Δέκα τρόποι να αντιμετωπίσετε το micromanagement
- 19/09/2013, 08:39
- SHARE
Μήπως ο προϊστάμενός σας είναι micromanager; Μήπως είστε εσείς; Υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσετε όλοι.
Aπό τη Δήμητρα Καρατώλου*, MSc
Όσο ψηλότερα στην ιεραρχία βρίσκεται ένα στέλεχος, τόσο συχνότερα ακούμε στο executive coaching, ότι νιώθει μεγάλη πίεση γιατί αναγκάζεται να πάρει πάρα πολλά πράγματα πάνω του. Οι ταχύτατοι ρυθμοί της αγοράς οδηγούν πολλές φορές στη βραχυπρόθεσμη λύση να φέρουμε σε πέρας μια εργασία μόνοι μας, αντί να αφιερώσουμε χρόνο να εκπαιδεύσουμε κάποιον άλλον ώστε σταδιακά να αποδεσμευτούμε από αυτήν. Επίσης, όλα τα άτομα μιας ομάδας δεν είναι των ιδίων δυνατοτήτων.
Η δήλωση «Αν δεν το κάνω εγώ, δεν θα γίνει σωστά» αποτελεί συχνά δείγμα micromanagement, δηλαδή ενός στυλ ηγεσίας που βασίζεται στη σχεδόν ασφυκτική επίβλεψη και παρέμβαση.
Ποια «συμπτώματα» παρουσιάζει ένας/μία micromanager:
– Δεν αναθέτει εύκολα εργασίες
– Παρεμβαίνει σε κάθε βήμα
– Σπεύδει να διορθώσει με επικριτική διάθεση
– Αναλώνεται στα εκτελεστικά καθημερινά καθήκοντα, χωρίς χρόνο για στρατηγική σκέψη
– Αποθαρρύνει τη λήψη πρωτοβουλιών
– Σπανίως επιβραβεύει
– Σκέφτεται διαρκώς τη δουλειά
– Εμμένει στη λεπτομέρεια, βλέποντας το δέντρο και όχι το δάσος
Διαβάστε ακόμη: Τι ξεχωρίζει τους ηγέτες από τους απλούς μάνατζερ
Ως αποτέλεσμα καλλιεργείται κλίμα δυσπιστίας και δυσαρέσκειας στην ομάδα. Ο ίδιος ο micromanager καταλήγει αργά ή γρήγορα σε ξεσπάσματα θυμού και κρίσεις άγχους από το φόρτο και το συναίσθημα ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί κανέναν.
Οι αιτίες που οδηγούν σε αυτό το φαύλο κύκλο είναι η ανάγκη για έλεγχο, η τελειομανία, η δυσπιστία, κυρίως όμως η πηγή όλων αυτών: ο φόβος της απόρριψης και της αποτυχίας.
Πώς να διαχειριστείτε έναν/μία micromanager:
– Δείξτε συναίσθηση! Φροντίζετε να καθησυχάζετε την ανασφάλειά του με τη συμπεριφορά σας; Ή μήπως έχετε μπει σε ψυχολογία αναμέτρησης δυνάμεων;
– Δημιουργήστε με δική σας πρωτοβουλία διαδικασίες τακτικής ενημέρωσης. Αν βρείτε έναν work-smart-not-hard και παράλληλα κατατοπιστικό τρόπο, και οι δυο πλευρές θα απολαμβάνετε περισσότερη ηρεμία.
– Ζητήστε -δήθεν- τη συμβουλή του/της micromanager. Ακόμα και όταν έχετε μια ήδη διαμορφωμένη άποψη, αντικαταστήστε το θαυμαστικό με το ερωτηματικό. Δηλαδή αντί: «Να κάνουμε αυτό!» προτείνετε «Πώς σας ακούγεται να κάναμε αυτό;» Περνάτε το μήνυμά σας, τονώνοντας και την αυτοπεποίθηση του «τελικού» decision maker.
– Παρακάμψτε πιθανή γκρίνια και κρατήστε τις χρήσιμες πληροφορίες, χωρίς να αφήνετε τον εαυτό σας να το πάρει προσωπικά.
– Παρατηρήστε τις πιο συχνές αιτίες έκρηξης. Τι πραγματικά ενοχλεί και πώς μπορείτε να δράσετε προληπτικά;
– Χαμογελάστε και βάλτε χιούμορ στις καταστάσεις. Είναι μεταδοτικό!
Πώς να γίνετε «ακαταμάχητος» ηγέτης
Αν διαπιστώσατε ότι είστε ένας/ μία micromanager:
– Παρατηρήστε πότε εντείνεται η ανάγκη σας για micromanagement. Με ποιους ανθρώπους; Σε ποιες εργασίες; Γιατί;
– Θυμηθείτε πώς νιώθατε, όταν εσείς ήσασταν «θύμα» micromanagement. Ποιες συμπεριφορές σας κούραζαν;
– Παρατηρήστε άλλους managers που λειτουργούν πολύ πιο φιλελεύθερα. Πώς διοικούν την ομάδα τους;
– Καταγράψτε όσα έχετε εσείς οι ίδιοι να κερδίσετε, και πρακτικά και ψυχικά, αν απεμπλακείτε από τις καθημερινές εργασίες που έχετε επωμιστεί οικειοθελώς.
Τελικά, είναι πράγματι μοναχικά στην κορυφή; Ή εμείς επιλέγουμε να κινηθούμε μοναχικά για λόγους (αν)ασφάλειας;
*Η Δήμητρα Καρατώλου είναι Σύμβουλος Σταδιοδρομίας και Προσωπικής Ανάπτυξης (MSc). Το 2007 δημιούργησε την HR Passport, μέσω της οποίας δρα ως συμπαίκτης στις επαγγελματικές αναζητήσεις όλων των ηλικιών. (www.hrpassport.gr)