Αποκλειστικό: H ύστατη προσπάθεια Σαμαρά για έμμεσο «κούρεμα» χρέους
- 28/08/2014, 11:23
- SHARE
Τι θα ζητήσει ο πρωθυπουργός, ποιος ο ρόλος της ΕΚΤ και γιατί πρέπει να εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι κρίσιμες επαφές της κυβέρνησης και προσωπικά του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά συνεχίζονται με βασικό στόχο τη διευθέτηση του δημόσιου χρέους και τις επικείμενες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γάλλο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής κεντρικής Τράπεζας , Μπενουά Κερέ. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες το επιτελείο της κυβέρνησης διερευνά τους όρους και τις δυνατότητες για ένα αιφνιδιαστικό «κούρεμα» του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Επιδίωξη της είναι με προσεκτικές επαφές και μεθοδευμένες κινήσεις να διαγραφούν από το δημόσιο χρέος, τα χρήματα που διατέθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Αυτή η θέση της Ελλάδας δεν έχει αλλάξει, αλλά έχει ατονήσει τους τελευταίους μήνες και τώρα οι προσπάθειες στρέφονται στο να εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο και στη δική μας περίπτωση.
Η κυβέρνηση Σαμαρά, με όπλο τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει προωθήσει και το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015 ζητά την «ισπανική λύση» για την Ελλάδα – στην Ισπανία, αλλά και σε όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. πλην της Ελλάδος, δεν συνυπολογίζεται η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο δημόσιο χρέος.
Στην Αθήνα βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ο οποίος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό. Στην επίσημη ατζέντα των συναντήσεων δεν περιλαμβάνεται η «ισπανική λύση», αλλά ρυθμίσεις που μπορούν να διευκολύνουν την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους. Όμως η κυβέρνηση διερευνά τις προθέσεις των δανειστών, καταβάλλοντας την ύστατη προσπάθεια για ένα «κούρεμα» του χρέους.
Aπό τις προσομοιώσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο υπουργείο Oικονομικών, αλλά και από τους υπολογισμούς του ΔNT, προκύπτει πως για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του χρέους στο 120% του AEΠ το 2020 θα πρέπει πέρα από τη σαφή βελτίωση αστάθμητων παραγόντων (π.χ. ρυθμός μεταβολής του AEΠ, δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων, ιδιωτικοποιήσεις) να υπάρξει μίας μορφής «αναδιάρθρωση» του χρέους.
Kαι με δεδομένο ότι Γερμανία, Κομισιόν και EKT λένε σθεναρά «όχι» στο ενδεχόμενο να «κουρευτούν» τα δάνεια του επίσημου τομέα, τη λύση μπορεί να δώσει η αλλαγή στο μοντέλο χρηματοδότησης των εγχώριων τραπεζών, ώστε τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τον Mηχανισμό Στήριξης να μην επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, όπως συνέβη με την ενίσχυση των ισπανικών τραπεζών.
Όλες οι πλευρές αναγνωρίζουν ότι το PSI δεν ήταν αρκετό για να φέρει το χρέος σε διαχειρίσιμα επίπεδα, ενώ η λύση που εξετάζεται για το ελληνικό χρέος είναι η επιμήκυνση της λήξης των ομολόγων με ταυτόχρονη μείωση των επιτοκίων.
Εκτιμάται ότι αν υιοθετηθεί η πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά το ελληνικό χρέος θα ελαφρυνθεί κατά 50 έως και 65 δισ. ευρώ, ανάλογα με την λύση που θα συμφωνηθεί. Υπενθυμίζεται ότι για τις τράπεζες έχουν δοθεί στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν απομείνει στα ταμεία του 9 – 10 δισ. Τον Νοέμβριο αναμένεται η νέα έκθεση της Blackrock, η οποία ενδέχεται να απαιτήσει νέα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Τα stress test των τραπεζών είναι σε εξέλιξη, και υπό τελική επεξεργασία βρίσκεται η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια». Σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο, όλα είναι σημαντικά.
Στις 30 Αυγούστου ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Ειδική Σύνοδο όπου θα αποφασιστούν τα πρόσωπα που θα τεθούν επικεφαλής στα ευρωπαϊκά όργανα και θα έχει συνάντηση με τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν, τον Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ, τον οποίο η Αθήνα θεωρεί στρατηγικό της σύμμαχο.
Διαβάστε ακόμη:
Τα «απόνερα» των δηλώσεων Ντράγκι για το μέλλον της Ευρωζώνης