«Χτύπησε» το καμπανάκι για τη Ρωσία
- 25/07/2014, 17:24
- SHARE
Προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή ευρύτερων και σκληρότερων κυρώσεων στη Μόσχα.
Οι πρεσβευτές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ετοιμάσει ένα νομικό κείμενο με το οποίο θα επιβάλλονται κυρώσεις σε κλάδους της οικονομίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ωστόσο δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική συμφωνία για την επιβολή τους, είπαν ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Έχει πάντως επιτευχθεί μια προκαταρκτική συμφωνία.
Οι αξιωματούχοι των κρατών-μελών της ΕΕ θα κάνουν εκτενέστερες συζητήσεις την επόμενη εβδομάδα για το ζήτημα αυτό, στη βάση των νομικών προτάσεων που έχουν γίνει, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.
Η Κομισιόν έχει υποβάλει προς συζήτηση προτάσεις για τον περιορισμό της ρωσικής πρόσβασης στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές, τους τομείς της αμυντικής και της ενεργειακής τεχνολογίας και στα είδη τα οποία αποκαλούνται «διπλής χρήσης», που είναι δηλαδή κατάλληλα για πολιτικούς αλλά και στρατιωτικούς σκοπούς. Επιπλέον είναι πιθανό να στοχοθετηθούν τράπεζες που έχουν καίρια σημασία για τη ρωσική οικονομία, η οποία επιβραδύνεται και κλυδωνίζεται.
Μια πηγή της ΕΕ επιβεβαίωσε πως υπήρξε «μια συνολική προκαταρκτική συμφωνία» για τις κυρώσεις.
Πάντως η Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, η εκπρόσωπος της επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάθριν Άστον, είπε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά.
«Η κατεύθυνση του ταξιδιού σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σαφής, αλλά ακόμη ταξιδεύουμε», είπε η Κοτσίγιαντσιτς στους δημοσιογράφους.
Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα περιλαμβάνει το κείμενο και ποιες είναι οι επιλογές που θα προτείνει η Κομισιόν.
Εντός της ημέρας εξάλλου αναμένεται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ τα ονόματα των 15 φυσικών προσώπων και 18 νομικών προσώπων (δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων) σε βάρος των οποίων αποφασίστηκε η επιβολή περαιτέρω κυρώσεων για το ρόλο τους στην προσάρτηση της Κριμαίας και την αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας.
Τα κράτη-μέλη της ΕΕ αναμένεται να εξετάσουν το κείμενο της Επιτροπής μέσα στο Σαββατοκύριακο και να συζητήσουν σχετικά με αυτό με την Κομισιόν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε μια διπλωματική πηγή. Ένα αναθεωρημένο κείμενο ενδέχεται να υιοθετηθεί την Τρίτη, προσέθεσε.
Το θέμα των κυρώσεων, και το εάν σε αυτές θα συμπεριλαμβάνονται ήδη συμφωνημένες κρατικές συμβάσεις, είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για τη Γαλλία, η οποία έχει συμφωνήσει να πωλήσει στη Ρωσική Ομοσπονδία ελικοπτεροφόρα πλοία Mistral αξίας 1,2 δισεκ. ευρώ.
«Ως έναν βαθμό, όλοι σπεύδουν να προσπαθήσουν να προστατεύσουν τα δικά τους, εθνικά συμφέροντα», ώστε να πληγούν όσο το δυνατόν λιγότερο, επισήμανε ακόμη αναφερόμενος στις κυρώσεις ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.
Η Ολλανδία «θα υποστηρίξει» τις κυρώσεις
Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι η χώρα του θα υποστηρίξει την επιβολή σκληρότερων και ευρύτερων κυρώσεων στη Ρωσία, εάν η Μόσχα συνεχίσει να εξοπλίζει τους αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
Ο Ρούτε έχει ρόλο-κλειδί να διαδραματίσει σε ό,τι αφορά την αντίδραση της ΕΕ μετά την κατάρριψη ενός επιβατικού αεροσκάφους της Malaysia Airlines την περασμένη εβδομάδα. Μιλώντας στη βουλή, ο πρωθυπουργός της χώρας η οποία θρηνεί τα περισσότερα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας υποστήριξε πως η Ρωσία θα μπορούσε να αποτρέψει την επιβολή κυρώσεων από μέρους των ευρωπαϊκών κρατών, εάν σταματήσει να εξοπλίζει τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
«Όλες οι ενδείξεις κατατείνουν στο ότι η Ρωσία συνεχίζει να εξοπλίζει τους αυτονομιστές», τόνισε ο Ρούτε μιλώντας σε μια επιτροπή του ολλανδικού κοινοβουλίου νωρίτερα. «Υπάρχει ένας εύκολος δρόμος για τη Ρωσία: να αποστασιοποιηθεί από τους αυτονομιστές και να σταματήσει να τους εξοπλίζει».
