Ολόκληρο το Πολυνομοσχέδιο της Κυριακής
- 27/03/2014, 16:48
- SHARE
Το FortuneGreece σας αποκάλυψε πρώτο τις κρίσιμες διατάξεις της συμφωνίας με την τρόικα.
Πυρετώδεις είναι οι διαδικασίες για το Πολυνομοσχέδιο στους κόλπους της κυβέρνησης. Στόχος είναι να μην υπάρχει ανοιχτό μέτωπο ενόψει eurogroup, για αυτό η κυβέρνηση φέρνει την Παρασκευή στη βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει ολόκληρη τη συμφωνία με την τρόικα.
Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με την ψηφοφορία το βράδυ της Κυριακής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έγκριση της εκταμίευσης των 11 δισ. ευρώ από το eurogroup της 1ης Απριλίου.
Το νομοσχέδιο μετά από σχετική συνεννόηση Σαμαρά και Βενιζέλου, θα περιλαμβάνει τρία άρθρα. Το ένα αφορά στο κοινωνικό μέρισμα που θα αποδώσει η κυβέρνηση και στα κριτήρια είσπραξης του , το δεύτερο τις τράπεζες και το ΤΧΣ και το τρίτο στις φορολογικές αλλαγές. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει περιθώριο για τους βουλευτές να καταψηφίσουν μόνο τη ρύθμιση για το γάλα.
Σύμφωνα με το έγγραφο που ήρθε στη κατοχή του Fortunegreece.com, το ποσό που θα διαθέσει η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα θα φτάσει τα 450 εκατ. ευρώ . Συγκεκριμένα στο πολυνομοσχέδιο αναφέρεται:
«Διατίθεται ποσό τετρακοσίων πενήντα εκατομμυρίων (450.000.000) ευρώ από το Πρωτογενές Πλεόνασμα Γενικής Κυβέρνησης έτους …. για την καταβολή κοινωνικού μερίσματος προς στήριξη των πολιτών / των οικογενειών με πολύ χαμηλό συνολικό ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μικρής αξίας, με βάση ειδικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία καθορίζονται με την Κοινή Υπουργική Απόφαση της περίπτωσης 4 της παρούσας».
Όσον αφορά τις κατασχέσεις καταθέσεων για χρέη στο άρθρο δύο του πολυνομοσχεδίου αναφέρεται :
«Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών, το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ. Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί, μέχρι την προηγούμενη ημέρα ισχύος των διατάξεων αυτών, σε βάρος των οφειλετών που υπάγονται στην ανωτέρω περίπτωση, περιορίζονται μετά από αίτηση τους.».
Όσον αφορά τη τελική ρύθμιση για το γάλα αναφέρεται:
1. α. Για τους αγοραστές αγελαδινού γάλακτος, πριν από την έναρξη δραστηριότητας και την πρώτη αγορά οποιασδήποτε ποσότητας γάλακτος από τους παραγωγούς, ακολουθείται η διαδικασία έγκρισης του άρθρου 10 της υπ’ αριθ. 302026/2004 (Β’ 1688) ΚΥΑ με θέμα «Συμπληρωματικά μέτρα εφαρμογής του καθεστώτος της εισφοράς στον τομέα του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά.»
β. Το δεύτερο εδάφιο του άρθρου 3 της ΥΑ 341263/18.11.2008 (Β΄ 2402), όπως ισχύει, καταργείται.
2. α. Η παράγραφος 6 του άρθρου 12 του από 2/16.5.1959 Β.Δ. (Α’ 89) αντικαθίσταται ως εξής:
«6. α) Ως «παστεριωμένο γάλα» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,70 βαθμούς C για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, αμέσως δε μετά την παστερίωση ψύχεται το συντομότερο δυνατό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60 βαθμούς C, στην οποία θερμοκρασία και συντηρείται, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.
Στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «παστεριωμένο» και «γάλα», η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του.
Το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 12 ωρών από την άμελξη και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, μπορεί, πέραν των αναφερόμενων στο προηγούμενο εδάφιο να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».
β) Ως «γάλα υψηλής παστερίωσης» νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στους +85 βαθμούς έως + 127 βαθμούς C σε τέτοιες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου ώστε η δοκιμασία υπεροξειδάσης να είναι αρνητική, αμέσως δε μετά τη θερμική του επεξεργασία ψύχεται, το συντομότερο δυνατό, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60 βαθμούς C. Η συντήρηση του γάλακτος υψηλής παστερίωσης γίνεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +60 βαθμούς C η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.
Στη συσκευασία του γάλακτος υψηλής παστερίωσης πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις «γάλα» και «υψηλής παστερίωσης», η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του.
Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε σημείο της συσκευασίας του προϊόντος αναγραφή της ένδειξης «παστεριωμένο» χωρίς τη συνοδεία της φράσης «υψηλής παστερίωσης».»
β. Οι συσκευασίες γάλακτος της προηγούμενης υποπερίπτωσης που διατίθενται στην αγορά συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες ενδείξεις εντός δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου.
Δείτε και τα τρία άρθρα του πολυνομοσχεδίου
Μία ημέρα πριν την κατάθεση του, ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε το ακόλουθο μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες:
«Μετά από επτά μήνες διαπραγμάτευσης πετύχαμε μία συμφωνία που κάνει το μεγάλο βήμα μπροστά. Πρώτα απ’ όλα αναγνωρίστηκαν όλες οι επιτυχίες της χώρας. Μετά δεν θα υπάρχουν νέα μέτρα λιτότητας. Τελείωσε αυτό. Και κυρίως κρατήθηκαν άθικτες όλες οι κόκκινες γραμμές που τους είχαμε βάλει. Θα ακολουθήσει τώρα η έξοδός μας στις αγορές, μετά η συζήτηση για το χρέος. Και έτσι μόνον αρχίζουμε πια, οριστικά, να βγαίνουμε από την κρίση και από τα μνημόνια. Αυτό και μόνο μετράει σήμερα. Και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αμφισβητήσει. Οι βουλευτές μας το ξέρουν. Είναι υπεύθυνοι και το έχουν αποδείξει».
Αντιδράσεις για τη διαδικασία του κατεπείγοντος
Την αντίθεσή τους με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή και περιλαμβάνει τις διατάξεις που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, εξέφρασαν στη Διάσκεψη των Προέδρων τα κόμματα.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης έκανε λόγο για καθεστώς εκφυλισμού του Κοινοβουλίου και πρότεινε να εξουσιοδοτήσει η Διάσκεψη τον πρόεδρο Ευάγγελου Μεϊμαράκη να διαμαρτυρηθεί στην κυβέρνηση για να αποτραπεί η διαδικασία του κατεπείγοντος.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός ανέφερε ότι πρέπει να δοθεί χρόνος στους βουλευτές.
Κατά της διαδικασίας του κατεπείγοντος τάχθηκαν ο Θανάσης Παφίλης από το ΚΚΕ και ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη ΔΗΜΑΡ.