Αντάρτες του…γάλακτος
- 30/03/2014, 10:42
- SHARE
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το πολυνομοσχέδιο στις αρμόδιες επιτροπές – Σήμερα εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία (ΝΔ,ΠΑΣΟΚ) στις Επιτροπές Οικονομικών και Παραγωγής και Εμπορίου το σχέδιο νόμου για τα μέτρα στήριξης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κατ’ εφαρμογή του νόμου 4046/2012 κ.α. διατάξεις. Τα κόμματα της Αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ) καταψήφισαν όπως και οι Δημοκρατικοί Ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ από την συζήτηση στις Επιτροπές αποχώρησε το ΚΚΕ. Το πολυνομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια προς ψήφιση σήμερα στις 11 το πρωί με την διαδικασία του κατεπείγοντος, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά από δεκάωρη συζήτηση τα μεσάνυχτα.
Στουρνάρας: «Είμαστε συνεπείς σε ότι δεσμευτήκαμε»
Ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε πως η κυβέρνηση αποδείχθηκε συνεπής στα όσα είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός, και όσοι επένδυσαν στην καταστροφή και στον φόβο διαψεύστηκαν. Το πολυνομοσχέδιο και κυρίως ο στόχος της καταπολέμησης της ανεργίας, θέτουν πλέον επιτακτικά την ανάγκη για συγκλίσεις και συνεργασίες, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας, σημείωσε επίσης πως η επτάμηνη διαπραγμάτευση με την τρόικα, όπως αποτυπώνεται στο πολυνομοσχέδιο, επιβεβαιώνει την αλήθεια των κυβερνητικών εξαγγελιών, πως δεν θα λαμβάνονταν νέα οριζόντια δημοσιονομικά μέτρα, θα προέκυπτε δημοσιονομικό πλεόνασμα, η Ελλάδα όπως και το τραπεζικό της σύστημα θα ανακτούσαν την αξιοπιστία τους απέναντι στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα έμπαιναν τα θεμέλια για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο προσανατολισμένο στην εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα.
«Όσοι παραμένουν καθηλωμένοι στην απαξιωτική αντιμετώπιση της κολοσσιαίας προσπάθειας που κατέβαλαν οι Έλληνες, ήδη βρίσκονται ξεπερασμένοι από τις εξελίξεις. Επένδυσαν στην καταστροφή και το φόβο – και δεν τους βγήκε. Κέρδισε η νηφαλιότητα, η υπευθυνότητα, η κοινή λογική, η ευρωπαϊκή προσέγγιση. Όλοι σήμερα διεθνώς μιλούν για μια σημαντική επιτυχία».
Διαβάστε ακόμη: Ποιοι θα λάβουν το «κοινωνικό μέρισμα»
Χατζηδάκης: «Εμείς μιλάμε με έργα και όχι με ύβρεις»
«Γιατί είναι καταστροφικό να απελευθερωθούν προς τα κάτω οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων καταργουμένου του εγγυημένου κέρδους των φαρμακείων;» αναρωτήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης στην ομιλία του. «Γιατί είναι καταστροφική η ρύθμιση, να διατηρείται η ενιαία τιμή βιβλίου μόνο για τα λογοτεχνικά βιβλία; Γιατί είναι κακό να επιτραπούν εκπτώσεις στα καταστήματα στοκ και outlet; Πού είναι το αρνητικό; Γιατί είναι κακό να καταργούνται μια σειρά από περιττές διοικητικές διαδικασίες στα απορρυπαντικά, περιορίζοντας έτσι τον ανταγωνισμό, εις βάρος του καταναλωτή; Γιατί είναι κακό να αγοράζουμε το ψωμί με το ζύγι και όχι με το μάτι; Γιατί είναι αρνητικό να καταργούμε μια σειρά υποχρεώσεις στην αγορά τσιμέντου και να έχουμε το προνόμιο της ακρίβειας; Γιατί να μην καταργούμε περιττούς περιορισμούς στην ίδρυση ξενοδοχειακών μονάδων, (αποστάσεις από αεροδρόμια και χιονοδρομικά κέντρα κλπ.) όταν θέλουμε να επενδύσουμε στον τουρισμό; Είναι καταστροφικό να επιχειρούμε να μην έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη, μετά την Κύπρο και την Ιταλία, όταν έχουμε αυτή την καταστροφική κρίση;» αναρωτήθηκε ο κος Χατζηδάκης, προσθέτοντας: «εμείς μιλάμε με έργο και κάποιοι απ’ έξω με χαρακτηρισμούς και ύβρεις».
