Τα δύο «Δέλτα» που κάνουν τη διαφορά
- 15/08/2013, 16:46
- SHARE
Δαυίδ – Δασκαλόπουλος: Μία ιστορία επιχειρηματικού αλληλοσεβασμού.
Είναι δύο από τις πλέον μεγάλες και ισχυρές επιχειρηματικές οικογένειες της χώρας. Στο παρελθόν θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί απέναντι. Δεν το έκαναν όμως ποτέ.
Σήμερα συνυπάρχουν σε δύο επενδύσεις και καθώς οι ευκαιρίες στην αγορά αυξάνονται, δεν αποκλείεται να τους δούμε και σε νέες κοινές κινήσεις.
Στη δεκαετία του 1990, όπως διαμορφώνονταν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ελλάδα, οι δύο πρωταγωνιστές που σάρωναν στο διάβα τους δεν ήταν άλλοι από αυτούς της Δέλτα και του ομίλου Δαυίδ.
Σε αυτά τους τα βήματα, σε ελάχιστες περιπτώσεις πάτησαν ο ένας στα χωράφια του άλλου και αυτό έγινε διακριτικά και χωρίς ιδιαίτερες τυμπανοκρουσίες. Και οι δύο ήταν στον χώρο των τροφίμων, και οι δύο ήταν στα σούπερ μάρκετ με δεκάδες προϊόντα και οι δύο είχαν ψυγεία στα περίπτερα. Ειδικά στα τελευταία, αν έριχνες μία προσεκτική ματιά, θα έβλεπες ότι σχεδόν το 90% των προϊόντων ήταν διαφορετικό.
Διαβάστε ακόμη: O πιο πλούσιος «Τσιγγάνος» δαγκώνει
Συγκεκριμένα σε ένα ψυγείο της Δέλτα θα έβλεπες διάφορα γάλατα (λευκό, σοκολατούχο, με καφέ), χυμούς life και παγωμένο τσάι. Η τότε ΔΕΛΤΑ θα μπορούσε να εισέλθει και στο νερό και στα αναψυκτικά, που ήταν το δυνατό χαρτί των ψυγείων της 3Ε, αλλά κανείς δεν τόλμησε ποτέ αυτή την κίνηση.
Κύριος λόγος, το δίκτυο διανομής. Αυτό της Δέλτα γινόταν μέσα από φορτηγά ψυγεία και το αντίστοιχο της τότε 3Ε μέσα από απλά φορτηγά. Στην πορεία όμως δόθηκαν ευκαιρίες αυτές οι αγορές να ανοίξουν, όμως και πάλι οι δύο εταιρείες προτίμησαν να κρατήσουν τις διαχωριστικές γραμμές.
Ο όμιλος Δαυίδ αφήνονταν, από τις τότε κυβερνήσεις, να εννοηθεί ότι έχει ισχυρό ενδιαφέρον για την απόκτηση της συνεταιριστικής ΑΓΝΟ, εταιρείας που θα μπορούσε να σταθεί ευθέως ανταγωνιστικά απέναντι στην ΔΕΛΤΑ, καθώς είχε παρουσία και στην αγορά του παγωτού. Αντίστοιχα στο μέλλον, όταν η Goody’s πέρασε στον όμιλο της ΔΕΛΤΑ, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που χτύπησαν την πόρτα της των μεγαλομετόχων της 3E για να πουλήσουν εταιρείες μαζικής εστίασης.
Τον επιχειρηματικό αυτό αλληλοσεβασμό τον έβλεπε κανείς να εκφράζεται και στα πρόσωπα όσων εκπροσωπούσαν τους ομίλους σε κλαδικές εκδηλώσεις – κυρίως στο ΣΕΒ Τροφίμων – και σε συνέδρια.
Η συνέχεια είναι λίγο πολύ γνωστή: Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος πούλησε τις μετοχές της μετέπειτα Vivartia, ίσως την καλύτερη στιγμή πριν την κρίση, ενώ και στην Τρία Έψιλον οι ισορροπίες άλλαξαν με την είσοδο της «μαμάς» Coca Cola.
Διαβάστε ακόμη: Οι Ρώσοι φεύγουν, η Coca-Cola HBC έρχεται
Οι νέες επενδύσεις, η συνεργασία και ο Κορρές
Τα τελευταία χρόνια, και έχοντας γεμάτο ταμείο, οι δύο οικογένειες άρχισαν να βγαίνουν ξανά στην αγορά για επανατοποθέτηση. Τέτοιες ημέρες πριν δύο χρόνια ανακοινώνεται ότι η Αλεξία Δαυίδ αποκτά, μέσω συμφωνίας, το 14,1% της εισηγμένης στο ΧΑ εταιρείας καλλυντικών Κορρές. Το ίδιο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάνει την πρώτη του εμφάνιση, μετά από καιρό, ως επενδυτής στην Ελλάδα, αποκτώντας μέσω του Χρηματιστηρίου το 5,01% της ίδιας εταιρείας. Πρόσωπο κλειδί πίσω και από τις δύο κινήσεις φέρεται να είναι ο Δημήτρης Βιδάκης, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Coca Cola που μετακινήθηκε στην Κορρές, την περίοδο που η τελευταία έψαχνε, σε ένα άσχημο οικονομικό κλίμα, εσπευσμένα κεφάλαια κίνησης για να ανοιχθεί σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού.
Πριν από δύο μήνες οι Δασκαλόπουλος και Δαυίδ συνέπραξαν για πρώτη φορά ανοιχτά μέσω των επενδυτικών τους εταιρειών, Damma Holding και Vectis Capital αντίστοιχα, για να αποκτήσουν σε συνεργασία με την V + O Communication το σύνολο των μετοχών της ιταλικής εταιρείας Sireclab που δραστηριοποιείται στην παραγωγή επαγγελματικών λαμπτήρων led.
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς οι δύο όμιλοι εξετάζουν ο καθένας ξεχωριστά και από κοινού διάφορες επενδυτικές ευκαιρίες και δεν αποκλείεται να δούμε και άλλες κινήσεις τους στην επιχειρηματική σκακιέρα.
Φωτογραφίες: Άλκης Κωνσταντινίδης, Αλέξανδρος Βλάχος