Bloomberg: Σχέδιο που υπόσχεται να δώσει οριστική λύση στα κόκκινα δάνεια Ιταλίας και Ελλάδας επεξεργάζεται η ΕΕ
- 28/11/2018, 12:37
- SHARE
Η χαλάρωση των αυστηρών κανόνων και η εφαρμογή μιας πολιτικής μαζικών πωλήσεων δανείων, βρίσκονται στον πυρήνα του νέου πλάνου.
Ένα σχέδιο – «μαμούθ» που στόχο έχει να καλύψει μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων του ευρωπαϊκού νότου, και κυρίως της Ιταλίας και της Ελλάδας, επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, σύντομα οι ευρωβουλευτές αναμένεται να εγκρίνουν ένα νομοσχέδιο το οποίο θα διευκολύνει τις τράπεζες να εκκαθαρίσουν τους ισολογισμούς τους από τα επισφαλή δάνεια χωρίς να βλάπτουν υπέρμετρα την ικανότητα δανεισμού τους.
Το έγγραφο που έχει στην κατοχή του το Bloomberg περιγράφει έναν προτεινόμενο συμβιβασμό επί της νομοθεσίας στην οποία κατέληξαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της αυστριακής κυβέρνησης, η οποία ηγείται των εργασιών επί του νομοσχεδίου εκ μέρους των κρατών-μελών της ΕΕ.
Στον πυρήνα του σχεδίου αυτού βρίσκεται μια νέα προσέγγιση την οποία ζητούν εδώ και καιρό τα τραπεζικά ιδρύματα, και έχει να κάνει με την εφαρμογή «μαζικών πωλήσεων» κόκκινων δανείων καθώς και μια σειρά από μέτρα χαλάρωσης των κανόνων για την ενίσχυση της μειωμένης κερδοφορίας των τραπεζών λόγω των πολύ χαμηλών επιτοκίων.
Υπό τους υφιστάμενους κανόνες, μια τράπεζα πρέπει να προσαρμόσει τα στατιστικά μοντέλα που χρησιμοποιεί για να μετρήσει το ρίσκο των στοιχείων ενεργητικού όταν πουλά κόκκινα δάνεια με μεγαλύτερη απώλεια απ’ όσο προβλέπεται από τα μοντέλα. Αυτές οι προσαρμογές μπορεί να δημιουργήσουν μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες στις τράπεζες. Ο νέος κανόνας θα δίνει στις τράπεζες επιλογές να αποτρέψουν τέτοιες επιπτώσεις όταν πωλούν μεγάλα χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων με ζημιά.
Το νέο μέτρο, σύμφωνα με το Bloomberg, θα ισχύει για τις πωλήσεις μετά τις 23 Νοεμβρίου του 2016 και θα λήγει τρία χρόνια αφότου τεθούν σε ισχύ οι κανόνες, σύμφωνα με το έγγραφο. Για να μπορέσει να ενταχθεί στο μέτρο, μια τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει πάνω από το 20% των κόκκινων δανείων της.