Διαβάστε: Αυτό είναι το πολυνομοσχέδιο
Βρούτσης: «Οι τριετίες διατηρούνται»
«Οι θεσμοί των τριετιών διατηρούνται. Αύριο θα αναλύσω το πώς η μισθοδοσία του Απριλίου, όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, όχι μόνον δεν θα μειωθεί, αλλά αντίθετα θα αυξηθεί» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, απαντώντας σε παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Μητρόπουλου για διάταξη του πολυνομοσχεδίου.
ΣΥΡΙΖΑ: «Να μην περάσει αυτό το έκτρωμα»
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα με τρόικα (ομαδικές απολύσεις, νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών, κ.α.) και κάλεσε σε παλλαϊκό ξεσηκωμό ώστε «να μην περάσει αυτό το έκτρωμα».
«Η ανάκαμψη θα έρθει με όρθια την κοινωνία και με τη συμμετοχή της. Δεν μπορεί να ‘ρθει με αστάθεια και με μια πεθαμένη κοινωνία που φοβάται» αντέταξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το σκεπτικό του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, υπήρξε ριζικά διαφορετικό από εκείνο των εισηγητών της συμπολίτευσης, καθώς προέταξε τις κοινωνικές ανάγκες, αντί για την οικονομική εξωστρέφεια.
Οι ενστάσεις των βουλευτών
Πάντως κάποιοι βουλευτές της κυβέρνησης εμμένουν στις αντιρρήσεις τους για τη διάταξη στο θέμα της παραγωγής και διανομής του γάλακτος, όπως οι Θάνος Μωραϊτης και Μιχάλης Κασσής, οι οποίοι πήραν τον λόγο κατά την συνεδρίαση επί του πολυνομοσχεδίου στις συναρμόδιες Επιτροπές. «Αυτό που ήρθε σήμερα να το πάρετε πίσω. Ήταν άλλη η ατζέντα που συμφωνήσαμε με τον κ. Τσαυτάρη» είπε, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα, ο κ. Μωραΐτης. Από την πλευρά του, ο κ. Κασσής σημείωσε ότι αν δεν κατατεθεί η πρόταση Τσαυτάρη για το γάλα στη σημερινή συνεδρίαση εκείνος δεν θα ψηφίσει το σχετικό άρθρο.
Και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Γιώργος Βλάχος άφησε σαφές υπονοούμενο – που αντικατοπτρίζει και τις δικές του αντιρρήσεις – όταν προσφωνώντας από την έδρα τον κ. Κασσή, είπε: «Θα μιλήσει εκ μέρους των ανταρτών του γάλακτος».
Ενστάσεις και παρατηρήσεις για ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου εξέφρασαν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο βουλευτής Πέλλας της ΝΔ, Δάνης Τζαμτζής όσο και ο βουλευτής Λέσβου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Σηφουνάκης. «Δεν μπορούμε να αποστούμε από αυτά που έχουμε συμφωνήσει με τον κ. Τσαυτάρη και αυτό σχετίζεται με την υπόσταση του ίδιου του Κοινοβουλίου» είπε ο κ. Σηφουνάκης, ενώ ο κ. Τζαμτζής ζήτησε «πάση θυσία να αλλάξει η ρύθμιση για το γάλα και να τεθεί χρονικό περιθώριο για την παστερίωση».
«Αν το παστεριωμένο γάλα ξεπεράσει τις έξι έως και επτά ημέρες, ξεχάστε την ελληνική κτηνοτροφία και γαλακτοβιομηχανία. Τότε τα πανίσχυρα καρτέλ και πανίσχυρα σούπερ μάρκετ, θα εισάγουν απευθείας στο ράφι γερμανικά και ολλανδικά» είπε η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή.
Διαβάστε επίσης: Παραιτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης