«Άμεσες επενδύσεις από την Βρετανία στην Ελλάδα»
- 29/11/2013, 09:22
- SHARE
Τις προτεραιότητες της επικείμενης ελληνικής προεδρίας στην Ε.Ε. περιέγραψε ο Ευ. Βενιζέλος στον Βρετανό ομόλογο του.
«Η συνάντηση και το γεύμα εργασίας που είχαμε με τον Βρετανό συνάδελφό μου τον κ. Ουίλιαμ Χέιγκ ήταν μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να παρουσιάσουμε τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας του συμβουλίου της Ε.Ε.» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά την συνάντησή του με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών την Πέμπτη στο Λονδίνο.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, μετά από σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «ήδη υπάρχουν σημαντικές άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα» από τη Βρετανία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι «ο τομέας της ενέργειας στον πάρα πολύ κρίσιμο τομέα της έρευνας των υδρογονανθράκων και της μελλοντικής εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων» είπε ο κ. Βενιζέλος. Ενώ έσπευσε να προσθέσει πως υπάρχει πολύ έντονη βρετανική παρουσία στην Ελλάδα και μέσω της στενής συνεργασίας του ΤΑΠ. «Ο βασικός εταίρος του ΤΑΠ είναι η BP, μια εταιρεία βρετανικών συμφερόντων».
ΤΑP: Στα 2,4 δισ. ευρώ τα οφέλη για τη Δυτική Μακεδονία
Οι δύο υπουργοί συζήτησαν και την πορεία του προγράμματος προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, καθώς επίσης και δημοσιονομικά και διορθωτικά επιτεύγματα. «Χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού η Ελλάδα τώρα μπορεί με αξιόπιστο τρόπο να ασκήσει την προεδρία. Αλλά το βασικό είναι να μπορέσουμε ως Ευρώπη και ως Ελλάδα να προτείνουμε στον λαό μας, να προτείνουμε στους λαούς της Ευρώπης μια νέα αφήγηση για το μέλλον της Ευρώπης η οποία δεν μπορεί να ταυτίζεται με την λιτότητα, δεν μπορεί να ταυτίζεται με την κρίση. Πρέπει να ταυτιστεί ξανά, με την σταθερότητα, την δημοκρατία, το κράτος δικαίου, το κοινωνικό κράτος και την ευημερία», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διευκρίνισε στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών πως όταν «η Ελλάδα μιλάει για ανάπτυξη, εννοεί την δημιουργία θέσεων εργασίας και την προστασία της κοινωνικής διάστασης της Ε.Ε.». Θέση που απηχεί κυρίως την ηπειρωτική αντίληψη, όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος. Διευκρινίζοντας παράλληλα πως και η βρετανική αντίληψη είναι παρά πολύ κοντά σε αυτή την θέση γιατί ούτως ή άλλως αποτελεί προτεραιότητα κάθε ευρωπαϊκής κοινωνίας.
«Βασική προτεραιότητα το θέμα της μετανάστευσης»
Οι δύο υπουργοί, εκτός από την Ελληνική προεδρία συζήτησαν για πάνω από μιάμιση ώρα μια σειρά από θέματα όπως το Κυπριακό, οι εξελίξεις στην Συρία, στην Αίγυπτο, το Ιράν, την Λιβύη, η οικονομική κατάσταση της Ελλάδος κ.α.
Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος οι προτεραιότητες της Ελληνικής προεδρίας «είναι γνωστές και η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συνεργαστεί και να προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί».
Ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε επίσης πως στις άμεσες προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι και το θέμα της μετανάστευσης. «Η τρίτη προτεραιότητα είναι η μετανάστευση», είπε χαρακτηριστικά. «Η παράνομη μετανάστευση ή η μη κανονική όπως έχει επικρατήσει να λέγεται τώρα και η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, πάντα με σεβασμό στις διεθνείς συμβάσεις και στα ανθρώπινα δικαιώματα».
Για το Κυπριακό οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι αρμόδιος να αποφασίσει είναι ο Κυπριακός λαός και πως τόσο η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας ως μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις όσο και η κυβέρνηση της Ελλάδος θα στηρίξουν κάθε προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης.