Αψιμαχίες στη Βουλή για την αξιολόγηση, την διαπλοκή και το Κυπριακό
- 18/01/2017, 13:55
- SHARE
Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης προσήλθαν προετοιμασμένοι για μια εφ’ όλης της ύλης διαμάχη για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας.
Με αφορμή είναι τα αγροτικά ζητήματα, έπειτα από αίτημα της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για σχετική προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, οι πολιτικοί αρχηγοί διασταυρώνουν τα ξίφη τους στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης προσήλθαν βέβαια προετοιμασμένοι για μια εφ’ όλης της ύλης διαμάχη για όλα τα ζητήματα της επικαιρότητας όπως είναι η εν εξελίξει διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς και η καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, το Κυπριακό, το φαινόμενο της διαπλοκής (και το πρόσφατο θέμα με τον ΔΟΛ) και τις εκλογές.
Για το Κυπριακό
«Θέλουμε μια βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε κλίμα συνεννόησης τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό επίπεδο», είπε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως «Θελήσαμε να παίξουμε εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό χωρίς να υποχωρήσουμε από τις θέσεις μας».
Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα να έχουμε θετικές εξελίξεις σημειώνοντας ωστόσο πως «οι θετικές εξελίξεις δεν εξαρτώνται μόνο από εμάς αλλά και από την Τουρκία». «Πρέπει η Άγκυρα να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα. Θα είμαι διαρκώς στη διάθεση των πολιτικών αρχηγών για το θέμα του Κυπριακού. Πρέπει να υπάρχει λεπτομερής και ειλικρινή ενημέρωση», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Για τους αγρότες
«Καλωσορίζουμε το ενδιαφέρον της αντιπολίτευσης για τα προβλήματα των αγροτών».
«Γνωρίζουμε όλοι τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφάρμοσαν τις τελευταίες δεκαετίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Μια πολιτική που μετέτρεψε μια σειρά από αγροτικούς συνεταιρισμούς σε τόπους διαφθοράς», είπε ο Αλέξης Τσίπρας επισημαίνοντας πως «βασικοί κερδισμένοι από την πολιτική αυτή ήταν τα κόμματα που κυβέρνησαν και τα πελατειακά δίκτυα που έστησαν, γεγονός που οδήγησε στο να πάψει η χώρα να παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα ποιότητας».
Σχέδιο για παραγωγική ανασυγκρότηση
«Πρώτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η αύξηση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα. Θέλουμε να μπουν στον χώρο νέοι άνθρωποι. Δεύτερη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία προστιθέμενης αξίας και τρίτη στρατηγική μας επιδίωξη είναι η επιμονή σε αυτά που ονομάζουμε ποιοτική γεωργία», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο συνολικό ποσό των ενισχύσεων που πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών το 2016 το οποίο έφτασε τα 3,7 δις ευρώ, ποσό ρεκόρ, όπως είπε.
«Όλα αυτά δεν έγιναν τυχαία. Δεν έπεσε ανάπτυξη από τον ουρανό, υπάρχει σχέδιο», ανέφερε ενώ κάνοντας έναν απολογισμό των ενεργειών της κυβέρνησης σε ζητήματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο είπε: «Η κυβέρνηση μας δεσμεύτηκε σε ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα για τους αγρότες. Και το κάναμε πράξη . Δημιουργήσαμε για πρώτη φορά αφορολόγητο όριο για τους αγρότες. Η θέσπιση του αφορολόγητου αφορά το 95% των αγροτών. Αυτή η πλειοψηφία δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ φόρο το 2017».
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε από το βήμα της Βουλής την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί με τις παθογένειες του παρελθόντος.
«Θέλουμε τον συνεργατισμό εργαλείο άσκησης της αγροτικης μας πολιτικής. Δεν θέλουμε τους συνεταιρισμούς δίκτυο πελατειακών σχέσεων, αλλά εργαλείο που θα συμβάλει στο σπάσιμο των καρτέλ», είπε και εξήγγειλε ειδική παρέμβαση για την υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στα γαλακτομικά, ανακοίνωσε ότι άμεσα υπογράφεται υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές, επανεξετάζεται η μείωση του ΕΦΚ στο κρασί και του ΕΝΦΙΑ στις αγροτικές εγκαταστάσεις, και η χρήση του εργόσημου για την οικογενειακή εργασία.
Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι ακολουθεί στρατηγική που στοχεύει να εκβιάσει σύγκρουση, ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες, και πρόσθεσε ότι δεν είναι ειλικρινές το ενδιαφέρον των κομμάτων που κυβέρνησαν για τους αγρότες. Τέλος, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και τον κ. Μητσοτάκηπροσωπικά για την οικονομία.
Τα έσοδα υπεραποδίδουν και η ανεργία μειώνεται
«Ο κόσμος θυμάται ποιοι είσαστε και ποιοι μας έφεραν σε αυτή την κατάσταση. Ο κόσμος θυμάται ότι είχατε συμφωνήσει πρωτογενή πλεόνασματα 4,5% – Από που θα βρίσκατε αυτά τα λεφτά;»
Προσέξτε κε. Μητσοτάκη, μην είστε τόσο σκληρός απέναντι στους θεσμούς, είπε αναφερόμενος στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ότι θα προβεί σε μονομερείς ενέργειες για την μείωση της φορολογίας.
«Ο ελληνικός λαός είδε την παλικαριά σας στο θέμα του επιδόματος, όπου πανηγυρίσατε χαιρέκακα όταν πάγωσαν προσωρινά οι εξαγγελίες»
«Τα έσοδα υπεραποδίδουν και η ανεργία μειώνεται» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός λέγοντας πως έχει στοιχεία και πως οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν.
«Αυτό που θέλετε κ. Μητσοτάκη είναι να αποτύχει η χώρα και να καρπωθείτε πολιτικά την κατάσταση. Θέλτε να κάνετε την Ελλάδα ειδική οικονομική ζώνη» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
«Σιγά τα αίματα – Φτερνίστηκαν στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα»
Με δηκτικό τρόπο σχολίασε πρόσφατη αναφορά του κ. Μητσοτάκη, ότι θα προβεί σε μονομερή ενέργεια απέναντι στους θεσμούς για τη μείωση της φορολογίας: «Προσέξτε κ. Μητσοτάκη, σιγά τα αίματα και σιγά τη “Συμφωνία Αλήθειας”, μην είστε τόσο σκληροί απέναντι στους θεσμούς, την είδε την παλικαριά σας ο λαός με τη 13η σύνταξη». «Φτερνίστηκαν στο γερμανικό ΥΠΟΙΚ και κρυολογήσατε εσείς στην Αθήνα», είπε, προσθέτοντας ότι με χαιρεκακία πανηγύρισε όταν πάγωσαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. «Καμιά μονομερή ενέργεια δεν έχετε σχέδιο να κάνετε», είπε, σημειώνοντας ότι η «μείωση στη φορολογία που ευαγγελίζεστε» αφορά μόνο τα μεγάλα εισοδήματα, τα μεγάλα κέρδη και τις μεγάλες περιουσίες, «τα συμφέροντας που εκπροσωπείτε». Είπε ότι στήνει το αφήγημά του για να προχωρήσει σε απολύσεις στον δημόσιο τομέα και πρωτοφανή επίθεση στους εργαζόμενους του ιδιωτικού.
«Ακούστε μια και καλή: Αυτή η κυβέρνηση ακόμα και στις χειρότερες συνθήκες προσπαθεί πάντα να διασφαλίσει τους πιο αδύναμους. Μιλήσαμε για “παράλληλο πρόγραμμα” και αυτό υλοποιείται βήμα το βήμα. Πρόσθεσε ότι παρά τους πανηγυρισμούς της ΝΔ, η ίδια η απόφαση του ΣτΕ λέει ότι ο νόμος της κυβέρνησης για τα ΜΜΕ ισχύει και θα προχωρήσει η αδειοδότηση. «Θα είστε και δεύτερη φορά απέναντι;».
