«BankExit»: Πώς απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία

«BankExit»: Πώς απειλούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Μεγάλη Βρετανία

Τι σχεδιάζουν να κάνουν οι μεγάλες τράπεζες μόλις ξεκινήσει η διαδικασία εξόδου.

Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τη διαδικασία να μεταφέρουν αρκετές από τις λειτουργίες του που έχουν ως βάση το Λονδίνο, μόλις ξεκινήσει και επίσημα η διαδικασία του Brexit.

Κομβική ημερομηνία για τη Μεγάλη Βρετανία είναι η Τετάρτη 29 Μαρτίου, όταν η Τερέζα Μέι θα αποστείλει την επιστολή επίκλησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας στις Βρυξέλλες ανοίγοντας έτσι και τυπικά τη διαδικασία που θα οδηγήσει στο Brexit.

Ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής των 27 θα διεξαχθεί «σε 4 με 6 εβδομάδες» μετά την ειδοποίηση για έναρξης του διαζυγίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, που αναφέρει ότι δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για μια σύνοδο μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, όπως προβλεπόταν αρχικά.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι μεγάλοι κερδισμένοι από αυτή τη διαδικασία θα είναι η Φραγκφούρτη και το Δουβλίνο.

Τράπεζες όπως η Bank of America, η Standard Chartered και η Barclays σκέφτονται την πρωτεύουσα της Ιρλανδίας ώστε να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην ενιαία αγορά, ανέφεραν τραπεζικές πηγές στο Bloomberg χωρίς να θέλουν να κατονομαστούν.

Goldman Sachs και Citigroup εξετάζουν την επιλογή της Φραγκφούρτης επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, καθώς η πόλη είναι τραπεζικό κέντρο όπου έχει την έδρα της η ΕΚΤ, αλλά και μεγάλες τράπεζες όπως η Deutsche Bank.

Δείτε τον σχετικό Πίνακα

 

 

«Θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε αυτά τα σχέδια έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Νοντ, διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs International στο CNBC. «Για αυτή την πρώτη περίοδο, είναι πράγματι η περίοδος κατά την οποία θέτουμε σε εφαρμογή τα σχέδια έκτακτης ανάγκης, (αφορά) σε εκατοντάδες άτομα σε σχέση με οτιδήποτε πάνω από αυτό», δήλωσε.

Το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων της Goldman βρίσκονται στη Βρετανία, όπου απασχολεί περίπου 6.000 εργαζομένους.

Ο Νοντ δήλωσε ότι το μεγάλο ερώτημα σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης είναι εάν η Βρετανία και η ΕΕ θα συμφωνήσουν σε μεταβατικές ρυθμίσεις καθώς προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για το Brexit, μια διαδικασία που ορισμένοι φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαρκέσει παραπάνω από τη διετή περίοδο διαπραγματεύσεων.

«Δεν μπορούμε να στηριχθούμε πάνω τους άρα πρέπει να έχουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης και αυτό θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε», δήλωσε ο Νοντ.

Αρχικά, η τράπεζα θα αρχίσει να προσλαμβάνει κόσμο στην Ευρώπη και να μετακινεί υπαλλήλους από το Λονδίνο καθώς και να επενδύει στις υποδομές και στην τεχνολογία τους επόμενους 18 μήνες για να διασφαλίσει ότι οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης πελατών θα είναι σε πλήρη λειτουργία έως ότου η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, δήλωσε ο Νοντ.

Αρνήθηκε να διευκρινίσει ποιες τοποθεσίες θα ευνοηθούν, αν και δήλωσε ότι η εταιρία έχει άδειες τραπεζικής λειτουργίας στη Γαλλία και τη Γερμανία και γραφεία σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

«Τους επόμενους 18 μήνες θα αναβαθμίσουμε αυτές τις εγκαταστάσεις, θα αποκτήσουμε επιπλέον χώρο σε κάποιες από αυτές και θα αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζομένων, τις δυνατότητες και τις υποδομές σε ορισμένες από αυτές», δήλωσε ο ίδιος.

«Η μορφή που θα έχει εντέλει η παρουσία μας εξαρτάται από την έκβαση των διαπραγματεύσεων και από αυτό που θα αναγκαστούμε να κάνουμε λόγω αυτών. Ανεξάρτητα από το σενάριο, ανεξάρτητα από την έκβαση, το Λονδίνο θα παραμείνει για εμάς ένας πολύ σημαντικός περιφερειακός κόμβος και ένας πολύ σημαντικός παγκόσμιος κόμβος» πρόσθεσε ο Νοντ.