«Τρομάζει» η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο

«Τρομάζει» η πρόωρη έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο

Σκεπτικοί εμφανίστηκαν οι υπουργοί Οικονομικών σύμφωνα δημοσίευμα του πρακτορείο Bloomberg.  

Αμφιβολίες εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι για την πρόωρη έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο στο χθεσινό Eurogroup, σύμφωνα με το Bloomberg. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ ήταν σκεπτικοί γύρω από το θέμα κυρίως λόγο της σύγκρουσης προτεραιοτήτων μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών προτεραιοτήτων.

«Είμαστε επιφυλακτικοί σχετικά με αυτό το θέμα», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Hans Joerg Schelling, ενώ πρόσθεσε «Το εξετάζουμε αυτό το θέμα με επιφυλακτικότητα και ανησυχία».

Οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας δεν «είναι πολύ ενθουσιασμένοι» με την ιδέα πρόωρης εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης, φέρεται να δήλωσε ο Σουηδός ΥΠΟΙΚ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem υπογράμμισε πως η ευρωζώνη επιθυμεί μια τέτοια κίνηση να είναι «συνετή», ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει ακόμα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για φέτος, ενώ πρόσθεσε πως ενδεχόμενη παροχή προληπτικής πιστωτικής γραμμής, που θα περικλείει τους όρους και τις προϋποθέσεις, θα είναι πιθανό από το 2015 και μετά.

«Υπάρχουν τόσες πολλές δεσμεύσεις που η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει υπό το τρέχον πρόγραμμα», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup για να προσθέσει ότι «Ως εκ τούτου, υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει».

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, θέλει να απεγκλωβιστεί από τα μνημόνια, κάτι το οποίο θα χαλάρωνε τον δημοσιονομικό έλεγχο της Ελλάδας από την τρόικα. Μια τέτοια κίνησης, προσθέτει το Bloomberg, ενδεχομένως να ενίσχυε και τον στόχο αποφυγής των πρόωρων εκλογών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ελλάδα, συνεχίζει το Bloomberg, θέλει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας και να αποδεσμευτεί από τα μνημόνια, αφήνοντας μόνο την Κύπρο σε πρόγραμμα διάσωσης. Το μέγεθος της ελληνικής διάσωσης – περίπου τα μισά από τα κεφάλαια που δόθηκαν και στις πέντε χώρες – αλλά και οι πάγιες δυσκολίες στην συμμόρφωση των ελληνικών αρχών με τους όρους του προγράμματος, προκαλούν ανησυχίες στους διεθνείς δανειστές για την πιθανότητα πρόωρης εξόδου.

Διαβάστε ακόμη: 

Η επιτήρηση για την Ελλάδα δεν τελειώνει έτσι απλά