Διακόπηκε ξανά το Eurogroup μέχρι η Ελλάδα να καταθέσει νέες προτάσεις

Διακόπηκε ξανά το Eurogroup μέχρι η Ελλάδα να καταθέσει νέες προτάσεις
Eurogroup President Jeroen Dijsselbloem (L) greets Greek Finance Minister Yanis Varoufakis (C) during a Eurozone finance ministers emergency meeting on the situation in Greece in Brussels, Belgium June 25, 2015. Greece's international creditors gave Athens an ultimatum to come up with a credible reform plan on Thursday warning they would otherwise put their own proposals to euro zone finance ministers for approval, a euro zone official said. REUTERS/Philippe Wojazer - RTR4YWIQ

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει νέες «καλύτερες» προτάσεις.

Διεκόπη λίγο μετά τις 16:30 ώρα Ελλάδας, η συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, έπειτα από αίτημα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης να κατατεθούν «καλύτερες» προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η συνεδρίαση των Ευρωπαίων υπουργών οικονομικών διεκόπη προκειμένου οι πιστωτές να μελετήσουν ποιες ελληνικές αντιπροτάσεις μπορούν να συμπεριλάβουν στο δικό τους τελικό κείμενο.

Όπως έγραψε στο Twitter ο δημοσιογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, κι επιβεβαίωσε και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, η απόσταση μεταξύ Ελλάδας και δανειστών παραμένει στο συνταξιοδοτικό και τον ΦΠΑ. Ο Σπίγκελ σημείωσε, μάλιστα, ότι από την Παρασκευή αναλαμβάνει ξανά δουλειά το Euro Working Group, το οποίο θα προετοιμάσει το νέο έκτακτο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί το πρωί του Σαββάτου.

Σε νέο του tweet, ο Πίτερ Σπίγκελ επεσήμανε ότι επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι να διεξαχθεί συζήτηση για την Ελλάδα στην αποψινή Σύνοδο Κορυφής.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ κατέκριναν τις ελληνικές αντιπροτάσεις. «Δυο έγγραφα στο eurogroup, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι κάποιοι συνάδελφοι επέκριναν την πρόταση των θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εταίροι δείχνουν ότι τηρούν ιδιαιτέρως σκληρή στάση σχετικά με τη λίστα μέτρων που πρότειναν νωρίτερα σήμερα στην κυβέρνηση, ενώ και ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει μέχρι στιγμής ότι θα παραμείνει ανυποχώρητος στις βασικές διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ, είπε ότι η πόρτα είναι ανοιχτή για τους Έλληνες να δεχθούν τις προτάσεις των δανειστών

Υπενθυμίζεται ότι το Eurogroup άρχισε σε πολωμένο κλίμα, με καθυστέρηση τουλάχιστον μισής ώρας και αφού είχαν προηγηθεί απειλές για «τελεσίγραφα» από την πλευρά των πιστωτών.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε το απόγευμα της Πέμπτης ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου. «Οι θεσμοί είναι ενωμένοι» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και πρόσθεσε πως οι συζητήσεις συνεχίζονται για μια συμφωνία με την Ελλάδα.

Αισιόδοξος φάνηκε ο Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής

Βέβαιος ότι θα επέλθει συμβιβασμός που θα βοηθήσει την Ευρωζώνη και την Ελλάδα να βγουν από την κρίση, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Η Ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαφωνίες και διαπραγματεύσεις που στο τέλος επέρχεται συμβιβασμός. Μετά τις συνολικές ελληνικές προτάσεις είμαι βέβαιος ότι θα φτάσουμε σε συμβιβασμό που θα βοηθήσει την Ελλάδα και την ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Όπως ανακοίνωσε το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ΠτΔ για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε τη σταθερή στήριξή του στη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης.

Η Μέρκελ επέστρεψε το «μπαλάκι» στην Ελλάδα

Το μπαλάκι στους Θεσμούς και στην διάθεση της Ελλάδας πετά για μια ακόμη φορά η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ η οποία προέβη σε μια σύντομη τοποθέτηση προσερχόμενη για την Σύνοδο Κορυφής των Ηγετών στις Βρυξέλλες που ξεκινά στις 17:00.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους τρεις θεσμούς. Εϊναι πρωτίστως θέμα των ΥΠΟΙΚ και των θεσμών. Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αναμιχθεί, είπε η καγκελάριος. Ως γνωστόν, τη Σύνοδο θα απασχολήσουν και άλλα κομβικά ζητήματα όπως η Μεγάλη Βρετανία, η κατάσταση στην Ουκρανία κλπ. Η ίδια τόνισε ότι υπάρχει η εντύπωση «πισωγυρίσματος» σε ορισμένα πράγματα προσθέτοντας πως η χώρα πρέπει να συνεχίσει την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Έχει καλυφθεί μεγάλη απόσταση προς τη σωστή κατεύθυνση μεταξύ των δύο πλευρών, Ελλάδας και θεσμών, αλλά πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμη για να φτάσουμε σε συμφωνία, ανέφερε ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι.