Τόνισε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης είχε τα οικονομικά μεγέθη που εμφανίζει σήμερα η οικονομία που γυρίζει σελίδα, θα είχε δημιουργήσει την αίσθηση ότι ζούμε σε έναν παράδεισο. Όμως η κυβέρνηση αυτή δεν μιλά για success story, παρότι οι στόχοι του προγράμματος υπερκαλύφθηκαν και είναι εντός προγράμματος για δεύτερη χρονιά. Είπε ότι επιτυγχάνονται οι στόχοι γιατί αντιμετωπίζεται η φοροδιαφυγή, η σπατάλη και πως «αυτός είναι ο δρόμος που θα μας επιτρέψει προοπτικά τη δυνατότητα μιας μεγαλύτερης φορολογικής ελάφρυνσης στους πιο αδύναμους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».
Η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα. Είναι μέρος της λύσης του προβλήματος. Η χώρα έχει ανάγκη από μια κυβέρνηση να υλοποιήσει την επιστροφή στην κανονικότητα» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα πως δεν έχει καμία επικοινωνία με τη χώρα και κανένα σχέδιο για το μέλλον, τονίζοντας πως ποτέ τα τελευταία 7 χρόνια δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για την Ελλάδα.
«Ξεκινώ με τη διαπίστωση ότι η κατάσταση στη χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κοινωνία εμποτισμένη από το δηλητήριο της απόγνωσης κλείνεται στον εαυτό της. Η άγρια φορολόγηση πνίγει κάθε παραγωγικό Έλληνα. Οι στόχοι του προϋπολογισμού δύσκολα θα επιτευχθούν» είπε, υπενθυμίζοντας δήλωση του κ. Τσίπρα, πως η αξιολόγηση θα έπρεπε να είχε κλείσει στις 5 Δεκεμβρίου.
Για την αξιολόγηση
«Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχει μετατεθεί για τον Μάρτιο του ’17. Θα έπρεπε να είχε κλείσει τον Φεβρουάριο του 2016. Μας περιμένουν νέα άδικα μέτρα και νέες άδικες θυσίες», είπε ο κ. Μητσοτάκης, εκφράζοντας την ανησυχία πως η χώρα ενδέχεται να ζήσει και πάλι στιγμές του 2015. Όπως είπε, ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με το ένα μάτι στραμμένο στους πιστωτές και το άλλο στις συνιστώσες. «Τη μία στέλνετε επιστολές στο ΔΝΤ ζητώντας την παραμονή του και μετά με non paper ζητάτε την αποχώρησή του. Πιστεύετε ότι ο χρόνος δουλεύει υπέρ της χώρας. Κάθε φορά που καθυστερείτε, ο λογαριασμός μεγαλώνει» είπε, τονίζοντας πως τα όρια εξαντλούνται και η κλεψύδρα αδειάζει. «Όσο καθυστερούμε, τόσο αναβάλλουμε την ανάκαμψη της οικονομίας» είπε, προσθέτοντας πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του ’17 θα κριθεί και η πορεία της χώρας μετά το ’18.
Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως μια τραγική υποσημείωση
«Θα καταγραφείτε στην ιστορία ως μια τραγική υποσημείωση. Σήμερα συγκρούονται ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός και από την άλλη όλες οι δυνάμεις του μέτρου και της λογικής, που θέλουν να πάει η χώρα μπροστά. Και αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή. Και πρόσωπα και κόμματα κρίνονται από πως θα τοποθετηθούν σε αυτή τη γραμμή» είπε, στέλνοντας μήνυμα σε άλλους πολιτικούς χώρους μέσα στο κοινοβούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, το δίλλημα είναι αν συντάσσεται κανείς σήμερα, όπως είπε, με το καθεστώς των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, «ένα καθεστώς αποτυχίας και διαπλοκής και διορισμών ή την Ελλάδα της προοπτικής και της αλήθειας. Αν συνάσσεται με την Ελλάδα του κάθε κομματικού Καρανίκα ή κάθε νέου παιδιού που θα ξέρει ότι αν δουλέψει σκληρά μπορεί να προκόψει». Ο πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον κ. Τσίπρα να σταματήσει να κρατά όμηρο την Ελλάδα και του ζήτησε να αφήσει τον ελληνικό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του. Μάλιστα, κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου. «Οι επερχόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με τον ισχύοντα νόμο. Και άλλοι έχασαν εκλογές και δεν διανοηθήκαν να τινάξουν τη χώρα στην ακυβερνησία» είπε χαρακτηριστικά.