Ο ίδιος τόνισε πως η Ολλανδία θα υποστηρίξει τις κυρώσεις, αν η Ρωσία δεν το πράξει.
Ακόμη, ανέφερε ότι η Ολλανδία θα υποστηρίξει πως πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και εάν αποδειχθεί πως η Μόσχα βρίσκεται πίσω από την κατάρριψη του αεροσκάφους, στην οποία 298 άνθρωποι —ανάμεσά τους 194 Ολλανδοί— έχασαν τη ζωή τους.
«Θέλουμε ως μια χώρα η οποία έχει. . . ηθική υποχρέωση λόγω αυτής της τραγωδίας να προωθήσουμε (την προσπάθεια) η Ευρώπη να υιοθετήσει μια κοινή γραμμή στο ζήτημα αυτό», είπε ο Ρούτε στη Χάγη.
Θα χρειαστεί έκτακτη σύνοδος κορυφής;
Απομένει ακόμη να αποφασιστεί εάν θα συγκληθεί μια έκτακτη, ειδική Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για να εγκριθεί η επιβολή των κυρώσεων. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπάι αναμένεται να επικοινωνήσει με τους ηγέτες ώστε να καταλήξουν στο πώς θα κινηθούν, σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή πηγή.
Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Τζόναθαν Τοντ δήλωσε ότι η επιβολή οικονομικών κυρώσεων προϋποθέτει μια «απόφαση σε πολιτικό επίπεδο», αλλά επαφίεται στα κράτη-μέλη να αποφασίσουν «εάν και κατά πόσον θα χρειαστεί ή όχι οι ηγέτες κρατών ή κυβερνήσεων να προσέλθουν στις Βρυξέλλες και να καθίσουν σε μια αίθουσα για να εγκρίνουν» την κίνηση αυτή.
Υπέρ κυρώσεων οι Γερμανοί επιχειρηματίες, λαμβάνει μέτρα θορυβημένη η ρωσική κεντρική τράπεζα
Εξάλλου οι Γερμανοί επιχειρηματίες εμφανίστηκαν πλέον έτοιμοι να «υποστηρίξουν κατά 100%» την σκλήρυνση των κυρώσεων της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας, όπως δήλωσε ο Έκαρντ Κόρντες, ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Σχέσεων με την Ανατολική Ευρώπη της Γερμανίας, σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Handelsblatt.
«Αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση (της Γερμανίας) και η Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρήσουν ότι η Ρωσία δεν συνεργάζεται» στην ουκρανική κρίση «και αποφασίσουν να λάβουν πιο σκληρές κυρώσεις, πλέον είμαστε έτοιμοι να τις υποστηρίξουμε στο 100%. Εάν πρέπει να καταβληθεί ένα τίμημα, θα το πληρώσουμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η Επιτροπή της οποίας προεδρεύει ο Κόρντες εκπροσωπεί 6.000 γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Το όργανο αυτό της γερμανικής βιομηχανίας είχε αντιταχθεί ως σήμερα στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, εκφράζοντας ανησυχίες για τις 350.000 θέσεις εργασίας οι οποίες απειλούνται.
«Αν ο Πούτιν συνεχίσει σε αυτόν τον δρόμο. . . δεν θα είναι αυτός ο δρόμος για τη γερμανική οικονομία», είπε ο ίδιος στη Χάντελσμπλατ.
Εξάλλου, εκφράζοντας την ανησυχία της για την «επιδείνωση των γεωπολιτικών κινδύνων», η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αποφάσισε απροειδοποίητα να αυξήσει ένα από τα βασικά της επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, στο 8,0% από 7,5%.
Διαβάστε ακόμα:
«Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα έχουν αντίκτυπο στη περιοχή»
Ο Μπαράκ Ομπάμα και Μαρκ Ρούτε συζητούν για το μέλλον της Ρωσίας
Εμφανές το κόστος των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας στη Γερμανία