα «Ταμείο για Επένδυση και Καινοτομία» προκειμένου να χρηματοδοτηθούν μελλοντικά προγράμματα.
Ο Μακρόν, ο οποίος περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα ένα ευρύ οικονομικό σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει φορολογικές περικοπές, μείωση των θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα και υψηλότερες επενδύσεις, είπε πως σκοπός του είναι να εξομαλύνει τις μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων και εκείνων στον ιδιωτικό τομέα, διατηρώντας ωστόσο το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62.
Αντίθετα με την άρνηση προηγούμενων γαλλικών κυβερνήσεων να δεσμευθούν σε μια αμερικανικής έμπνευσης πολιτική «θετικών διακρίσεων», ο Μακρόν είπε επίσης πως θα δώσει στις εταιρίες που προσλαμβάνουν ανθρώπους από 200 καθορισμένες υποβαθμισμένες συνοικίες μπόνους 15.000 ευρώ για περίοδο τριών χρόνων.
Θα μειώσει επίσης τον αριθμό των μαθημάτων για την απόκτηση του μπακαλορεά, μιας εξέτασης για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια που δημιουργήθηκε από τον Ναπολέοντα αλλά η διοργάνωσή της κοστίζει 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο.
Στην προσπάθεια να κερδίσει την εύνοια αριστερών ψηφοφόρων, ο Μακρόν είπε ότι θα αυξήσει τα επιδόματα αναπηρίας και γήρατος κατά 100 ευρώ τον μήνα και θα τιμωρεί τους εργοδότες που χρησιμοποιούν υπερβολικά μεγάλο αριθμό βραχυπρόθεσμων συμβολαίων.
Σε ένα μέτρο που δεν είναι πιθανό να καταπιούν εύκολα είτε οι συνάδελφοί του πολιτικοί είτε ο κατεστημένος πυρήνας αιρετών αξιωματούχων της Γαλλίας, είπε ότι θα μειώσει κατά το ένα τρίτο τον αριθμό των κοινοβουλευτικών τόσο στην κάτω όσο και στην άνω βουλή και κατά τουλάχιστον ένα τέταρτο τον αριθμό των αρχών στις επαρχίες, τα αποκαλούμενα διαμερίσματα.