Νέες σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις συντάξεις
- 15/03/2016, 11:42
- SHARE
Το Ταμείο ζητάει εθνική σύνταξη στα 180 ευρώ και περικοπές για συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Σκληρά μετρά προτείνει το ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, το οποίο συνδέεται άμεσα με το θέμα του δημοσιονομικού κενού. Μάλιστα το Ταμείο έχει αυτές τις απαιτήσεις χωρίς να κάνει πίσω στο κομμάτι των φόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ ζητάει την πτώση της εθνικής σύνταξης από τα 384 ευρώ στα 180 ευρώ τον μήνα και για περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, οι δανειστές εμφανίζονται να κατεβάζουν τον πήχη της εθνικής σύνταξης στα 320 ευρώ από τα 384 ευρώ τον μήνα, που είναι η κυβερνητική πρόταση. Ζητούν να δίδεται αυτή σε όσους έχουν από 20 έτη ασφάλισης και άνω και έχουν συμπληρώσει τα 67 έτη ηλικίας, ενώ θέτουν και ζήτημα αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων για την καταβολή της.
Από τα 15 έως τα 20 έτη ασφάλισης θα δίδεται ένα κλιμακωτό ποσό που συζητείται να ξεκινά ακόμα και από τα 180 ευρώ.
Βασική θέση των δανειστών είναι η πλήρης ανταποδοτικότητα ανάμεσα σε εισφορές και παροχές ενώ η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εκφράζει έντονη αντίρρηση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση φέρεται να θέτει ως «κόκκινη» γραμμή τα 384 ευρώ, ενώ συζητάει για περικοπές συντάξεων άνω των 1.300 ευρώ (κύρια και επικουρική). «Είναι απόλυτη “κόκκινη” γραμμή», τόνισε, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας πριν λίγες μέρες «στο Κόκκινο». «Δεν πρόκειται να υπάρξουν μειώσεις για όσους έχουν συντάξιμες αποδοχές μέχρι 1.300 ευρώ, με τις κύριες συντάξεις να μην υφίστανται καμία μείωση και τις επικουρικές να προστατεύονται στοχευμένα», είπε χαρακτηριστικά.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει το φορολογικό και το συνταξιοδοτικό με τη μορφή πολυνομοσχεδίου την τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου.
Στο θέμα του δημοσιονομικού κενού υπάρχει προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Ευρωπαίων εταίρων από τη μία πλευρά και ΔΝΤ από την άλλη, όμως αυτό δεν είναι εύκολο να επιτευχθεί άμεσα. Κι αυτό διότι τα οριστικά στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 θα είναι γνωστά τον Απρίλιο.
Η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά σε αυτό το παζάρι με τις Βρυξέλλες, που κάνουν λόγο για δημοσιονομικό κενό 3% του ΑΕΠ με άμεσα μέτρα το 2016 για το 2% του ΑΕΠ) έως το 2018 αντί για 4,5% που απαιτεί το ΔΝΤ.
Τέλος όσον αφορά το χρέος η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt βλέπει νέα διαφωνία ανάμεσα στους θεσμούς. Όπως σημειώνει: «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει διαίσθηση αναφορικά με παρατεινόμενες διαμάχες. Όπως για παράδειγμα όταν πριν από μερικές μέρες αμφισβήτησε το νόημα της ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα. Υπέρ αυτής της άποψης, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα. Ο Σόιμπλε παίρνει ήδη θέση διότι προβλέπει ότι σύντομα θα υπάρξει μια νέα διαμάχη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές. Τo ΔΝΤ και η επικεφαλής του Κριστίν Λαγκάρντ ζητούν από τα κράτη της ευρωζώνης ελάφρυνση για την Ελλάδα όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους. Η γερμανική κυβέρνηση όμως δεν βλέπει εκεί μεγάλα περιθώρια. Προς τα έξω πάντως οι δανειστές προσπαθούν ακόμα να καλύψουν τις διαφορές τους».