Το αστέρι του Ματέο Ρέντσι
- 10/12/2013, 10:37
- SHARE
Η εκλογή του νεαρού Δημάρχου της Φλωρεντίας στην ηγεσία του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος σηματοδοτεί το τέλος της «εποχής των δεινοσαύρων» στην Ιταλία.
Ο Ματέο Ρέντσι είναι μόλις 38 ετών και δεν έχει «βαριά» πολιτική εμπειρία στο ενεργητικό του. Αυτό είναι ίσως και το ατού του και απέχει παρασάγγας από την εποχή του Μπερλουσκόνι, η συνεισφορά του οποίου στην ανανέωση της πολιτικής σκηνής της χώρας, ήταν ο διορισμός τριών νέων γυναικών στην τελευταία του κυβέρνηση.
Ο Ρέντσι ήταν ακόμα στους προσκόπους, όταν ο Καβαλιέρε ξεκίνησε την μεγάλη του πορεία στην πολιτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ίδια χρονιά που ο Μπερλουσκόνι ορκίστηκε για πρώτη φορά πρωθυπουργός, ο νεαρός Ρέντσι κέρδιζε 48 εκατομμύρια λιρέτες στον «Τροχό της Τύχης» που μετέδιδε ένα από τα κανάλια του μεγιστάνα-πολιτικού. Γιος Χριστιανοδημοκράτη τοπικού συμβούλου, ο Ρέντσι ασχολήθηκε με την πολιτική από το γυμνάσιο. Εντάχθηκε στο κόμμα που προσφέρθηκε να στεγάσει τα πλέον προοδευτικά στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών μετά την διάλυση τους την δεκαετία του 1990. Μέχρι την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας σε ηλικία 24 ετών, ο Ρέντσι ήταν ο κομματικός γραμματέας της περιφέρειας.
Πέντε χρόνια αργότερα αναδείχθηκε στο νεώτερο περιφερειακό κομματικό πρόεδρο και το 2009, στα 34 του χρόνια, εξελέγη Δήμαρχος στην γενέτειρα του τη Φλωρεντία. Το μοναδικό φρένο στην ανοδική του πορεία μέχρι τώρα ήταν στην ουσία η ήττα του, πέρσι, στις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη υποψήφιου πρωθυπουργού του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κέρδισε εκείνη την κούρσα, για να παραιτηθεί αργότερα, όταν δεν κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο στον Ρέντσι να ηγηθεί και του κόμματος και να είναι ο υποψήφιος στην επόμενη εθνική αναμέτρηση.
Ρέντσι: «Πίσω από τα νούμερα υπάρχουν άνθρωποι»
Ένας φιλόδοξος, κεντρώος εκμοντερνιστής, που έχει υποσχεθεί να «καθαρίσει» το μεγαλύτερο κόμμα της κεντροαριστεράς από τους «βαρώνους» του κι έχει επανειλημμένα επικρίνει την καθυστέρηση στην υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων, ο Ρέντσι μετά τον θρίαμβο του, προετοιμάζεται εντατικά.
Προς το παρόν δεν έχει παρουσιάσει λεπτομερή ατζέντα, πέρα από τα προφανή όπως την αναδιάρθρωση της ακριβής και ανεπαρκούς δημόσιας διοίκησης, την απλοποίηση της εργατικής νομοθεσίας και της καλύτερης συνεργασίας στην Ευρώπη. Θα πρέπει λοιπόν να οριοθετήσει το στίγμα του σε ένα κόμμα που πολλοί ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν πλέον με καχυποψία.
Στα υπέρ του είναι ο στρωτός, δοκιμασμένος τρόπος αντιμετώπισης των μέσων ενημέρωσης, που διαφέρει πολύ από τον αντίστοιχο της παλαιάς κομματικής ιεραρχίας. Στα κατά του, η ανυπαρξία ουσιαστικής δράσης, πέρα από τα μεγάλα λόγια, που για μερικούς αναλυτές κρύβουν τις αδυναμίες του σε βασικούς τομείς όπως η εξωτερική πολιτική και η οικονομία. Η πρώτη του κίνηση, μετά την νίκη του, ήταν ο διορισμός 12μελούς γραμματείας, στην οποία για πρώτη φορά μετέχουν περισσότερες γυναίκες απ’ότι άνδρες, με μέση ηλικία τα 35 χρόνια. Ως σύμβουλο του επί των οικονομικών όρισε τον Φιλίπο Ταντέι, έναν ακαδημαϊκό που έχει επικρίνει με αυστηρότητα την κυβέρνηση για τον «άτολμο» προϋπολογισμό του 2014.
