Μπάιντεν: Στο πλευρό της Ουκρανίας οι ΗΠΑ
- 22/04/2014, 14:59
- SHARE
Νέα προειδοποίηση στη Ρωσία έστειλε από το Κίεβο ο Αμερικανός αντιπρόεδρος - Ανταπόκριση του Σωτήρη Δανέζη από την ανατολική Ουκρανία.
Στο Κίεβο βρέθηκε σήμερα ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, προκειμένου να εκδηλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης Ομπάμα να στηρίξει την Ουκρανία κατά τη μεταβατική περίοδο προς τις εκλογές της 25ης Μαίου.
Ο Τζο Μπάιντεν συναντήθηκε με τον μεταβατικό πρόεδρο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, αλλά και τον πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, ενώ μίλησε και στα μέλη του ουκρανικού κοινοβουλίου, στα οποία τόνισε τη σημασία των επερχόμενων προεδρικών εκλογών, για τη διεξαγωγή των οποίων η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη να προσφέρει βοήθεια.
Δείτε τι μεταδίδει από την ανατολική Ουκρανία ο απεσταλμένος του Mega και Editor in Chief του Fortunegreece.com, Σωτήρης Δανέζης:
«Βρίσκεστε αντιμέτωποι με πολύ δύσκολα προβλήματα και, θα μπορούσε κανείς να πει, με απειλές ατιμωτικές», είπε προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να βοηθήσει τους ηγέτες της να εκμεταλλευθούν την ευκαιρία για τη συγκρότηση εθνικής ενότητας. «Θέλω να γίνει σαφές ότι δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε όλες τις απαντήσεις. Αλλά θέλουμε να σταθούμε στο πλευρό σας. Η ευκαιρία να συγκροτήσετε μία ενωμένη Ουκρανία, που θα την κάνετε να σταθεί σωστά στα πόδια της, είναι εντός των δυνατοτήτων σας. Και θέλουμε να είμαστε ο εταίρος και ο φίλος σας», είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που επεσήμανε πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν την ουκρανική οικονομία, αλλά προειδοποίησε ότι πρέπει πρώτα να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος» της ενδημικής διαφθοράς.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα πως οι ΗΠΑ προσέφεραν στην Ουκρανία ένα νέο πακέτο αρωγής 50 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσουν στην οικονομική και πολιτική μεταρρύθμιση, εκ των οποίων τα 11,4 θα διατεθούν για τη διεξαγωγή των εκλογών του Μαίου, ενώ το επιτελείο του Μπάιντεν έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ προσέφεραν επίσης επιπλέον 8 εκατ. δολάρια σε μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια, όπως ασύρματοι και οχήματα.
Το εμβόλιμο αυτό πακέτο στήριξης, είναι μεν μικρό σε σχέση με τις ανάγκες της Ουκρανίας και με τη δανειακή εγγύηση του 1 δισ. δολαρίων που έχει ήδη υπογραφεί με την Ουάσινγκτον, ωστόσο, αποτελεί σαφή ένδειξη υποστήριξης προς τις νέες αρχές μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από το Κρεμλίνο προέδρου και τη συνέχιση της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία.
«Οι ΗΠΑ είναι προσηλωμένες στο να εξασφαλίσουν ότι οι Ουκρανοί θα μπορέσουν μόνοι τους να καθορίσουν το μέλλον της χώρας τους χωρίς εκφοβισμό ή καταναγκασμό από εξωτερικές δυνάμεις», είπε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, που προειδοποίησε για άλλη μία φορά τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία και να σταματήσει «να υποστηρίζει ανθρώπους που κρύβονται πίσω από μάσκες στην ανατολική Ουκρανία», για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με περισσότερη απομόνωση».
«Υπήρξαμε σαφείς: η Ρωσία κινδυνεύει να υποστεί περισσότερα κόστη και περισσότερη απομόνωση. Είναι καιρός να σταματήσουν τα λόγια και να αρχίσει η δράση. Πρέπει να ληφθούν μέτρα χωρίς καθυστέρηση, ο χρόνος είναι μετρημένος», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρωθυπουργό.
Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει λόγος για να μην εξασφαλίσει η Ουκρανία ενεργειακή ασφάλεια, αλλά θα χρειασθεί χρόνος. Ζήτησε δε από τους βουλευτές να φαντασθούν σε πόσο ισχυρή θέση θα βρισκόταν σήμερα το Κίεβο, εάν δεν υπήρχε η εξάρτηση από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια φυσικού αερίου.
Τα βέλη του προς τη Ρωσία στρέφει το Κίεβο
Αιχμές κατά της Μόσχας άφησαν μετά τη συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ο Ουκρανός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, που δήλωσε πως οι ενέργειες των φιλορώσων εξεγερμένων στην ανατολική Ουκρανία «είναι ο τάφος της συμφωνίας της Γενεύης», και ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ, ο οποίος κατήγγειλε πως οι ρωσικές ειδικές δυνάμεις επιχειρούν στην ανατολική Ουκρανία για να υπονομεύσουν τις προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου και κάλεσε τη Μόσχα να τις αποσύρει.
