Το ακριβότερο βιολί στο κόσμο αξίζει περισσότερα από 45 εκατ. δολάρια
- 28/03/2014, 14:47
- SHARE
Το μουσικό όργανο χρονολογείται στο 1719 και θα δοθεί σε δημοπρασία από τον Οίκο Sotheby's της Νέας Υόρκης.
Είναι πάγια τακτική να ασφαλίζεις τα πολυτιμότερα πράγματα, γι’ αυτό το λόγο δε μας προκαλεί εντύπωση, όταν ακούμε πως μπαλαρίνες έχουν ασφαλίσει τα πόδια τους ή τραγουδιστές τη φωνή τους. Ο ιδιοκτήτης, όμως, της βιόλας του 1719 φαίνεται πως έχει χάσει τον ύπνο του στη σκέψη πως μπορεί να πάθει κάτι το μουσικό όργανο.
Τρεις σωματοφύλακες συνοδεύουν κάθε μεταφορά της MacDonald βιόλας, την οποία επιτρέπεται να αγγίζουν μονάχα με ένα άσπρο γάντι. Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιήσει δημοπρασία για την εν λόγω βιόλα. Σε μια ανεπίσημη παρουσίαση του μουσικού οργάνου, ζήτησαν από τον βιολιστή David Aaron Carpenter να παίξει ένα κομμάτι. Τα δάχτυλα του κυλούσαν στους ρυθμούς τους «Asturias» του Isaac Albéniz, ένα από τα πιο μοντέρνα κομμάτια που έχουν παιχτεί στην 300 ετών βιόλα σε μια επίδειξη ικανοτήτων του οργάνου, το οποίο είχε να χρησιμοποιηθεί περίπου 30 χρόνια.
Η βιόλα έχει φτιαχτεί από τον ειδικό στη κατασκευή οργάνων, Antonio Stradivari, και ανήκει στη σειρά «Χρυσή Εποχή» με τα δέκα συλλεκτικά κομμάτια. Η άλλη βιόλα της συλλογής ανήκει στην ρωσική κυβέρνηση, ενώ η συγκεκριμένη αναμένεται να ξεπεράσει τα 45 εκατομμύρια δολάρια στη δημοπρασία, καταρρίπτοντας το ρεκόρ των 15,9 εκατ. δολαρίων της «Lady Blunt» βιόλας του 1721.
Σε αντίθεση με τη βιόλα της ρωσική κυβέρνησης που έχει αλλοιωθεί εξωτερικά, η MacDonald βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, «σαν να παραδόθηκε μόλις από τον κατασκευαστή» όπως σχολίασε ο Carpenter, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος μέχρι οι χορδές του να «ανακτήσουν» τις δυνάμεις τους.
Το βιολί έχει περάσει από τη κατοχή ενός μαρκησίου, ενός δούκα , ενός βαρόνου και πιο πρόσφατα του βιολιστή του Amadeus Quartet , Peter Schidlof. Ο Schidlof, μάλιστα, λίγο πριν το θάνατο του είπε πως η βιόλα ήταν η απεικόνιση της «απόλυτης τελειότητας».
Όταν οι δημοσιογράφοι ρώτησαν τον βιολιστή αν είχε άγχος που κρατούσε ένα τέτοιο μουσικό όργανο, καθώς μια αδέξια κίνηση του θα κόστιζε πολλά εκατομμύρια, εκείνος δήλωσε πως δεν ένιωσε καμία πίεση αφού θεωρεί πως η βιόλα είναι προέκταση του χεριού του.
Διαβάστε ακόμα:
Οι ακριβότερες δημοπρασίες: Αστρονομικά ποσά για έργα τέχνης