Το «αντίπαλο δέος» της Ε.Ε. έστησε ο Πούτιν
- 29/05/2014, 13:13
- SHARE
Υπογράφει η συνθήκη για τη δημιουργία μιας μεγάλης Ευρασιατικής οικονομικής ένωσης.
Από την πρωτεύουσα του Καζακστάν, Αστάνα, με κοινή ανακοίνωσή τους οι ηγέτες των Ρωσίας, Καζακστάν και Λευκορωσίας, γνωστοποίησαν την υπογραφή της συνθήκης για τη δημιουργία μιας μεγάλης Ευρασιατικής οικονομικής ένωσης που φιλοδοξεί να γίνει το «αντίπαλο δέος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα αναμένεται να αποκαταστήσει την επιρροή της Μόσχας στους πρώην σοβιετικούς συμμάχους της και θα έρθει σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου του 2015 .
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο και ο Καζάκος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη κατά τη συνεδρίαση του Ανώτερου Οικονομικού Ευρασιατικού Συμβουλίου στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν.
Η Ένωση αυτή αναμένεται να ευνοήσει τη στενότερη ενσωμάτωση των χωρών αυτών που έχουν ήδη υπογράψει από το 2010 την Τελωνειακή Ένωση, ένα σχήμα καθαρά τελωνειακού χαρακτήρα μεταξύ των πρώην εταίρων της Σοβιετικής Ένωσης.
«Τα τρία κράτη δεσμεύονται να εγγυηθούν την ελεύθερη κυκλοφορία προϊόντων, υπηρεσιών, κεφαλαίων και εργαζομένων, να εφαρμόσουν μια πολιτική επικεντρωμένη στους βασικούς τομείς της οικονομίας: την ενέργεια, τη βιομηχανία, τη γεωργία και τις μεταφορές», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο. «Έτσι ολοκληρώνεται η διαμόρφωση μιας μείζονος κοινής αγοράς στο χώρο της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ/ 170 εκατομμύρια άτομα) που θα γίνει ένα νέο ισχυρό κέντρο οικονομικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Το πρόγραμμα αυτό έχει μεγάλη σημασία για τον Πούτιν, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το 2005 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης τη «μεγαλύτερη γεωπολιτική καταστροφή» του 20ου αιώνα.
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος αναγκάσθηκε να παραιτηθεί από τη συμμετοχή στην Ευρασιατική Οικονομική Ενωση της Ουκρανίας, μιας χώρας 46 εκατομμυρίων κατοίκων με πραγματική βιομηχανική δυναμική που έχει βυθιστεί σε βαθιά κρίση από τα τέλη Νοεμβρίου και μετά την άρνηση του τότε προέδρου της Βίκτορ Γιανουκόβιτς να υπογράψει μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.
Ο νέος πρόεδρος της Ουκρανίας, ο φιλοδυτικός εκατομμυριούχος Πέτρο Ποροσένκο που εξελέγη την Κυριακή, ανακοίνωσε ότι στόχος του είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις φιλοδοξίες της Μόσχας που είχε προσπαθήσει στα τέλη του 2013 να προσελκύσει το Κίεβο χορηγώντας του οικονομικά προνόμια υπό τον όρο αυτό να παρέμενε στην τροχιά της.
Ο Ποροσένκο επιθυμεί επίσης την «άμεση» έναρξη διαπραγματεύσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη με θέμα μία αμυντική συμμαχία για την προστασία της Ουκρανίας.
Σε συνέντευξή του στη Bild που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σήμερα, δηλώνει: «Δεν υπάρχει πλειοψηφία στη χώρα για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Από γενικής απόψεως έχουμε ανάγκη από μία νέα αμυντική συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, για την στρατιωτική προστασία της Ουκρανίας», λέει.
«Ως πρόεδρος θα επιδιώξω μία τέτοια συμμαχία και θα αρχίσω αμέσως συνομιλίες». «Κάποτε απαρνηθήκαμε τα πυρηνικά όπλα και λάβαμε ρωσικές εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά τώρα διαπιστώνουμε ότι οι εγγυήσεις αυτές δεν έχουν καμία αξία. Για τον λόγο αυτόν μάς χρειάζεται μία νέα συμμαχία», συνεχίζει ο Πέτρο Ποροσένκο.
Αναφερόμενος στις προοπτικές αποκατάστασης της ηρεμίας στην Ουκρανία, εμφανίζεται «πολύ αισιόδοξος»: «Πιστεύω ότι μπορούμε να επιστρέψουμε στην ειρήνη μέσα σε λίγους μήνες, εάν η Μόσχα είναι έτοιμη», λέει.
Η Ρωσία ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι είναι έτοιμη για διάλογο με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας.
Ο ίδιος επιδιώκει να έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με αποσπάσματα της συνέντευξής του που δημοσιεύθηκαν χθες στην ηλεκτρονική έκδοση της Bild.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ασκώντας την επιρροή του ο Πούτιν μπορεί να θέσει τέλος στις συγκρούσεις” στο ανατολικό τμήμα της χώρας», λέει ο Πέτρο Ποροσένκο.
Διαβάστε ακόμα:
Μέρκελ: H «Σιδηρά Κυρία» όλου του κόσμου
Goldman Sachs: Πόσο πιθανό είναι να πάρει η Ελλάδα το Μουντιάλ;