«Αντί να αφοπλισθούν και να αποχωρήσουν από τις διοικήσεις που έχουν καταλάβει, οι αυτονομιστές κατέλαβαν εξ εφόδου και το κτίριο της αστυνομίας και συνέλαβαν τον αρχηγό της αστυνομίας στο Κραματόρσκ, γεγονός που ενταφιάζει τη συμφωνία της Γενεύης», δήλωσε ο Τουρτσίνοφ, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του. «Δυστυχώς η Ρωσία και οι τρομοκρατικές μονάδες της που είναι παρούσες στην Ουκρανία αρνούνται επίμονα να εφαρμόσουν τη συμφωνία της Γενεύης που υπογράφηκε την περασμένη Πέμπτη ανάμεσα στην Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ», είπε ο μεταβατικός πρόεδρος.
«Όλα όσα συμβαίνουν τώρα στα ανατολικά και τα οποία υποστηρίζει η Ρωσία, έχουν στόχο να καταστρέψουν την εκλογή προέδρου. Ζητούμε οι Ρώσοι γείτονές μας να ανακαλέσουν αμέσως τις ειδικές δυνάμεις τους, οι οποίες είναι στα ανατολικά, να ανακαλέσουν το στρατό από την Κριμαία και να γυρίσουν αυτή την επονείδιστη σελίδα όπου ουκρανικό έδαφος κατελήφθη από ρωσικά στρατεύματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός.
Ευχαριστώντας τις ΗΠΑ για την υποστήριξή τους, έπειτα από τις προσφορές βοήθειας που έγιναν κατά την επίσκεψη του Μπάιντεν με στόχο να εξασφαλισθεί μια βιώσιμη εκλογή και να καταπολεμηθεί ο «καρκίνος», όπως τον χαρακτήρισε ο Μπάιντεν, της ενδημικής διαφθοράς στην Ουκρανία, ο Γιατσενιούκ δήλωσε: «Η ουκρανική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι χρήματα δίνονται μόνο στις χώρες εκείνες που καταπολεμούν αληθινά τη διαφθορά. Ένας από τους κύριους στόχους της κυβέρνησής μου και του νέου προέδρου θα είναι ο αγώνας και η νίκη επί της διαφθοράς».
Ο Γιατσενιούκ δήλωσε επίσης πως θα καλωσόριζε «την ευρύτερη δυνατή συνεργασία» με αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες στον ενεργειακό τομέα, κάτι που θα βοηθούσε ενδεχομένως την Ουκρανία να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Μεντβέντεφ: Η Ρωσία μπορεί να μειώσει την επίδραση των κυρώσεων
«Είναι ένας αδιέξοδος δρόμος, αλλά αν ορισμένοι από τους δυτικούς εταίρους μας αποφασίσουν εντούτοις να τον πάρουν, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή παρά να το αντιμετωπίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις. Και θα κερδίσουμε», δήλωσε, αναφερόμενος στην πρόθεση των δυτικών χωρών να επιβάλουν νέες κυρώσεις στη Ρωσία, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Ο Μεντβέντεφ, μιλώντας στη ρωσική Δούμα, επεσήμανε πως η Ρωσία θα επιμείνει στη δίκαιη πρόσβαση στις ξένες αγορές για τις ενεργειακές εξαγωγές της και θα προσφύγει, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ή θα ζητήσει τη διαιτησία του.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, οι οποίες έχουν ήδη υιοθετήσει στοχευμένες κυρώσεις σε βάρος προσωπικοτήτων ή οικονομικών ιδρυμάτων της Ρωσίας λόγω της ένωσης της Κριμαίας με τη Ρωσία, εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε εφαρμογή μια νέα σειρά κυρώσεων, κυρίως οικονομικών, καθώς η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία επιδεινώνεται.
«Είμαι πεπεισμένος πως είμαστε σε θέση να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειές τους. Ασφαλώς δεν απαρνούμαστε τη συνεργασία με ξένες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα των δυτικών χωρών. Όμως θα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μη φιλικά μέτρα», είπε ο Ρώσος πρωθυπουργός, που δήλωσε ακόμη πως οι τομείς που μπορεί να πληγούν από τις κυρώσεις, όπως αυτός της άμυνας ή των προϊόντων εξοπλισμού, θα λάβουν από την κυβέρνηση «την απαραίτητη στήριξη».
Διαβάστε ακόμη:
Στην αντεπίθεση η Ρωσία, σε ρόλο «πυροσβέστη» ο Μπάιντεν
«Οι ΗΠΑ βάζουν στο μάτι τα 40 δισ. δολάρια του Πούτιν στην Ελβετία»!