Διαβάστε ακόμη: Η οικονομική κρίση «χτυπάει» τα νοικοκυριά της Ιταλίας
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Ιταλία θα πρέπει να πουλήσει περιουσιακά της στοιχεία- μεταξύ αυτών τα ταχυδρομεία και τους σιδηροδρόμους- προκειμένου να μειώσει τους υψηλούς φόρους και να τονώσει την ανάπτυξη. Τάσσεται ακόμα υπέρ των βαθύτερων περικοπών στις δημόσιες δαπάνες και την κατάργηση του Σώματος της Γερουσίας, μειώνοντας και τις έδρες στο Κοινοβούλιο κατά ένα τρίτο.
Παρότι ο Ρέντσι δεν πρόκειται να μετάσχει στην κυβέρνηση Λέτα έχει απαιτήσει να έχει λόγο στην χάραξη της πολιτικής, πράγμα που πιθανώς να τον φέρει σε πορεία σύγκρουσης με τον πρωθυπουργό, διαταράσσοντας τις εύθραυστες ισορροπίες σε μια συμμαχία, που για να επιβιώσει χρειάζεται την υποστήριξη των κεντρώων και ορισμένων «ανταρτών» από το κόμμα του Μπερλουσκόνι. Με το Δημοκρατικό Κόμμα αρκετά μπροστά στις δημοσκοπήσεις από το Κίνημα του Μπέπε Γκρίλο και τη Forza Italia του Μπερλουσκόνι, ο νεαρός Δήμαρχος έχει πλέον πολλές πιθανότητες να ηγηθεί της χώρας, αρκεί να εκμεταλλευτεί και την δυναμική των υψηλών ποσοστών δημοτικότητας που απολαμβάνει.
Πρόβλημα στα σχέδια του είναι βέβαιο, ότι θα προκαλέσει ο γρίφος του εκλογικού νόμου. Εάν δεν αλλάξει εγκαίρως, οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με το παλαιό σύστημα και αυτό σημαίνει μια διασπασμένη Βουλή και στη συνέχεια άλλη μια κυβέρνηση συμμαχίας, εξέλιξη που μπορεί να αποβεί μοιραία για την πολιτική καριέρα του χαρισματικού Ρέντσι. Από την άλλη πλευρά, εάν συμφωνήσει σε διαπραγματεύσεις για ένα νέο εκλογικό νόμο τότε πιθανότητα θα δώσει παράταση ζωής στην νυν κυβέρνηση. Και διακινδυνεύει έτσι να ενισχύσει άθελα του το προφίλ του πρωθυπουργού κι εν δυνάμει ανταγωνιστή του, Ενρίκο Λέτα, ενός άλλου σχετικά νέου πολιτικού από την Τοσκάνη, ο οποίος προέρχεται από την ίδια δεξαμενή των προοδευτικών μετριοπαθών του Δημοκρατικού Κόμματος, όπως και ο Ρέντσι. Ο Λέτα δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα εάν σκοπεύει να είναι πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, επιμένοντας ότι προτεραιότητα του είναι να ηγηθεί αυτής της κυβέρνησης τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2015.
Έχοντας το χάρισμα και τις επικοινωνιακές ικανότητες που πολλοί συγκρίνουν με τις αντίστοιχες του Μπερλουσκόνι, ο Ρέντσι προωθεί μια γενική πολιτική πλατφόρμα που έχει στόχο να σπρώξει το κόμμα του μακριά από την παραδοσιακή βάση του που είναι η εργατική τάξη και πιο κοντά στο ευρύ μεσοαστικό κεντρώο εκλογικό σώμα. Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 35% των Ιταλών θα τον επέλεγε για πρωθυπουργό, σε σχέση με 22% που θα προτιμούσε τον Λέτα και το 20% που στηρίζει τον Μπερλουσκόνι.