Δέκα λόγοι για να πάψετε να εργάζεστε τόσο σκληρά
- 08/02/2014, 09:32
- SHARE
Όταν ο ρυθμός εργασίας είναι εξαντλητικός, ο οργανισμός σας χτυπά «καμπανάκι» για να «κατεβάσετε» ταχύτητα. Τι μπορείτε να κάνετε όμως πριν φτάσετε σε αυτό το σημείο;
«30 ώρες δουλειάς, και αντέχω ακόμα!», έγραψε στο Twitter η 24χρονη κειμενογράφος διαφημιστικών κειμένων Μίτα Ντίρα από την Ινδονησία, στις 14 Δεκεμβρίου 2013. Μόνο που δεν επρόκειτο να αντέξει για πολύ. Μερικές ώρες μετά, έπεσε σε κώμα και πέθανε την επόμενη μέρα από την εξουθένωση και την υπερβολική κατανάλωση του ενεργειακού ποτού Krating Daeng.
Δεν είναι η πρώτη φορά που χάνει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος από υπερ-εργασία, αλλά η είδηση αυτή προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Δεν είναι μόνο το ότι το θύμα εργαζόταν για την αμερικάνικη διαφημιστική εταιρεία Young & Rubicam, αλλά και το ότι η ίδια τουίταρε τακτικά σχετικά με την κατάστασή της και την καθημερινή ζωή της που κυριαρχείτο από τη δουλειά.
Εννοείται πως ποτέ δεν πρέπει να φτάσετε σε τέτοια άκρα. Πλην, όμως, αυτού, ιδού δέκα ακόμη λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσετε να δουλεύετε εξαντλητικές ώρες:
1) Η ποσότητα σκοτώνει την ποιότητα
Θέλετε να είστε άριστος σε ό,τι κάνετε. Όμως, όσο περισσότερα καθήκοντα αναλαμβάνετε, τόσο λιγότερες είναι οι πιθανότητες να τα ολοκληρώσετε με επιτυχία. Αν η λίστα των καθηκόντων σας έχει αρχίσει να μακραίνει επικίνδυνα, θα ήταν καλύτερο να αρχίσετε να διαγράφετε ένα μέρος της.
Διαβάστε ακόμη: Δουλειά για… σπίτι!
2) Ο ύπνος είναι σημαντικός
«Ο μόνος τρόπος για να ζήσετε μια πιο παραγωγική, πιο εμπνευσμένη και πιο ευχάριστη ζωή, είναι να κοιμάστε αρκετά», είπε η Αριάννα Χάφφινγκτον σε μία ομιλία της στο TED το 2011. Η ίδια ξέρει καλά τι λέει: παλαιότερα, είχε λιποθυμήσει από την εξάντληση και είχε σπάσει το πηγούνι της.
3) Δεν θα μπορείτε να αποδώσετε στις κρίσιμες στιγμές
Αν πάτε σε μία συνάντηση κουρασμένος, η απόδοσή σας θα είναι αρνητική. Δεν θα μπορείτε να παράγετε νέες ιδέες, να βρείτε δημιουργικές λύσεις σε προβλήματα, και να ακούσετε προσεκτικά τους άλλους. Αυτό θα εκληφθεί ως έλλειψη σεβασμού και ως χάσιμο χρόνου από την υπόλοιπη ομάδα.
4) Η κακή σας διάθεση θα επηρεάσει τους γύρω σας
Ο εκνευρισμός και η ανυπομονησία που συνοδεύει την ατέλειωτη δουλειά θα απομακρύνει τους ανθρώπους δίπλα σας, στο χώρο εργασίας αλλά και στο σπίτι. Αν είστε εργαζόμενος, θα καταστρέψετε την καριέρα σας. Αν είστε επιχειρηματίας, θα πλήξετε την επιχείρησή σας.
5) Η κριτική σας ικανότητα θα μειωθεί
Όλοι οι ερευνητές καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: η στέρηση ύπνου υποσκάπτει την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Εφόσον επιθυμείτε να έχετε το ρόλο του ηγέτη, δεν μπορείτε να λαμβάνετε λανθασμένες αποφάσεις. Εστιάστε στις δύσκολες αποφάσεις που απαιτεί η δουλειά σας, και αν γι’ αυτό πρέπει να μειώσετε το φόρτο εργασίας σας, κάν’ τε το.
Διαβάστε ακόμη: Πώς να εκτοξεύσετε την παραγωγικότητά σας
6) Δίνετε το κακό παράδειγμα
Τι είδους ηγέτες θέλετε να γίνουν οι εργαζόμενοί σας; Θέλετε να επωφελείστε από τις καλύτερες ιδέες τους; Τότε, μην δημιουργείτε ένα περιβάλλον όπου ο καθένας ανταγωνίζεται τον άλλον ως προς το μέγιστο αριθμό ωρών που μπορεί να εργαστεί χωρίς να καταρρεύσει.
7) Πάντα θα υπάρχει περισσότερη δουλειά
Αν έχεις τη δική σου επιχείρηση, πάντα θα έχεις ένα νέο πρότζεκτ για να ξεκινήσεις, έναν νέο πελάτη για να ασχοληθείς, ή μία νέα τεχνολογία για να δοκιμάσεις. Ποτέ δεν θα ξεμένεις από δουλειά. Και αν δουλεύεις για κάποιον άλλο, τότε αν κάνεις πολλά θα καταλήξεις σχεδόν πάντα να κάνεις ακόμα περισσότερα.
8) Πληγώνετε τις σχέσεις σας
Είναι αναγκαίο να βρίσκετε χρόνο για να επικοινωνείτε με αυτούς που βρίσκονται κοντά σας. Μην περιμένετε μέχρι να είναι πολύ αργά. Κάθε μέρα πρέπει να ξεκλέβετε λίγη ώρα για να μιλάτε με την οικογένεια και τους φίλους σας, και η πολύωρη εργασία συχνά στέκεται εμπόδιο σε αυτό.
9) Πλήττετε την υγεία σας
Είναι φανερό από τα tweets που ανέβαζε η Μίτα Ντίραν πως δεν ήξερε πόσο πολύ διακινδύνευε τη ζωή της δουλεύοντας ατελείωτες ώρες. Αν το ήξερε, θα είχε επιλέξει να δουλεύει λιγότερο. Μην αφήνετε το ωράριο της εργασίας σας να επηρεάζει τη διατροφή, την άσκηση και τον ύπνο σας. Σε αντίθετη περίπτωση, χάνετε χρόνια από τη ζωή σας δουλεύοντας. Αξίζει;
10) Το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς είναι λιγότερο σημαντικό απ’ ότι νομίζετε
Ρωτήστε τον εαυτό σας το εξής: «σε δέκα χρόνια, θα με ενδιαφέρει πραγματικά αυτό για το οποίο ξοδεύω τόσες ώρες σήμερα;». Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε μάλλον είναι καιρός να τα παρατήσετε και να ξεκουραστείτε για λίγο.
Διαβάστε επίσης: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο