City Crop: Ένα ελληνικό hi – tech θερμοκήπιο στο «σαλόνι» του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας!
- 02/03/2017, 15:39
- SHARE
H startup κέρδισε τον διαγωνισμό Future Agro Challenge και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο τελικό του GEC στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής.
Συναντήσαμε τον Χρήστο Ραυτογιάννη λίγες μέρες πριν ταξιδέψει για το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Εκεί θα έχει την ευκαιρία, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας (GEC), που θα διεξαχθεί στις 13-16 Μαρτίου 2017 να παρουσιάσει τι κάνει η CityCrop, η εταιρεία που ίδρυσε μαζί με τους Ευρυβιάδη Μακρίδη και Γιώργο Κοκοσιούλη, μπροστά σε πολλούς επενδυτές αλλά και ανθρώπους που σχετίζονται με το agribusiness.
H Citycrop, η οποία κλείνει περίπου δύο χρόνια ζωής θα είναι η εταιρεία που εκπροσωπήσει την Ελλάδα, παίρνοντας το πολυπόθητο εισιτήριο μέσω του ελληνικού διαγωνισμού Future Agro Challenge (FAC) για νεοφυείς επιχειρήσεις του αγρο-τεχνολογικού και αγρο-διατροφικού τομέα, που αποτελεί πρωτοβουλία των industry disruptors – game changers.
Μέσα σε μόλις τρία χρόνια, το Future Agro Challenge κατάφερε να προσελκύσει συμμετοχή από περισσότερες από 60 χώρες σε πέντε ηπείρους και να εντοπίσει πρωτοποριακές πρωτοβουλίες στον κλάδο της γεωργίας και ο παγκόσμιος τελικός του θα είναι βασικό κομμάτι του GEC 2017.
«Στις 13 Μαρτίου 2017 θα είμαστε στο Γιοχάνεσμπουργκ, Ν. Αφρική, για το 9ο Παγκόσμιο Συνέδριο Επιχειρηματικότητας 2017, τη μεγαλύτερη διεθνή συνάντηση για την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία. Σίγουρα οι προσδοκίες μας είναι μεγάλες από τη συμμετοχή στο διαγωνισμό» αναφέρει στο FortuneGreece.com o Χρήστος. Ήδη η City Crop έχει διακριθεί σε αρκετούς διαγωνισμούς και όπως θυμάται ο CEO και ιδρυτής της, το FAC ήταν η πρώτη μεγάλη πρόκληση.
«Είχαμε λάβει μέρος και στον περσινό διαγωνισμό και ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για εμάς η συμμετοχή σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Μας άρεσε γιατί ήταν πάνω στο αντικείμενο μας και έτσι αποφασίσαμε να δηλώσουμε ξανά συμμετοχή. Αυτή τη φορά κερδίσαμε στο FAC γιατί ήμασταν πιο έτοιμοι, αναπτύξαμε το business plan μας, ξέραμε τι θέλουμε και σε ποιον πρέπει να πουλήσουμε» προσθέτει ο Χρήστος.
Τι κάνει όμως ακριβώς η City Crop; Παρέχει την πρώτη πλήρως αυτοματοποιημένη συσκευή καλλιέργειας εσωτερικού χώρου, η οποία βασίζεται στην υδροπονία και δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να καλλιεργούν φρέσκα και υγιεινά λαχανικά, βότανα και φρούτα όλο το χρόνο σε εσωτερικό χώρο (σπίτι, γραφείο, κ.ά.), σε συνδυασμό με τη mobile εφαρμογή της CityCrop.
Με απλά λόγια ένα hi tech θερμοκήπιο σαλονιού, για το οποίο ο Χρήστος έχει πολλά να πει σε ένα διεθνές συνέδριο, την ώρα που όλες οι προβλέψεις αναφέρουν ότι η έλλειψη φαγητού παγκοσμίως θα γίνει εμφανής σε πολύ λίγα χρόνια.
«Στο GEC 2017 περιμένουμε να δούμε τι feedback θα λάβουμε για την ιδέα μας. Είναι σημαντικό ότι θα συναντήσουμε επενδυτές και ανθρώπους που είναι πολύ κοντά στο δικό μας industry. Και μόνο η παρουσία μας είναι σημαντική και θα βοηθήσει σε συμμαχίες που μπορούμε να χτίσουμε με άλλες ομάδες. Η τροφή σε αυτή την Ήπειρο είναι πολύ περιορισμένη και είναι ευκαιρία οι εφαρμογές που αναπτύσσονται γύρω από την παραγωγή να προσφέρουν λύσεις στο συγκεκριμένο κομμάτι. Μόνο η στροφή σε νέους μεθόδους καλλιέργειας μπορεί να δώσει λύσει στο ζήτημα της παγκόσμιας τροφικής κρίσης. Πρέπει να βρούμε εναλλακτικές καλλιέργειες όπως η υδροπονία και να ελαττώσουμε το food waste» σχολιάζει.