Μετά το αδιέξοδο που υπάρχει στις διαπραγματεύσεις τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και πολιτικό, ο κ. Ραχόι λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής τόνισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Η έλλειψη συμφωνίας πλήττει περισσότερο την Ελλάδα. Η Ισπανία θα είναι ευέλικτη, αλλά η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αν όλοι κάνουν ότι θέλουν αυτοί, τα πράγματα δεν μπορούν να δουλέψουν», υποστήριξε σύμφωνα με το Reuters, ο Ισπανός πρωθυπουργός.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει να κάνει βήματα στη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια να φτάσουμε σε συμφωνία, είναι καλύτερο για τους Έλληνες πολίτες, για την Ελλάδα και για την υπόλοιπη Ένωση», επισήμανε ο κ. Ραχόι.

O Μάρτιν Σουλτς προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ρωτήθηκε για τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια σύγκλισης. Επανέλαβε ότι ο Γιούνκερ κάνει εξαιρετική δουλειά. Αλλά και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, είπε ότι παρά τις εντατικές συνομιλίες των τελευταίων ωρών υπάρχουν ακόμα διαφορές.

Γιούνκερ: Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φθάσει σε συμφωνία

Εργαζόμαστε έως το τελευταίο λεπτό ώστε να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φθάσει σε συμφωνία, αλλά θα δουλέψουμε για να έχουμε μία Ευρώπη και μία Ελλάδα ανταγωνιστική.

Σε εντελώς διαφορετική γραμμή ο Φρανσουά Ολάντ, παρά τις εξελίξεις

Την εκτίμηση ότι Ελλάδα και θεσμοί δεν βρίσκονται μακριά από τη συμφωνία, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

«Η συμφωνία είναι εφικτή και αναγκαία, αλλά ακόμη υπάρχουν αποκλίσεις» υποστήριξε ο Γάλλος πρόεδρος, ενώ πρόσθεσε ότι «θα αφήσουμε τους θεσμούς και την Ελλάδα να δουλέψουν και να βρουν λύση».

Όπως εξήγησε, όσο πιο γρήγορα υπάρξει λύση, τότε το καλύτερο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει χρόνο.

«Δεν είμαστε μακριά από τη συμφωνία, υπάρχει διαφωνία στα μέσα και όχι στους στόχους» τόνισε, ενώ κατέληξε πως «το χρέος πρέπει να είναι μέρος της συμφωνίας».

Έντα Κένι: Δε θα καταστεί δυνατή σήμερα μια συμφωνία

Οι ελληνικές προτάσεις πρέπει να βγάζουν νόημα, να είναι βιώσιμες οικονομικά. Αυτό δήλωσε ο Ιρλανδός Έντα Κένι προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Επιπλέον εξήγησε πως η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ληφθούν μέτρα που δεν έχουν αναπτυξιακό πρόσημο, όπως οι αυξήσεις στο ΦΠΑ και τους φόρους. Εκτίμησε πως μια συμφωνία δε θα καταστεί δυνατή σήμερα, ωστόσο τόνισε πως οι ώρες λιγοστεύουν και πιθανότατα θα χρειαστούν νέες συζητήσεις το Σαββατοκύριακο.

Ρέντσι: Μετά τη Σύνοδο Κορυφής η συμφωνία για την Ελλάδα

Την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών.

“Δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει επίλυση της ελληνικής κρίσης στη Σύνοδο Κορυφής”, δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: “Πιθανώς να υπάρξει αίσιο τέλος, μετά το πέρας της Συνόδου”.

Υποστηρικτικός και πάλι προς την Ελλάδα ο Αυστριακός καγκελάριος

Την ανάγκη εξασφάλισης βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια, με μια διατύπωση ότι αυτό θα είναι το επόμενο θέμα που θα τεθεί, τόνισε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες πριν την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Αυστριακός καγκελάριος άσκησε κριτική στις προτάσεις των πιστωτών για περαιτέρω περικοπές. «Αυτοί οι θεσμοί, με αυτά που λέγουν, δεν έχουν πάντα τη συγκατάθεσή μου», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως στην Ελλάδα το 40% των ανθρώπων δεν έχουν πλέον καμία ασφάλεια ασθένειας.

Ακόμη, ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα (σ.σ. την οποία ο ίδιος μπόρεσε να διαπιστώσει κατά την επίσκεψη εργασίας που πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα) είναι καταστροφική, προπάντων για τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, και ο ίδιος θέλει, όπως τόνισε, στην Ευρώπη, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, η ζωή να είναι υποφερτή και πλούσια σε ευκαιρίες.

Ο Βέρνερ Φάιμαν είπε δεν επιθυμεί να επιρρίψει ευθύνες, ωστόσο σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει μία ενιαία Ευρωζώνη, η αλυσίδα είναι τόσο ισχυρή όσο ο πιο αδύναμος κρίκος της. «Γι’ αυτό και πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε η Ελλάδα να έχει μια ευκαιρία», κατέληξε στις δηλώσεις του ο Αυστριακός καγκελάριος.