Δεν υποχωρούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία
- 08/05/2014, 14:54
- SHARE
Υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος την Κυριακή τάχθηκαν τα τοπικά συμβούλια, παρά την έκκληση Πούτιν - Συνεχίζει τη στρατιωτική επιχείρηση το Κίεβο.
Δεν υποχωρούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στις περιφέρειες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, παρά τη χθεσινή έκκληση του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν να αναβληθεί η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων για την ενίσχυση της αυτονομίας τους από το Κίεβο την Κυριακή, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται κι άλλο η κρίση στη χώρα, όπου είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές την 25η Μαΐου.
Στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα κληθούν οι 3 εκατ. πολίτες των δύο περιφερειών αυτών της ανατολικής Ουκρανίας να ψηφίσουν εάν θέλουν να συνεχίσουν οι επαρχίες τους να αποτελούν τμήμα της Ουκρανίας με το ισχύον καθεστώς ή εάν θα μπορέσουν να αποσπάσουν μεγαλύτερη διοικητική αυτονομία από το Κίεβο, αποκτώντας ένα «στάτους» παρόμοιο με αυτό που είχε η Κριμαία πριν την προσάρτησή της στη Ρωσία. Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κίεβο χαρακτηρίζει τη διαδικασία αυτή παράνομη, καθώς τη θεωρεί ένα προκαταρκτικό στάδιο για την ένταξή τους στη Ρωσία, όπως ακριβώς συνέβη και με την Κριμαία τον Μάρτιο.
Οι ομάδες των αυτονομιστών, με ψηφοφορίες στα τοπικά τους συμβούλια στις περιοχές του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας, αποφάσισαν σχεδόν ομόφωνα τη διεξαγωγή του προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος, με τους αυτονομιστές ηγέτες να δηλώνουν ότι απλώς εισάκουσαν τη λαϊκή βούληση στις περιοχές τους.
Η αυτονομιστική οργάνωση «Νοτιοανατολικός Στρατός» ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα στην περιφέρεια Λουγκάνσκ θα διεξαχθεί όπως είχε προγραμματιστεί την Κυριακή 11η Μαΐου.
Το δημοψήφισμα «θα γίνει την 11η Μαΐου», δήλωσε ακόμη ο Ντένις Πουσίλιν, ένας από τους ηγέτες των αυτονομιστών στην αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία του Ντονέτσκ, που αποτελεί προπύργιο των αυτονομιστών.
Η απόφαση αυτή των φιλορώσων αυτονομιστών ακολούθησε την ανακοίνωση από την ουκρανική κυβέρνηση πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών δεν θα διακοπούν, ακόμη και στην περίπτωση που οι ηγέτες ανακοίνωναν ότι θα αναβάλουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος στις περιοχές τους.
Στο Κίεβο, το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής κυβέρνησης της Ουκρανίας διεμήνυσε ότι «ένας διάλογος με τρομοκράτες είναι αδύνατος και αδιανόητος», χρησιμοποιώντας τον όρο με τον οποίο οι νέες αρχές αναφέρονται στους φιλορώσους στην ανατολική Ουκρανία. Ο μεταβατικός πρόεδρος της χώρας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ είχε προηγουμένως αποκλείσει κατηγορηματικά την έναρξη διαπραγματεύσεων με όποιον έχει «αίμα στα χέρια του».
Προειδοποιήσεις από τη Μόσχα – Στην Ευρώπη αύριο ο Πούτιν
«Αν η Ουκρανία διαλυθεί, το Κίεβο και οι δυτικοί του πάτρονες θα φέρουν την πλήρη και απόλυτη ευθύνη», δήλωσε από το Κρεμλίνο η πρόεδρος της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο, επισημαίνοντας ότι εάν το Κίεβο δεν σταματήσει να χρησιμοποιεί τον στρατό κατά του λαού, η Ουκρανία απειλείται από πολιτική ρήξη.
Ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ακόμη ότι η Ουκρανία έχει συγκεντρώσει 15.000 άνδρες των ενόπλων της δυνάμεων στα σύνορα των δύο χωρών και κάλεσε τη Δύση να πάψει να «παραπληροφορεί κυνικά» τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή. «Η συγκέντρωση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων συνεχίζεται στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας. Ένας σχηματισμός ουκρανικών στρατευμάτων που αριθμεί 15.000 άνδρες έχει αναπτυχθεί κατά μήκος της περιοχής των συνόρων».
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, που χθες ανακοίνωσε πως η Ρωσία απέσυρε τα στρατεύματά της από τα ουκρανικά σύνορα, παρ’ ότι κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ– παρακολούθησε σήμερα δοκιμαστικές εκτοξεύσεις μερικών από τους ισχυρότερους πυραύλους που διαθέτουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων σε όλη τη χώρα, πριν από τους εορτασμούς για την επέτειο της νίκης της Σοβ. Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Θα διεξάγουμε γυμνάσια για να δοκιμαστεί το επίπεδο ετοιμότητας των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων. Αυτό είχε ανακοινωθεί από τον Νοέμβριο πέρυσι. Στα γυμνάσια αυτά θα συμμετάσχουν όλα τα όπλα των ενόπλων δυνάμεων σε όλη τη χώρα», είπε ο Πούτιν που αναμένεται να παρευρεθεί στην Κριμαία την Κυριακή.
Εν τω μεταξύ, ο πρεσβευτής της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Παρίσι είπε σήμερα ότι ο Ρώσος πρόεδρος πρόκειται να συμμετάσχει μαζί με δυτικούς ηγέτες σε μια τελετή στη Γαλλία τον επόμενο μήνα για να τιμηθεί η 70ή επέτειος της απόβασης στη Νορμανδία στο πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Η τελετή αυτή στη Νορμανδία την 6η Ιουνίου θα δώσει μια πρώτη ευκαιρία στον Πούτιν και σε δυτικούς ηγέτες, περιλαμβανομένου του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, να συναντηθούν μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
«Μπορεί να έχουμε διαφορές με τον Βλαντίμιρ Πούτιν αλλά προσωπικά δεν ξεχνώ και δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο ρωσικός λαός έδωσε εκατομμύρια ζωές» στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, είπε νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο France2. «Είπα στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ως ο αντιπρόσωπος του ρωσικού λαού θα είναι ευπρόσδεκτος στις τελετές», συνέχισε.
Tις κινήσεις του Πούτιν παρακολουθούν στενά ΕΕ-ΗΠΑ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ουκρανία για να διαπιστώσει εάν οι δηλώσεις του προέδρου της Ρωσάις Βλαντίμιρ Πούτιν θα συνοδευτούν από έργα.
«Αντιμετωπίζουμε θετικά τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν για το θέμα των προεδρικών εκλογών της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία, καθώς και την ανακοίνωση για την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα σύνορα με την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα βήμα που μπορεί να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κατάστασης και φυσικά θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις επί του πεδίου πολύ προσεκτικά για να διαπιστώσουμε εάν τα λόγια συνοδεύονται από έργα», δήλωσε η εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς., προσθέτοντας ότι ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, τη διεξαγωγή του οποίου σχεδιάζουν οι αυτομιστές της ανατολικής Ουκρανίας, «δεν θα διέθετε δημοκρατική νομιμοποίηση και θα επιδείνωνε την κατάσταση».
Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία ακολουθεί έναν «επικίνδυνο και ανεύθυνο δρόμο» στην ουκρανική κρίση και ότι η Ουάσιγκτον και οι εταίροι της θα εντείνουν τις πιέσεις στη Μόσχα μέχρι να αλλάξει πορεία, ενώ χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία ως «εξαιρετικά εύφλεκτη».
Διαβάστε ακόμη: