Οι χορηγοί πιέζουν την FIFA για εις βάθος έρευνα στο Μουντιάλ του 2022
- 08/06/2014, 18:00
- SHARE
Οι αποκαλύψεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, έχουν θορυβήσει τις μεγάλες πολυεθνικές.
Έντονες είναι οι πιέσεις κατά της FIFA για πλήρη διαλεύκανση της ανάθεσης του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος στο Κατάρ, κυρίως από τους μεγάλους της χορηγούς.
Όπως μεταδίδει το BBC, στον απόηχο των πρόσφατων καταγγελιών της εφημερίδας Sunday Times για εξαγορά της διοργάνωσης από το Κατάρ, η Sony, ένας από τους μεγάλους χορηγούς της FIFA, κάλεσε τον οργανισμό να προβεί σε «κατάλληλη έρευνα», ώστε να εξεταστούν οι κατηγορίες για αλλοίωση της ψηφοφορίας κατά την διαδικασία της ανάθεσης.
Με τις φωνές για εξονυχιστικό έλεγχο να έρχονται από παντού, ακόμα και ο αντιπρόεδρος της FIFA, Τζιμ Μπόις, καθώς και ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, δήλωσαν τις προηγούμενες μέρες ότι θα υποστηρίξουν μια καινούργια ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας χώρας για το Μουντιάλ του 2022, σε περίπτωση που αποδειχθούν οι κατηγορίες διαφθοράς.
Σε μήνυμα του ο πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ έγραψε: «Ποτέ μην αγνοείται τις καταγγελίες των μέσων για θέματα ποδοσφαιρικής δεοντολογίας. Αλλά αφήστε την Επιτροπή Δεοντολογίας να κάνει την δουλεία της».
Το σκάνδαλο για την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ ξέσπασε όταν η Βρετανική εφημερίδα έδωσε στην δημοσιότητα πλήθος εγγράφων, που ενέπλεκαν τον πρώην αντιπρόεδρο της FIFA- τον Μοχάμεντ Μπιν Χαμάμ από το Κατάρ- σε δωροδοκίες ύψους 3.000.000 λιρών ώστε να κερδίσει ψήφους υπέρ της πατρίδας του.
Ανακοίνωση και της Adidas
Σε μια πολύ σπάνια ανακοίνωση της για την FIFA, η Adidas (εκ των χορηγών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου), εξέφρασε τον προβληματισμό της για τις πρόσφατες κατηγορίες διαφθοράς σχετικά με το Μουντιάλ του Κατάρ.
Όπως δημοσίευσε ο Guardian, η Γερμανική εταιρία αθλητικών ειδών επισήμανε ότι «η αρνητική πορεία που έχει λάβει η δημόσια διαβούλευση για τη FIFA, αυτή την στιγμή δεν είναι θετική για το ποδόσφαιρο, αλλά ούτε για την FIFA και τους εταίρους της».
Στην ανακοίνωση της η Adidas έκανε λόγο ότι είναι βασικό να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή Δεοντολογίας της FIFA, που εξετάζει τις καταγγελίες για διαφθορά.
Διαβάστε ακόμη:
Το σκάνδαλο της FIFA τινάζει στον «αέρα» το Μουντιάλ του Κατάρ