Αναδρομικά ζητά 11,4 δισ. δολάρια η Gazprom από την Ουκρανία
- 05/04/2014, 14:33
- SHARE
Για «οικονομική επίθεση» της Ρωσίας κάνει λόγο η ουκρανική κυβέρνηση - Η κρίση στην Κριμαία στο επίκεντρο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ στην Αθήνα.
«Η Ρωσία πλήρωνε για να διατηρήσει τον στόλο της στην Ουκρανία για να παραταθεί η συμφωνία, οπότε μπορούμε να πούμε ότι η Ρωσία πλήρωνε προκαταβολικά. Αυτά τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι λοιπόν ένα χρέος το οποίο η Ουκρανία οφείλει στη Ρωσία».
Με αυτόν τον τρόπο ο πρόεδρος της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, Αλεξέι Μίλερ επιχειρηματολόγησε για την απόφαση της ρωσικής εταιρείας να διακόψει την έκπτωση στην τιμή του φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, ζητώντας από τη γειτονική χώρα να επιστρέψει αναδρομικά το ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο που εξοικονόμησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την έκπτωση αυτή.
Η μείωση αυτή προβλεπόταν στη συμφωνία του Χαρκόβου, που υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2010 και βάσει της οποία παρατάθηκε η ενοικίαση των βάσεων του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας. Η Ρωσία, ωστόσο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα την ακύρωση της συμφωνίας, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί πλέον να ισχύει αφού η Κριμαία είναι πια ρωσική. Έτσι, σύμφωνα με τον Μίλλερ, εφόσον η συμφωνία αυτή ακυρώθηκε, η Ουκρανία πρέπει να καταβάλει το ποσό.
Βάσει της τελευταίας ανακοίνωσης της Gazprom η Ουκρανία πρέπει να πληρώνει πλέον 485 δολάρια για κάθε 1.000 κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ενώ η εταιρεία ανακοίνωσε και ότι σκοπεύει να ζητήσει άμεσα τα 2,2 δισ. δολάρια που αντιστοιχούν στις πρόσφατες παραδόσεις αερίου στο Κίεβο.
Άμεση ήταν η απάντηση της κυβέρνησης της Ουκρανίας, με τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ να δηλώνει πως «δεν αποδέχεται» τη νέα τιμή του αερίου που θέλει να επιβάλει η Ρωσία. Καταγγέλλοντας μια «οικονομική επίθεση και μια επίθεση μέσω του αερίου» μετά την ανακοίνωση από τη Ρωσία της αύξησης κατά 80% της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου που παραδίδεται στην Ουκρανία, ο επικεφαλής της κυβέρνησης δήλωσε στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου πως «η πολιτική πίεση είναι απαράδεκτη. Κι εμείς δεν δεχόμαστε την τιμή των 500 δολαρίων».
«Η Ρωσία απέτυχε να κυριεύσει την Ουκρανία με στρατιωτική επίθεση. Εξαπολύει τώρα το σχέδιο να κυριεύσει την Ουκρανία με την επίθεση μέσω του αερίου και της οικονομίας», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, καλώντας την κυβέρνησή του να προετοιμαστεί «για την περίπτωση που η Ρωσία περιορίσει ή σταματήσει την παροχή αερίου» στην Ουκρανία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προντάν δήλωσε πως, αν δεν υπάρξει συμφωνία για την τιμή του αερίου, η Ουκρανία θα προσφύγει σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο όπως προβλέπει το συμβόλαιο για τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου. «Θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Αν δεν τα καταφέρουμε, θα προσφύγουμε στο διαιτητικό δικαστήριο», είπε.
Ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας είπε ακόμη πως η Ουκρανία δεν πρόκειται να πάρει φυσικό αέριο από αγωγούς που διατρέχουν το έδαφός της για να διανείμουν ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, αν η Ρωσία σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία έχει κατηγορήσει την Ουκρανία ότι κλέβει αέριο που προορίζεται για Ευρωπαίους πελάτες στη διάρκεια διενέξεων για την τιμή του αερίου το 2006 και πάλι το 2009, που είχαν ως αποτέλεσμα ελλείψεις στην παροχή αερίου στην Ευρώπη.
Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Τη βαριά σκιά της έριξε η ουκρανική κρίση στις διήμερες εργασίες του άτυπου συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. που πραγματοποιήθηκαν χτες και σήμερα στην Αθήνα, στο Ζάππειο Μέγαρο, με μια φορά ακόμα να τίθεται επιτακτικό το ζήτημα διασφάλισης της Ευρώπης ως πολιτικής ενότητας.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταβάλει μια προσπάθεια να παρέμβει αποτελεσματικά στην ουκρανική κρίση, με σταθερότητα και ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας. Και αν αυτή η προσπάθεια δεν αποδώσει άμεσα, προσέθεσε, τότε η εναλλακτική πολιτική της θα εστιαστεί στη λήψη μέτρων και στην πίεση προς τη Ρωσία», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαικής διπλωματίας Κάθριν Άστον συνοψίζοντας τις εργασίες του άτυπου συμβουλίου των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών.
Τόσο ο Έλληνας όσο και η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών επέστησαν, σύμφωνα με καλά πληροφορημένους διπλωματικούς κύκλους, την προσοχή στα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας, την επικείμενη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου που θα βαρύνει τους καταναλωτές και τις συνέπειες της ανάμειξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Μεταξύ των Ευρωπαίων συζητείται και το θέμα μιας «ανάστροφης ροής» για την ενεργειακή τροφοδοσία εκ δυσμών της Ουκρανίας, αλλά η συζήτηση γίνεται σε μάλλον γενική και αφηρημένη βάση. Η μόνη χώρα της περιοχής που παράγει ενέργεια είναι η Ρουμανία. Κατά τα άλλα αέριο προς την Ουκρανία θα μπορούσε να μεταφερθεί από τον αγωγό ΤΑΡ, την Αλγερία και το Κατάρ μέσω Ρεβυθούσας και την Κύπρο.
Διαβάστε ακόμη:
H Gazprom αποτελειώνει την ουκρανική οικονομία