Χειραγώγηση των ΜΜΕ
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο θέμα του ΔΟΛ, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό πως προσπαθεί να χειραγωγήσει τα ΜΜΕ. Όπως είπε, έπεσε και το τελευταίο φύλο συκής και αποκάλυψε τη γύμνια και τον κυνισμό της κυβέρνησης. «Ανεβήκατε στην εξουσία ως αδιάφθοροι και μέσα σε δύο χρόνια εξελιχθήκατε στην πιο αποτυχημένη και αδίστακτη κυβέρνηση που έχει γνωρίσει η χώρα. Προσπαθείτε να ελέγξετε το μιντιακό τοπίο. Πήγατε να ρίξετε μαύρο στα κανάλια. Και το κάνετε με τους εκδότες. Τους καταγγείλατε και μετά συναντηθήκατε μαζί τους. Κάποιοι συμβιβάστηκαν, κάποιοι εκβιάστηκαν. Τον κ. Μουλόπουλο είχατε και το θράσος να τον υποδείξετε για αντιπρόεδρο στο ΕΣΡ» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή δεν έχει κανένα ηθικό φραγμό.
«Είστε επικίνδυνη κυβέρνηση για τη χώρα και τη δημοκρατική ομαλότητα. Είστε ένα καθεστώς και αγωνίζεστε να παραμείνετε στην εξουσία. Στην προσπάθειά σας να φέρετε τη δημοκρατία και την Ελλάδα στα δικά σας μικρά μέτρα θα μας βρείτε απέναντι. Και θα καταρρεύσουν τα σχέδιά σας» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού του προγράμματος για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, με μείωση του κόστους παραγωγής και μείωση της φορολογίας.
Για αδιέξοδα και επιχείρηση δημιουργίας “ΣΥΡΙΖΑ news” μίλησε η Φώφη Γεννηματά
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, αναφέρθηκε σε αδιέξοδο σχετικά με την κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο σημειώνοντας πως αγρότες και κτηνοτρόφοι δοκιμάζονται. «Οι αγρότες συζητούν κινητοποιήσεις. Εμείς δεν περιμένουμε να πάμε να πηδήξουμε πανω στα τρακτέρ και να λαϊκίσουμε όπως κάνατε εσείς» είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης απευθυνόμενη στην κυβέρνηση. «Εμείς συζητάμε για να προλάβουμε τα αδιέξοδα και για τον αγροτικό κόσμο και για τους υπόλοιπους πολίτες», είπε, συμπληρώνοντας ότι «η απόγνωση στον πρωτογενή τομέα έχει ονοματεπώνυμο: ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».
Επίσης, μίλησε για τα βάρη που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε στον αγροτικό κόσμο. Μεταξύ αυτών «η φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με συντελεστή που αυξάνεται από τον Γενάρη του 2017 από το 13% στο 22% έως 45%, η φορολόγηση των αγροτικών ενισχύσεων της ΚΑΠ, η μεγάλη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου που οδήγησε σε εξαφάνιση και απόγνωση τους αγρότες και κτηνοτρόφους των νησιών, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους παραγωγής».
Παράλληλα, η κ. Γεννηματά εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ.
«Τώρα επιχειρείτε να φτιάξετε το ΣΥΡΙΖΑ news. Αφού δεν καταφέρατε να τον επιβάλετε στο ΕΣΡ τώρα προσπαθείτε να επιβάλετε τον κ. Μουλόπουλο στον ΔΟΛ», είπε, προσθέτοντας ότι «ένα υπερχρεωμένο μέσο γίνεται υποχείριο της κυβέρνησης»