Αντιμέτωπη με νέες κυρώσεις η Μόσχα
- 26/06/2014, 17:09
- SHARE
ΕΕ και ΗΠΑ καλούν τη Ρωσία να συνεργαστεί για τη διατήρηση της «εύθραυστης» εκεχειρίας στην Ουκρανία ή να βρεθεί αντιμέτωπη με αυστηρότερα μέτρα.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να διεξαχθούν οι επόμενες επαφές σε υπουργικό επίπεδο στις 11 Ιουλίου και συμφωνήσαμε», ανέφερε σε ανακοίνωσή του σήμερα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στις τριμερείς συζητήσεις μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους όρους εφαρμογής της συμφωνίας σύνδεσης, την οποία ετοιμάζονται να υπογράψουν οι Βρυξέλλες και το Κίεβο, συμφωνία που αποτέλεσε και τη «ρίζα» των αντιδράσεων που οδήγησε στην πτώση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς και την ρωσική επέμβαση στην Κριμαία.
Οι τριμερείς συζητήσεις αυτές με τον ευρωπαίο Επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα από έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος είχε αναφέρει ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής τους «το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου». Μια προηγούμενη συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας και της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις 16 Ιουνίου κατά τη διάρκεια της οποίας «η ΕΕ δεν μπόρεσε να αποδείξει τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας σύνδεσης για τις χώρες (σ.σ. τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που υπογράφουν τη συμφωνία) και τη Ρωσία», διευκρίνισε το υπουργείο.
«Έχει κρίσιμη σημασία η Ρωσία να δείξει μέσα στις επόμενες ώρες, κυριολεκτικά, ότι εργάζεται για τον αφοπλισμό των αυτονομιστών, ότι τους ενθαρρύνει να αφοπλισθούν, ότι τους καλεί να καταθέσουν τα όπλα και να συμμετάσχουν σε μια νόμιμη διαδικασία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι στο τέλος μιας συνομιλίας που είχε στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του.
Ο Κέρι πρόσθεσε πως οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο ενδεχόμενες κινήσεις για επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας κατά τη σύνοδο κορυφής που αρχίζει σήμερα στις Βρυξέλλες. «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Όμως προτιμάμε να μην πρέπει να βρισκόμαστε σε φάση κυρώσεων. Θα θέλαμε να δούμε μια προσπάθεια σε πνεύμα συνεργασίας ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Ρωσία και τους Ουκρανούς», πρόσθεσε.
Χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απείλησε τη Ρωσία με νέες κυρώσεις αν δεν λάβει «γρήγορα μέτρα» με στόχο να μειωθεί η ένταση στην Ουκρανία, όπου οι μάχες μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και του στρατού έχουν στοιχίσει από τον Απρίλιο τη ζωή σε περισσότερους από 400 ανθρώπους.
Στον «χορό» της κριτικής προς το Κρεμλίνο «μπήκε» σήμερα και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, λέγοντας πως «η πρόοδος δεν είναι μέχρι τώρα αυτή που θα ευχόμουν, με δεδομένες τις επτά ημέρες της εκεχειρίας», και επανέλαβε τις απειλές περί νέων κυρώσεων στη Ρωσία.
Η απόφαση για επιβολή νέων κυρώσεων θα εξαρτηθεί επίσης και από τη συζήτηση που θα έχουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, ο οποίος κατήγγειλε σήμερα την ανεπαρκή υποστήριξη της Μόσχας στο ειρηνευτικό σχέδιο που έχει προτείνει ο ίδιος, μία ημέρα πριν από τη λήξη της εύθραυστης μονομερούς εκεχειρίας που έχει κηρύξει το Κίεβο στην ανατολική Ουκρανία.
«Το ειρηνευτικό σχέδιο δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει παρά μόνο αν η Ρωσία συμμετάσχει στο παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δυστυχώς η υποστήριξη της Μόσχας δεν είναι επαρκής. Ο “ακήρυχτος” πόλεμος εξακολουθεί να μαίνεται ακόμη και τώρα. Πρέπει να ανακληθούν οι μισθοφόροι που περνούν τα ρωσικά σύνορα», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος και πρόσθεσε πως «είναι απαραίτητο να σταματήσει το κήρυγμα μίσους που μεταδίδουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, το οποίο δεν συνεισφέρει στην αποκατάσταση της ειρήνης».
«Θέλουμε να εργαστούμε για την ειρήνη. Πιστεύουμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε σε ένα πολιτισμένο πλαίσιο και μετά θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη. Ελπίζουμε να αποκαταστήσουμε την ειρήνη στη βάση μιας αποκλιμάκωσης. Η προϋπόθεση είναι ο τερματισμός της βίας», κατέληξε ο Ποροσένκο.
Στο μεταξύ οι αυτονομιστές αντάρτες συμφώνησαν να συμμετάσχουν αύριο Παρασκευή σε περαιτέρω ειρηνευτικές συνομιλίες ώστε να τερματιστεί η κρίση στα ανατολικά, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Υπάρχει μια συμφωνία να πραγματοποιηθεί ένας νέος γύρος διαβουλεύσεων στις 27 Ιουνίου στο Ντονέτσκ», δήλωσε ο Αντρέι Πούργκιν, μια ηγετική προσωπικότητα της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ.
Διαβάστε ακόμη: