«Χαστούκια», ψευδαισθήσεις και κερδοσκόποι για το ελληνικό χρέος
- 05/08/2013, 11:10
- SHARE
Πώς διαμορφώνεται το πάζλ των θέσεων γύρω από ενδεχόμενο «κούρεμα» των Ελληνικών ομολόγων μετά τις γερμανικές εκλογές.
Το καλοκαίρι που διανύουμε είναι ίσως το πιο θερμό για την τύχη του ελληνικού χρέους. Το γεγονός ότι οι γερμανικές εκλογές πλησιάζουν , εντείνει τις πιέσεις προς την Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία και έχει στυλώσει τα πόδια της και αρνείται κάθε σκέψη για haircut του ελληνικού χρέους. Από κοντά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφανγκ Σόιμπλε που υποστηρίζει ότι το «κούρεμα» θα φέρει περισσότερα προβλήματα παρά λύσεις για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη.
Το ζήτημα προκαλεί διαφωνίες και στο εσωτερικό της Γερμανίας, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν χάνει ευκαιρία να «χαστουκίζει», όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ την Μέρκελ, με reports του που αμφισβητούν την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μετά το PSI. Αν επιβεβαιωθούν και τα σενάρια για τρύπα χρηματοδότησης ύψους 4,4 δισ. το 2014 και άλλων 6,5 δισ. για το 2015 η πίεση θα μεγαλώσει.
Η άποψη του ΔΝΤ είναι ότι τα χρήματα αυτά θα πρέπει να προέλθουν από τους Ευρωπαίους, που θα κληθούν να διαγράψουν τις απαιτήσεις τους για επιστροφή των δανείων, κάτι που φέρνει το Ταμείο σε μετωπική σύγκρουση με τη γερμανική κυβέρνηση. Ο Πόλ Τόμσεν υπενθυμίζει ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα οι δανειστές της Ελλάδας θα πρέπει να χαρίσουν 10 δισ. τα επόμενα δύο χρόνια, κάτι που θα βαρύνει και τους φορολογούμενους των χωρών-δανειστριών.
«Δεν πρόκειται για πραγματικό μυστικό» υπενθυμίζουν γερμανοί αναλυτές. «Εκτός από τους υπεύθυνους στη γερμανική κυβέρνηση ο κάθε μυημένος στην υπόθεση από την κυβέρνηση ξέρει ότι μετά τις εκλογές πρέπει να γίνει κούρεμα. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι το θέμα δυσαρεστεί τους ψηφοφόρους… στο τέλος όμως θα πρέπει να υποκύψουμε στην αλήθεια, όπως υπαραδέχονται κυβερνητικοί κύκλοι», καταλήγουν.
ΔΝΤ: Η Βραζιλία λέει αυτό που δεν τολμούν οι άλλοι να πουν;
Ψευδαίσθηση ότι δεν θα γίνει «κούρεμα»
Στο θέμα κάνουν αναφορά και οι Financial Times σε σημερινό τους άρθρο: «Όπως ξέρουν ακόμη και τα σκυλιά, καμία ευρωπαϊκή πολιτική δεν μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο. Ειδικότερα, είναι σαφές ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η ψευδαίσθηση πως δεν θα υπάρξει διαγραφή του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια του επίσημου τομέα (ή αλλιώς ΟSI). Το ΔΝΤ κάνει λίγο θόρυβο δυσανασχετώντας, αλλά ακόμη και το δικό του διοικητικό συμβούλιο είναι διατεθειμένο να περιμένει μέχρι τις 23 ή τις 24 Σεπτεμβρίου, προτού πιέσει για κούρεμα στους τίτλους που κατέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΚΤ» αναφέρει η εφημερίδα.
«Παρ’ όλα αυτά, όταν γίνει αυτό η νέα γερμανική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να αντιδράσει οργισμένα και να αρνηθεί ότι χρειάζεται οποιαδήποτε νέα ανακούφιση χρέους. Εάν όμως είναι αναγκαίο, τότε ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί θα επιμείνουν στο να υποστούν ακόμη μεγαλύτερες ζημίες οι ιδιώτες ομολογιούχοι από ό,τι υπέστησαν τον Μάρτιο του 2012. Θα πρέπει να περιμένετε ακόμη πιο πικρή αντίδραση από την Αθήνα» συμπληρώνει το δημοσίευμα.
FT: «Χρεοκοπία αλα Ντιτρόιτ η λύση για την Ελλάδα»
Μέσα σε όλα οι επενδυτές παίρνουν θέση για να προλάβουν να εισπράξουν….Η εφημερίδα αναφέρει: «Στις αρχές Αυγούστου 2012 είπαμε ότι τα περίπλοκα warrants ελληνικού ΑΕΠ, τα οποία είχαν ξεφορτωθεί οι αρχικοί τους κάτοχοι μετά το ελληνικό πακέτο στήριξης, ήταν από τους φθηνότερους τίτλους στην Ευρώπη. Η τιμή τους τώρα είναι πενταπλάσια από εκείνα τα επίπεδα. Αυτό είναι πολύ ασυνήθιστο για την αγορά κρατικών ομολόγων.
Επίσης, τον προηγούμενο μήνα η Ελλάδα αποπλήρωσε την έκδοση ομολόγου των 600 εκατ. ελβετικών φράγκων στην Ελβετία στο 100% της αξίας του. Αυτή ήταν μία ενδιαφέρουσα επένδυση για όποιον αγόρασε αυτό το ομόλογο στο 30% ή στο 50% το 2011 ή στις αρχές του 2012. Είναι επίσης ένδειξη της απροθυμίας των Ευρωπαίων εκδοτών κρατικού χρέους να κηρύξουν στάση πληρωμών σε τίτλους που διέπονται από το ξένο και όχι από το εγχώριο δίκαιο. Αυτό δεν έχει μόνο ακαδημαϊκό ενδιαφέρον, όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω.
Το κοινό στοιχείο που έχουν αυτές οι περιπτώσεις με άλλους ευρωπαϊκούς τίτλους που έχουν καταπονηθεί είναι πως οι μεταπτώσεις των τιμών καθοδηγούνται από μανιοκαταθλιπτικά επεισόδια στην ευρωπαϊκή επενδυτική τάξη. Δεν είναι η ανάλυση που γίνεται κακή. Απλώς οι επενδυτές έχουν τρελαθεί από τα συγκεχυμένα μηνύματα της ευρωκρατίας. Θα περίμενε κανείς ότι η ψυχοφαρμακευτική επιστήμη θα είχε κάνει μέχρι τώρα κάτι για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα, αλλά όχι».