Agtech: Είναι ο τομέας της γεωργίας ο πιο hot κλάδος της επιχειρηματικότητας;
- 12/03/2017, 11:09
- SHARE
Ο μεγαλύτερος agro διεθνής επιχειρηματικός διαγωνισμός, οι σημαντικότεροι επιταχυντές και επενδύσεις δισεκατομμυρίων.
Ο αγροτικός τομέας ήταν ανέκαθεν ένας απ’ τους βασικότερους τομείς απασχόλησης της Ελλάδας και αποτελεί εδώ και χρόνια βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Η συμβολή του αγροτικού τομέα στην χώρα μας, μάλιστα, είναι πολύ μεγαλύτερη από τη μέση συμμετοχή των αντιστοίχων μεγεθών της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, η έκταση των κυρίως αγροτικών περιοχών φτάνει στη χώρα μας στο 82%, όταν στην Ευρώπη των 28 ο μέσος όρος δεν ξεπερνάει το 52%. Επίσης, ο πληθυσμός των αγροτικών περιοχών φτάνει στην Ελλάδα στο 44%, όταν στην Ευρώπη δεν ξεπερνάει το 23%.
Ο κάποτε σημαντικότατος αυτός κλάδος, δε κατάφερε να μείνει ανεπηρέαστος στα χρόνια της κρίσης, ενώ το ποσοστό συμμετοχής του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε από 18,3% σε 4,2% τη περίοδο 1970 – 2016. Με βάση, δε, τα στοιχεία της Eurostat, o γεωργικός τομέας συμβάλλει στο Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) κατά 2,9%, ενώ ταυτόχρονα καλύπτει το 14% της απασχόλησης. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 1,2% και 5%.
Με άλλα λόγια, ένας τομέας που κάποτε ήταν ένας απ’ τους βασικότερους κλάδους απασχόλησης και σημαντική πηγή εσόδων, άρχισε σιγά – σιγά να υποχωρεί. Η κρίση, όμως, έχει και τη «θετική» της πλευρά. Στη προσπάθεια αναζήτησης διεξόδου από την δυσμενή αυτή κατάσταση, πολύ συχνά γίνεται αναφορά για τη στροφή που παρατηρείται στον πρωτογενή τομέα της γεωργίας. Νέοι στρέφονται ξανά προς τις αγροτικές εργασίες ή χρησιμοποιούν τη δύναμη της τεχνολογίας για να δώσουν λύσεις σε βασικά προβλήματα του κλάδου και να αυτοματοποιήσουν διαδικασίες που φάνταζαν δαιδαλώδεις.
«Στήριγμα» στη προσπάθεια αυτή είναι μια σειρά από κοινοτικές ενισχύσεις. Όπως αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist που λαμβάνει χώρα αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, ο αγροτικός τομέας θα λάβει επιδοτήσεις ύψους 21 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 όπως ανακοίνωσε ο Επίτροπος Γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης Φίλ Χόγκαν.
Βέβαια ο κλάδος του agriculture έχει παρουσιάσει αύξηση άνω του 7% και είναι ο «πυρήνας» της παγκόσμιας οικονομίας παγκοσμίως, συμβάλλοντας 17% στο παγκόσμιο ΑΕΠ. Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) η συνολική αξία της γεωργικής παραγωγής κάθε μέρας υπολογίζεται στα 7 δισ. δολάρια.
Η αγροτική επιχειρηματικότητα και η καινοτομία
O αγροδιατροφικός τομέας και κατ’ επέκταση η αγροτική επιχειρηματικότητα έχουν κερδίσει πλέον ένα μεγάλο κομμάτι της «επιχειρηματικής» πίτας, καθώς στρέφονται στη καινοτομία.
Σήμερα, έχει δημιουργηθεί ένα ολόκληρο «αγροτικό» οικοσύστημα από startups, οι δραστηριότητες των οποίων εκτείνονται από λογισμικά μέχρι φάρμες… νέας γενιάς με βιολογικά προϊόντα. Καθώς αυξάνεται ο πληθυσμός, αυξάνεται και η ανάγκη παραγωγής τροφίμων και οι τεχνολογικές εταιρείες δημιουργούν πλέον λογισμικά για γεωργικές καλλιέργειες, νέες προηγμένες και πιο γρήγορες τεχνικές καλλιέργειας, ενστρέφονται προς την αξιοποίηση περισσότερων δεδομένων για να γίνει ο τομέας πιο αποτελεσματικός.
Ας δούμε μερικές απ’ τις πιο σημαντικές Αg Τech εταιρείες (σ.σ. ως Ag Tech ορίζεται η τεχνολογία που αυξάνει την αποτελεσματικότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων):
Πηγή: CB Insights
Παρόλ’ αυτά, οι επενδύσεις του κλάδου συνεχίζουν να είναι χαμηλότερες σε σχέση με άλλους κλάδους, με τα χρήματα μάλιστα να επενδύονταν τα πρώτα χρόνια σε εταιρείες που προσπαθούσαν να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα της αλυσίδας αξίας (logistics) και την ασφάλεια τροφίμων.
Σήμερα δραστηριοποιούνται πάνω από 1.500 agriculture startups με την μέση αποτίμηση να είναι στα 4 εκατ. δολάρια και πάνω από 900 επενδυτές να έχουν στηρίξει τέτοια εγχειρήματα.
