Χαμηλότερες τιμές στο φυσικό αέριο ζήτησε ο Σαμαράς από τον Πούτιν
- 28/01/2014, 20:24
- SHARE
Ενδιαφέρον της Μόσχας για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΛΘ.
«Συναντιόμαστε σήμερα ως φίλοι. Ο ελληνικός και ο ρωσικός λαός έχουν ιστορία, θρησκεία και παράδοση που τους ενώνει». Με αυτά τα λόγια και απευθυνόμενος στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημερινή συνάντησή τους που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
«Πάνω σε αυτή τη φιλία χτίζουμε. Δεν υπάρχει διεθνής σταθερότητα, χωρίς συνεχώς αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Απευθυνόμενος στο Ρώσο Πρόεδρο, ο Α. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα ξεπερνά μια μακρά και πολύ επώδυνη ύφεση και ως εκ τούτου οι χαμηλές τιμές ενέργειας είναι καθοριστικές για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Συνεχίζοντας, ο Α. Σαμαράς υπογράμμισε το ρωσικό ενδιαφέρον για τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα, το οποίο όπως είπε επικεντρώνεται σε δύο κυρίως τομείς: στους σιδηρόδρομους και στα λιμάνια, κυρίως αυτό της Θεσσαλονίκης.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι για την Ελλάδα θα ήταν σημαντικό να υπάρξουν σύγχρονοι σιδηρόδρομοι, ώστε να μπορέσει να αξιοποιηθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει για αγροτικά ελληνικά προϊόντα προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα.
Σχετικά με τον τουρισμό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα αποτελέσματα από την ελληνορωσική συνεργασία είναι εντυπωσιακά.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ρώσο Πρόεδρο διεξήχθη σε πολύ θετικό κλίμα και διήρκησε 40 λεπτά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Α. Σαμαράς επανέλαβε την πρόσκληση προς τον Ρώσο Πρόεδρο να επισκεφτεί την Ελλάδα.
Διαβάστε ακόμη: Ένα Eurogroup σαν όλα τα άλλα
Επίσης κυβερνητικές πηγές υπογράμμισαν, εξάλλου, το έντονο ενδιαφέρον της Ρωσίας για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ειδικότερα για τους σιδηρόδρομους, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι το ρωσικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ιδιαίτερα αν μπορεί να υπάρξει διασύνδεση με τα λιμάνια της Βορείου Ελλάδος.
Στο επίκεντρο της συνάντησης των δύο ηγετών βρέθηκε το θέμα του φυσικού αερίου. Η ελληνική πλευρά εξήγησε ότι η βελτίωση της τιμής φυσικού αερίου για την Ελλάδα θα διευκόλυνε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Μόσχα μεταξύ της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom και της ελληνικής ΔΕΠΑ. Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, η σημερινή τιμή φυσικού αερίου ( 467 δολάρια / 1000btu) είναι πάρα πολύ υψηλή και η ελληνική πλευρά αναμένει μια πραγματική μείωση.
Σχετικά με τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ της Gazprom και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυβερνητικές πηγές διαβεβαίωναν ότι η αντιπαράθεση είναι έντονη και ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ακανθώδες θέμα. «Η Ευρώπη θέλει να ακολουθεί αντιμονοπωλιακούς κανόνες. Το θέμα είναι τί επιπτώσεις θα έχει αυτό στις τιμές», σημείωναν οι ίδιες πηγές.
Τέλος, από ελληνικής πλευράς έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Σότσι της Ρωσίας.
Διαβάστε ακόμη: Οι φόροι από το «μαύρο» χρήμα μένουν στην Ελβετία
Επίθεση του Πούτιν στην Ε.Ε. με αφορμή την Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επέκρινε την «ανάμιξη» των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ουκρανική κρίση, το θέμα που κυριάρχησε κατά την 32η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στις Βρυξέλλες.
Ο Πούτιν τάχθηκε με σαφήνεια κατά των διαδοχικών επισκέψεων Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Κίεβο, ενόψει και της μετάβασης στην Ουκρανία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον, η οποία αναμενόταν να φθάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα σήμερα το βράδυ.
Εάν οι Ουκρανοί «χρειάζονται μεσολαβητές, αυτό θα το κρίνουν οι ίδιοι, όμως όσο περισσότεροι (είναι) οι μεσολαβητές, τόσο περισσότερα τα προβλήματα», είπε ο Ρώσος πρόεδρος. «Πιστεύω ότι ο ουκρανικός λαός είναι ικανός να επιλύσει» το πρόβλημα «με τα δικά του μέσα», πρόσθεσε απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ρωσία «δεν θα παρέμβει ποτέ» στις υποθέσεις της Ουκρανίας, απορρίπτοντας τις επικρίσεις των χωρών της ανατολικής Ευρώπης για τις πιέσεις που ασκεί η Μόσχα στο Κίεβο.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