Δεκατρία πράγματα που δεν πρέπει να πεις την πρώτη ημέρα στη δουλειά
- 05/06/2015, 22:00
- SHARE
Φράσεις που καλό θα ήταν να αποφύγετε κατά την πρώτη σας ημέρα στην καινούρια σας δουλειά.
Επειδή οι πρώτες εντυπώσεις μένουν και θέλετε να δημιουργήσετε την καλύτερη δυνατή εικόνα για εσάς στον νέο σας εργασιακό χώρο, προσέξτε πολύ πως θα φερθείτε –και κυρίως τι θα πείτε- κατά την πρώτη σας ημέρα στη δουλειά!
Οι παρακάτω δεκατρείς φράσεις είναι απαγορευτικές για την αυτή την περίσταση!
1.«Στην τελευταία μου δουλειά…» ή «στην τελευταία μου εταιρεία…»
Πρόκειται για εκφράσεις που δεν αρέσουν καθόλου στους εργοδότες. Δεν είναι κακό να δείχνετε πως έχετε άποψη και αυτοπεποίθηση-το αντίθετο!-όμως θα πρέπει να επιδεικνύετε και τη σχετική μετριοφροσύνη. Δεν χρειάζεται να υπερηφανεύεστε για τα επιτεύγματά σας στην προηγούμενη εργασία σας.
2. «Πότε θα πάρω αύξηση»;
Οι ειδικοί σε θέματα εργασιακών σχέσεων συμβουλεύουν να μην κάνετε αυτή την ερώτηση πριν περάσει η διερευνητική περίοδος των ενενήντα ημερών.
3. «Παρεμπιπτόντως, τις Παρασκευές πρέπει να φεύγω λίγο νωρίτερα…»
Αν δεν έχετε συμφωνήσει εξαρχής με τους εργοδότες ή τους προϊσταμένους σας για τέτοιου είδους θέματα, τότε θεωρείται ανεπίτρεπτο να το κάνετε στη συνέχεια-πόσο μάλλον κατά την πρώτη σας ημέρα στη δουλειά!
4. «Με ποιον πρέπει να τα λέω και ποιον πρέπει να αποφεύγω εδώ μέσα»;
Επί της ουσίας, πρόκειται για μία κουτσομπολίστικη ερώτηση στο χώρο εργασίας και δεν θα πρέπει να ξεχνάτε πως το κουτσομπολιό «σκοτώνει» την καριέρα. Πάρτε το χρόνο σας και γνωρίστε τους συναδέλφους σας, έτσι ώστε να σχηματίσετε τη δική σας άποψη για το ποιον πρέπει να συναναστρέφεστε στο χώρο εργασίας σας.
5. «Εγώ δεν έχω μάθει να το κάνω έτσι…»
Το τελευταίο πράγμα που θέλει ένας εργοδότης είναι εργαζόμενοι που δεν θέλουν να μάθουν καινούρια πράγματα ή που δεν επιθυμούν να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.
6. «Πώς είναι τα πάρτι εδώ»;
Το να ρωτάτε με το που βρίσκεστε σε έναν νέο χώρο εργασίας πως είναι τα εταιρικά πάρτι ή τι είδους μπόνους παίρνουν οι εργαζόμενοι στις διακοπές θεωρείται εξαιρετικά άκομψο. Μπορείτε να περιμένετε και να το διαπιστώσετε οι ίδιοι.
7. «Τι πρέπει να κάνω για να αναβαθμίσω το εταιρικό κινητό/ υπολογιστή…»
Αν το εταιρικό τηλέφωνο ή ο υπολογιστής που σας παρέχουν στη νέα σας εργασία δεν είναι τελευταίας τεχνολογίας, τότε δεν έχετε περισσότερες ελπίδες σε σχέση με τους συναδέλφους σας να πάρετε κάτι καινούριο, οπότε δεν χρειάζεται και να ρωτάτε ή να παραπονιέστε συνέχεια γι αυτό.
8. «Αυτό δεν βγάζει κανέναν νόημα»
Στη νέα σας εργασίας, μπορεί να κληθείτε να αντιμετωπίσετε πολλές καταστάσεις ή να φέρετε εις πέρας πολλά πράγματα των οποίων τον σκοπό δεν κατανοείτε. Δώστε λίγο χρόνο και ίσως στην πορεία καταλάβετε περισσότερα για τους στόχους της εργασίας σας.
9. «Το προηγούμενο αφεντικό μου ήταν εντελώς άσχετο»
Ναι, μπορεί και να ήταν. Όμως τα αρνητικά σχόλια για τον προηγούμενο εργοδότη σας ή την προηγούμενη εταιρεία για την οποία εργαζόσαστε μπορεί να θέσουν υπό αμφισβήτηση την πορεία και τη θέση σας στη νέα σας εργασία.
10. «Θα ήθελα να σας καλέσω όλους το Σάββατο…»
Εκτός κι αν πρόκειται για κάτι αυστηρώς επαγγελματικό, το να καλείτε τους συναδέλφους σας σε συγκεντρώσεις με θρησκευτικό ή πολιτικό περιεχόμενο είναι εκτός συζήτησης. Πρόκειται για συζητήσεις που δεν γίνονται θετικά δεκτές από το εργασιακό περιβάλλον.
11. «Κατά την άποψή μου…»
Να έχετε πάντοτε υπόψη πως όταν βρισκόμαστε σε έναν καινούριο χώρο εργασίας, ισχύει ο κανένας «Ρωτάμε, δεν μιλάμε».
12. «Τι εκπτώσεις έχουν οι υπάλληλοι της εταιρείας»;
Αναβάλετε αυτές τις ερωτήσεις και τις διαδικασίες για αργότερα. Το να ρωτάτε για τα προνόμια που ενδεχομένως να απολαμβάνουν οι υπάλληλοι της εταιρείας δεν είναι κάτι που συνίσταται για την πρώτη μέρα σας στη δουλειά.
13. Σχόλια για τους συναδέλφους σας
Ακόμη και αν κατά την πρώτη σας ημέρα στη δουλειά διαπιστώσετε πως κάποιοι υπάλληλοι δεν εργάζονται τόσο όσο κάποιοι άλλοι, δεν μπορείτε να κάνετε σχόλια-έστω και χιουμοριστικά- για την δική τους επίδοση.