Όπως είχε δηλώσει ο Srikrishna Ramamoorthy, partner του Unitus Seed Fund, ένα επενδυτικό ταμείο με έδρα στην Ινδία (μια απ’ τις πρώτες χώρες στο agriculture με την αξία της αγοράς να αγγίζει τα 370 δισ. δολάρια) και το οποίο έχει την υποστήριξη του Gates Foundation, οι επενδυτές θεωρούν πώς ο αγροδιατροφικός τομέας έχει υψηλό ρίσκο, κάτι που τους αποτρέπει απ’ το να επενδύσουν σε αυτόν, ενώ αρκετοί δε γνωρίζουν τις προοπτικές του κλάδου.
Η αλήθεια είναι πώς πρόκειται για έναν κλάδο αρκετά επίφοβο, ειδικά στο κομμάτι της παραγωγής και της διαχείρισης της γης, αφού εξαρτάται άμεσα από εξωγενείς παράγοντες όπως ο καιρός, ωστόσο, οι μέσες ετήσιες αποδόσεις για την αξιοποίηση της γεωργικής γης είναι περίπου 5% έως 6%, μη συμπεριλαμβανομένων των ανατιμήσεων της αξίας της γης. Αυτό είναι υψηλότερο από τα τρέχοντα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και τα ΑΑΑ εταιρικά ομόλογα.
Δεν λείπουν, όμως, και οι «μεγάλες εξαιρέσεις». Πριν μερικά εικοσιτετράωρα το Google Ventures μαζί με το επενδυτικό σχήμα DBL Partners ηγήθηκαν γύρου χρηματοδότησης ύψους 40 εκατ. Δολαρίων για το Farmer’s Business Network, Inc., το οποίο ξεκίνησε ως ένα επαγγελματικό δίκτυο για τους γεωργούς και άλλους γεωπόνους ώστε να ανταλλάζουν πληροφορίες.
Αξίζει να σημειωθεί, όμως, ότι το 2015 έγιναν στην Ευρώπη επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων στον κλάδο του food – tech, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 14% των συνολικών επενδύσεων που άγγιξαν τα 6,8 δισ. δολάρια σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση τηςεταιρείας Rosenheim Advisors.
Η αγορά του agriculture ξεπερνά σήμερα τα 3 τρισ. δολάρια παγκοσμίως, με τα ηνία να κρατούν οι: Ινδία, Αφρική και Ισραήλ.
Με τη «δύναμη» των drones και του IoT
Από τη στιγμή που το agtech αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, έχουν δημιουργηθεί ειδικά accelerators και incubators που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των εταιρειών που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε αυτόν τον τομέα, προσφέροντας τους τεχνική βοήθεια, καθοδήγηση, δικτύωση, και πρόσβαση σε επενδύσεις. Ας δούμε τις πιο σημαντικούς επιταχυντές:
AgLaunch Accelerator, προσφέρει ένα πρόγραμμα διάρκειας 15 εβδομάδων, ενώ οι έξι εταιρείες που θα περάσουν στο πρόγραμμα διεκδικούν επενδύσεις 50.000 δολαρίων, αλλά και καθοδήγηση από ειδικούς και εκπαίδευση.
AgTech Accelerator, ο επιταχυντής θέλει να «βγάλει» τα επόμενα unicorns του κλάδου και τους βοηθά απ’ τα πρώτα τους βήματα μέχρι το πολυπόθητο exit.
THRIVE Accelerator, πρόκειται για ένα πρόγραμμα οχτώ εβδομάδων που συνδέει τις εταιρείες τεχνολογίας με την κοινότητας των γεωργών, επενδυτές και καινοτόμους επιχειρηματίες ώστε να δουν τις ανάγκες και να δημιουργήσουν καινοτόμα προϊόντα.
TERRA Accelerator, η ομάδα των ειδικών προσφέρουν μια συνολική καθοδήγηση στις εταιρείες, εκτιμώντας την αξία της startup, προσφέροντας δημοσιότητα και δικτύωση με επενδυτές.
H-FARM, ένα απ’ τα σημαντικότερα hubs της Ευρώπης που συνεργάζεται πλέον με την Cisco για την δημιουργία ενός food tech accelerator.
* Να τονίσουμε ότι στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνέδριο Επιχειρηματικότητας στο Γιοχάνεσμπουργκ της Ν. Αφρικής, λαμβάνουν χώρα οι τελικοί του διαγωνισμού Future Agro Challenge (FAC) .
Ξεκίνησε από την Ελλάδα από τους ID – GC και είναι ο μεγαλύτερος διεθνής επιχειρηματικός διαγωνισμός που ανακαλύπτει καινοτόμα startups από όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται στο agtech, τον πρωτογενή και τον αγροδιατροφικό τομέα και αντιμετωπίζουν εθνικές, περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις και η ομάδα του Fortune θα είναι εκεί για να σας μεταδώσει όλα τα νεότερα του κλάδου.
Διαβάστε αναλυτικά:
Future Agro Challenge: Ο ελληνικός διαγωνισμός που αλλάζει το διατροφικό μενού του πλανήτη