Διαβάστε επίσης:
Future Agro Challenge: Ο ελληνικός διαγωνισμός που αλλάζει το διατροφικό μενού του πλανήτη
Η εμπειρία του Λονδίνου και το νέο στοίχημα της CityCrop
H ελληνική startup πηγαίνει πιο έτοιμη από ποτέ στον συγκεκριμένο διαγωνισμό, καθώς πέρασε από το πρόγραμμα εταιρικής «επιτάχυνσης» Startup bootcamp IoT | Connected Devices με έδρα το Λονδίνο. Πρόκειται για ένα ειδικό acceleration program για startups που ασχολούνται με έξυπνες, διασυνδεδεμένες συσκευές στο πλαίσιο τόσο των καταναλωτικών IoT (wearables, διασυνδεδεμένα σπίτια, κ.ά.), όσο και των βιομηχανικών IoT (έξυπνο περιβάλλον, έξυπνα εργοστάσια και έξυπνη λιανική πώληση).
Έχοντας επιλεγεί ανάμεσα σε 425 αιτήσεις, η CityCrop παρουσίασε εκεί σε περισσότερους από 300 επενδυτές, το ανανεωμένο της προϊόν, έναν έξυπνο κήπο εσωτερικού χώρου, ο οποίος δίνει στους χρήστες τη δυνατότητα να καλλιεργούν χωρίς φυτοφάρμακα λαχανικά, βότανα και φρούτα, όλο τον χρόνο, μέσα στο ίδιο τους το σπίτι.
Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών, η εταιρεία μετεγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, προκειμένου να επωφεληθεί από τη συνεργασία του μεγάλου κύκλου ειδικών συμβούλων και συνεργατών του Startupbootcamp, συμμετέχοντας σε διάφορα workshops και sessions, τα οποία τη βοήθησαν να επικυρώσει, να οικοδομήσει και να αναπτύξει το επιχειρηματικό της μοντέλο. Ο CEO της CityCrop σχολιάζει σχετικά: «Οι τελευταίοι μήνες μας βοήθησαν να βελτιώσουμε το value proposition της εταιρείας μας. Τώρα είμαστε ακόμα πιο ξεκάθαροι ως προς την πορεία μας στην αγορά, έχοντας όχι μόνο ανανεώσει το προϊόν μας, αλλά έχοντάς το ήδη πουλήσει σ’ ένα σεβαστό αριθμό αγοραστών. Οι καταναλωτές πλέον θέλουν να ξέρουν από που προέρχεται η τροφή τους και τώρα χάρη στη CityCrop μπορούν».
Στόχος της εταιρείας είναι να παράξει 400 συσκευές CityCrop μέχρι το τέλος αυτού του καλοκαιριού και να αποκτήσει 1.000 πελάτες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Τι άλλαξε όμως πρακτικά στο προϊόν της εταιρείας; Έγινε πλήρες redesign στη συσκευή, η οποία πλέον πιάνει τον χώρο ενός πλυντηρίου πιάτων στον πάγκο μιας κουζίνας , ενώ παράλληλα προστέθηκαν νέα modules, ώστε η παραγωγή να προσαρμόζεται στις ανάγκες των πελατών και να είναι μεγαλύτερη.
«Είχαμε τη γνώση, κρατήσαμε τη βασική τεχνολογία και με τη βοήθεια ενός πολύ καλού industrial designer που μας παρείχε το πρόγραμμα φτάσαμε στο νέο προϊόν. Ο ίδιος είχε πολύ εμπειρία, καθώς ηγείται μιας εταιρείας με κύκλο εργασιών 20 εκατ. δολαρίων. Δούλεψε για εμάς για περίπου δύο μήνες χωρίς επιπλέον κόστος . Σκεφτείτε ότι η αμοιβή του είναι 450 λίρες την ημέρα» αναφέρει ο Χρήστος.
Μέσω του προγράμματος η City Crop εξασφάλισε και γραφεία στο IDEALondon, ένα co – working space στο οποίο συνυπάρχουν με εταιρείες όπως η Cisco, που ενισχύει τη νεοφυή επιχειρηματικότητα. Μεγάλο κέρδος άλλωστε για μια ελληνική εταιρεία είναι, εκτός από το mentoring , τους χώρους εργασίας και τα χρήματα που προσφέρει ένα τέτοιο πρόγραμμα , η δυνατότητα να αναπτύξει την εξωστρέφεια της και να μάθει από τους καλύτερους στο χώρο της τεχνολογίας.
