Candy Crush: Γλυκός εθισμός αξίας 500.000 ευρώ την ημέρα
- 26/10/2013, 19:40
- SHARE
Πως ένα φαινομενικά αθώο και χαρωπό παιχνίδι έχει αλλάξει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη.
Γειά σας, είμαι ο Κωστής, και είμαι 57 ημέρες καθαρός από το Candy Crush. Παρόλο που οι φίλοι μου στο facebook μου στέλνουν καθημερινά «ζωές», παρόλο που μου λείπει αυτή η απαλή μουσική που διακόπτεται από το σπάσιμο της καραμέλας και τα επιφωνήματα επιβράβευσης, συνεχίζω και δείχνω χαρακτήρα. Όπως εκείνο το απόγευμα στις αρχές Σεπτεμβρίου που χωρίς δεύτερη σκέψη, λίγο πριν φύγω για Σ/Κ διέγραψα την εφαρμογή από το tablet. Στα 42 μου για πρώτη φορά έμελλε να νιώσω τι είναι εθισμός.
Ευτυχώς δεν διήρκεσε πάνω από ένα μήνα. Στον ένα, όμως, αυτό μήνα, μέτραγα τον χρόνο με μισάωρα -κάθε μισή ώρα το σύστημα σου παρέχει και από μια νέα ζωή- και μέσα στην απελπισία μου «έπεσα χαμηλά» και ζήτησα «ζωές» από ανθρώπους στο facebook που είχαμε χρόνια να μιλήσουμε, κάποιες φορές έβγαλα και την πιστωτική από το πορτοφόλι για να αγοράσω ζωές και διαβατήρια για τις επόμενες πίστες.
Ως άλλος αλκοολικός δικαιολογούσα την κίνηση μου ότι τουλάχιστον εγώ δεν τα χαλάω για να αγοράζω τηλεοπτικά περιοδικά για τούρκικα σήριαλ. Είχα ολική άρνηση να πιστέψω ότι χάνω τον χρόνο μου σε κάτι εντελώς άχρηστο. Και αυτό είναι, ίσως, το μόνο θετικό που έχει το Candy Crush σε σχέση με τους άλλους εθισμούς. Μπορεί να ακούς συνέχεια ευχάριστες μελωδίες και να τα βλέπεις γύρω σου όλα σαν χρωματιστές καραμέλες, αλλά με τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την επιβάρυνση που θα είχε στην υγεία σου το αλκοόλ, ο καπνός ή τα ναρκωτικά ή τζόγος για τα οικονομικά σου. Και εκεί είναι που «την πατάς»…
Στην πορεία έμαθα ότι δεν είμαι ο μόνος που προσπαθεί να κάνει τριάδες με όμοιες καραμέλες και γλυκίσματα (αυτός είναι ο βασικός αντικειμενικός σκοπός του Candy Crush). Στον πλανήτη υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 140 εκατομμύρια άνθρωποι που παίζουν καθημερινά.
Διαβάστε ακόμη: Τι δεν κάνουμε όσο είμαστε online
Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης του Χονγκ Κονγκ, 1 στους 7 πολίτες της χώρας είναι σταθερός παίκτης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αρκετοί από αυτoύς, γίνονται φίλοι στο μετρό αποκλειστικά με σκοπό να βοηθάει ο ένας τον άλλο με «ζωές» και «διαβατήρια». Στο διαδίκτυο υπάρχουν χιλιάδες ομάδες όπου χρήστες ανταλλάσσουν απόψεις για το τι βήματα πρέπει να ακολουθήσουν για να περάσουν τις πίστες, ενώ χιλιάδες είναι τα video που έχουν ανέβει στο YouTube και δείχνουν τα «κατορθώματα» παικτών.
Έναν χρόνο μετά το λανσάρισμα του στα android παραμένει σταθερά μέσα στην πρώτη δεκάδα του GooglePlay παγκοσμίως (αυτή την εβδομάδα είναι στην τέταρτη θέση) αποδεικνύοντας ότι αντί να μειώνεται, η δεξαμενή του Candy Crush γεμίζει συνεχώς με νέους χρήστες.
Καθώς η εταιρία που του δημιούργησε, η King ετοιμάζεται να εισάγει και τις μετοχές της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, άρχισε να διαρρέει και οικονομικά στοιχεία γύρω από το παιχνίδι. Σύμφωνα με αυτά, τα έσοδα από τους παίκτες ξεπερνούν σε ημερήσια βάση τα 633.000 δολάρια.
Διαβάστε ακόμη: Facebook: Από 25 likes σε 1 δισ. χρήστες
Το προφίλ των παικτών είναι κυρίως γυναίκες ηλικίας 25-55 χρονών (όμως και οι άντρες έχουν μερίδιο 40%) που η King -βλέποντας την επιτυχία που είχε το παιχνίδι- θέλει να τις κερδίσει και με άλλους τρόπους. Πέρα από τα νέα παιχνίδια που τους προτείνει, από 1η Νοεμβρίου, η ζωή θα αντιγράφει το video-game και στις Ηνωμένες Πολιτείες θα κυκλοφορήσουν οι πρώτες καραμέλες με την υπογραφή Candy Crush και τα γνωστά από το παιχνίδι σχήματα. Σύντομα θα μπορεί να τις αγοράζει κανείς και μέσω του eshop της εταιρίας, και αν έχουν βάση οι πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, μαζί με τις καραμέλες θα προσφέρονται και τέσσερις έξτρα ζωές, ως αντάλλαγμα στα έξοδα μεταφοράς.
Τον περασμένο Απρίλιο, έναν χρόνο δηλαδή μετά το πρώτο λανσάρισμα του Candy Crush Saga, έκανε την εμφάνιση του στο facebook το γκρουπ Candy Crush Rehab από ανθρώπους που έχουν παραδεχθεί το πρόβλημα του εθισμού τους και μιλάνε ανοιχτά. Πλέον ξεπερνούν τους 5.500 και απλώς μεταφέρουμε την τελευταία ανάρτηση:« Είχα κολλήσει στην πίστα 311 για πάνω από μία εβδομάδα. Εκεί γύρω στις τέσσερις το πρωί αποφάσισα να δοκιμάσω ξανά και κατάφερα να την περάσω, ενώ δίπλα η γυναίκα μου κοιμόταν. Δεν ξέρετε πόσο πολύ ήθελα να πεταχτώ πάνω και να ουρλιάξω από την χαρά μου, δεν το έκανα όμως, γιατί δεν μου αρέσει να κοιμάμαι στον καναπέ».
Όπως και στους υπόλοιπους πειρασμούς, εάν δεν θέλεις να το πληρώσεις ακριβά, υπάρχει ένας τρόπος να γλυτώσεις. Δεν πας να δοκιμάσεις την δύναμη σου, απλά τους παραβλέπεις.
Διαβάστε ακόμη: Η εφαρμογή «κλειδί» για τα καλύτερα αεροπορικά lounges