Χτύπημα της Κομισιόν στη Ρωσία: Παγώνει τον South Stream
- 12/03/2014, 14:49
- SHARE
Σε πλήρη εξέλιξη ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας - Πώς αντιδρούν οι δύο πλευρές.
Η Κριμαία καταλήγει στην «αγκαλιά» των Ρώσων όπως φαίνεται και πλέον ΗΠΑ και Ε.Ε. βάζουν όλα τα όπλα στο τραπέζι των πιέσεων προς τη Μόσχα. Ένα από αυτά έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και τους αγωγούς που σχεδιάζει η Ρωσία, ώστε να παρακάμπτει την Ουκρανία για την τροφοδοσία της Ευρώπης, τον South Stream και τον Nord Stream.
Έτσι σε πρώτη φάση η Κομισιόν παγώνει την έγκριση των δύο μεγάλων ενεργειακών σχεδίων της Gazprom, τον αγωγό South Stream αλλά και τον αγωγό OPAL, που παράλληλα με τα ανατολικά σύνορα της Γερμανίας θα καταλήγει στα γερμανοτσεχικά σύνορα. Ο αρμόδιος επίτροπος για την ενέργεια, Γκ. Ετινγκερ, σε συνέντευξή του στην «Die Welt», προειδοποίησε ότι με αφορμή τις εξελίξεις στην Κριμαία θα παγώσει η διαδικασία για την έγκριση του αγωγού South Stream. Για τον αγωγό απαιτείται και ουσιαστικά η έγκριση της Κομισιόν, ώστε να μην παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία που προβλέπει πλαφόν στο ποσοστό ιδιοκτησίας του αγωγού και εξασφάλιση πρόσβασης και σε άλλες εταιρείες παραγωγούς φυσικού αερίου.
Διαβάστε επίσης: Με το δάχτυλο στη σκανδάλη
Η Κομισιόν ανέβαλε επίσης την απόφαση για τη διεύρυνση της πρόσβασης της Gazprom στον αγωγό OPAL, ο οποίος τροφοδοτείται από τον Nord Stream και μεταφέρει αέριο, διασχίζοντας κάθετα τη Γερμανία μέχρι την Τσεχία, καθώς σχετικό αίτημα για εξαίρεση από τους κανόνες του Γ’ Ενεργειακού Πακέτου έχουν υποβάλει και η Γερμανία και η Ρωσία. Ο OPAL, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρέπει να διαθέτει το 50% της χωρητικότητάς του σε ανεξάρτητους παραγωγούς.
Τόσο ο South Stream όσο και ο Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα αποτελούν τα βασικά μέρη του σχεδίου της Μόσχας για παράκαμψη της Ουκρανίας, ώστε η Ρωσία να έχει απρόσκοπτη πρόσβαση στις αγορές της Ευρώπης. Μάλιστα η Ρωσία έχει ξεκινήσει ήδη την κατασκευή του αγωγού South Stream, που θα παρακάμπτει την Ουκρανία και θα καλύπτει από το 2018 μέσω της Μαύρης Θάλασσας το 15% των ετήσιων αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.
Ο Ετινγκερ, πάντως, παρά τις κινήσεις αυτές, έσπευσε να δηλώσει ότι δεν θα πρέπει να πληγούν οι οικονομικές σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, γνωρίζοντας όχι μόνο ως Γερμανός αλλά και με την ιδιότητά του ως επιτρόπου ότι οι απειλές αυτές έχουν «κοντά πόδια», όσο η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν έχουν πειστική απάντηση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.
Διαβάστε ακόμη: Οικονομικό «θάνατο» της Ρωσίας «βλέπουν» οι Γερμανοί
Η απάντηση ήρθε όμως αμέσως από τη Μόσχα και η Gazprom ανακοίνωσε ότι περιμένει μέχρι το τέλος του μήνα να υπογραφεί κανονικά η συμφωνία για τον South Stream.
Το θέμα της μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία τίθεται πλέον επισήμως και στα Συμπεράσματα της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, ενώ η προοπτική εξασφάλισης εναλλακτικών πηγών ενέργειας θα βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – ΗΠΑ, που είναι προγραμματισμένη για το τέλος Μαρτίου.
Αντίδραση από την Βουλγαρία
Η Σόφια πρέπει να αντιδράσει αποφασιστικά στα σενάρια για «πάγωμα» του σχεδίου κατασκευής του South Stream και να καταστήσει σαφές στις Βρυξέλλες, ότι δεν είναι σωστό η Βουλγαρία και άλλες μικρότερες χώρες της ΕΕ «να πληρώνουν» για την αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης με αφορμή την κρίση της Ουκρανίας, δήλωσε ο Γκιόργκι Παρβάνοφ πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας και αρχηγός κεντροαριστερής παράταξης.
«Κανένας δεν μας φταίει ούτε μας υποχρέωσε κανένας να παραδώσουμε οικειοθελώς στα χέρια του Επιτρόπου για ενεργειακά θέματα Γκίντερ Έτινγκερ το δικαίωμα να διαπραγματεύεται εκ μέρους των χωρών τη διαδρομή του South Stream», δήλωσε στην πόλη Σλίβεν ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν για τη χάραξη της διαδρομής του αγωγού μέσω της Βουλγαρίας.
«Εμείς πρέπει να δηλώσουμε πολύ κατηγορηματικά στους φίλους και συμμάχους μας στις Βρυξέλλες, ότι δεν πρέπει η Βουλγαρία και άλλες μικρότερες χώρες της ΕΕ να πληρώνουν για την σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας και μεταξύ Ανατολής και Δύσης για την μοίρα της Ουκρανίας» τόνισε ο κ. Παρβάνοφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Κρίστιαν Βιγκένιν, σχολίασε για το ίδιο θέμα: «Δεν νομίζω, ότι το σχέδιο του αγωγού “South Stream” βρίσκεται υπό απειλή. Δεν ερμηνεύω με αυτόν τον τρόπο τις δηλώσεις του Επιτρόπου για θέματα Ενέργειας Γκ. Έτινγκερ».
«Ο Επίτροπος είπε, ότι δεν προτίθεται να επισπεύσει τις διαπραγματεύσεις για το σχέδιο, το οποίο δεν σημαίνει, ότι το απορρίπτει. Το σχέδιο αυτό είναι σημαντικό για τη Βουλγαρία», υπογράμμισε ο Βούλγαρος υπουργός Εξωτερικών.