Δείτε περισσότερα για το πρόγραμμα και τις υπηρεσίες της Cisco ΕΔΩ
Επόμενος στόχος για τη City Crop είναι να εξασφαλίσει τον πρώτο γύρο χρηματοδότησης, ώστε να βγει πιο δυνατή στις αγορές. «Αυτή τη στιγμή είμαστε σε επαφή με επενδυτές για μια πρώτη χρηματοδότηση της τάξης των 300.000 λιρών. Θα είναι το seed round της εταιρείας, αλλά ξέρουμε ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Παράλληλα σκεφτόμαστε να τρέξουμε και μια καμπάνια για equity crowdfunding, ώστε να εξελίξουμε και άλλο τη συσκευή μας και να ρίξουμε περισσότερο την τιμή. Αυτή τη στιγμή η τιμή της είναι στις 999 λίρες. Έχουμε ήδη προπουλήσει 32 συσκευές και θα είμαστε έτοιμοι να στείλουμε την πρώτη παρτίδα των 400 συσκευών που θα παράξουμε στο τέλος του καλοκαιριού. Η παραγωγή των πρώτων συσκευών γίνεται στο Λονδίνο από την RPD International. Έχουμε επίσης μια συνεργασία με το γεωπονικό πανεπιστήμιο του Cambridge και παρέχουμε σπόρους και πρώτες ύλες που δεν μπορεί κάποιος να βρει στα σούπερ μάρκετ. Μελλοντικά σκεφτόμαστε να προσθέσουμε και ένα marketplace με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς από κάθε αγορά. Έτσι θα μπορεί κάποιος με τη συνταγή που θα του στέλνουμε να ταιριάζει τα υλικά που παράγει με προϊόντα από τοπικούς παραγωγούς. Αυτό θα είναι στο πλαίσιο της συνολικής εμπειρίας φαγητού που θέλουμε να προσφέρουμε».
Πώς λειτουργεί η συσκευή
Η συσκευή CityCrop, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της υδροπονίας, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη –χωρίς να κατέχει ειδικές γεωπονικές γνώσεις- να καλλιεργεί χωρίς φυτοφάρμακα, 3 φορές πιο γρήγορα, με 60% λιγότερο λίπασμα και έως 98% λιγότερη κατανάλωση νερού απ’ό,τι θα χρησιμοποιούσε σε μια συμβατική καλλιέργεια.
Το μέγεθος της μηνιαίας παραγωγής εξαρτάται από το είδος των σπόρων που καλλιεργούνται. Ένας μέσος όρος ορίζεται στα 5-7 κιλά ανά μήνα, δηλαδή 200 g ανά ημέρα – όσο ζυγίζει ένα μαρούλι για μια ημερήσια σαλάτα!
Μόλις η συσκευή συνδεθεί στο διαδίκτυο μέσω wi-fi, η διαδικασία της καλλιέργειας ξεκινά με τρία απλά βήματα:
1. Ο χρήστης, μέσω του mobile app, επιλέγει τα φυτά που θα καλλιεργήσει και τα τοποθετεί στις αντίστοιχες θέσεις μέσα στο πλέγμα (grid) που εμφανίζεται στην εφαρμογή.
2. Στη συνέχεια, τοποθετεί τους σπόρους στις αντίστοιχες θέσεις των δίσκων που βρίσκονται μέσα στη συσκευή.
3. Τέλος, δίνει την εντολή για να ξεκινήσει η καλλιέργεια με το πάτημα ενός κουμπιού!
«Το κόστος για την αγορά της συσκευής ορίζεται γύρω στα 999 ευρώ και στη συνέχεια, μέσω μηνιαίας συνδρομής, ο χρήστης θα ανανεώνει τα θρεπτικά διαλύματα και τους σπόρους, επιλέγοντας κάθε φορά μέσα από μια μεγάλη ποικιλία που του προσφέρουμε. Ταυτόχρονα, του δίνει τη δυνατότητα να ελέγχει τη θερμοκρασία, την υγρασία, τον φωτισμό και την πρόοδο της καλλιέργειας, με τη βοήθεια της ειδικής εφαρμογής που έχουμε αναπτύξει, ενώ μπορεί και να μοιράζεται την εμπειρία του, ανταλλάσσοντας απόψεις, φωτογραφίες και βίντεο μέσα από τη διαδικτυακή κοινότητα της εταιρείας», εξηγεί ο ίδιος.
Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μέσα από μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών (μαρούλι, σπανάκι, ρόκα), βοτάνων (βασιλικός, δυόσμος, ρίγανη), micro-greens (οι λεγόμενες φύτρες), μικρών φρούτων (φράουλες, τοματίνια), ακόμα και βρώσιμων λουλουδιών (καλέντουλα, ροδοπέταλα, κ.ά.).