Διέρρευσε η πρόταση των δανειστών στο Eurogroup
- 25/06/2015, 14:17
- SHARE
Τι προτείνουν και σε ποια σημεία υποχωρούν.
Στη δημοσιότητα δόθηκε πριν λίγο η πρόταση των θεσμών που κατατίθεται σήμερα στο Eurogroup, από δημοσιογράφους των Financial Times.
Σύμφωνα με το κείμενο, το νέο σύστημα ΦΠΑ θα εφαρμοστεί από 1η Ιουλίου με στόχο να εισπραχθεί το 1% του ΑΕΠ. Όπως αναφέρει η πρόταση, στο 23% πηγαίνουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, catering.
Στο 13% εντάσσονται βασικά τρόφιμα, ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ και φυσικού αερίου και νερό).
Στο 6% τα φάρμακα, βιβλία και θέατρα. Επιμένουν, επίσης, στην κατάργηση των εξαιρέσεων των νησιών όσον αφορά τον ΦΠΑ.
Προτείνεται επίσης η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται σε αυτούς τους συντελεστές στο τέλος του 2016, εφόσον υπάρξουν τα περιθώρια από την αύξηση των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.
Φορολογία για τις επιχειρήσεις
Επίσης προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων ( 2,65 δις ευρώ) ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.
Προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος το Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.
Ακόμη προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26%στο 28% και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.
Για το ΕΚΑΣ
Γίνονται κάποιες παραχωρήσεις στην ελληνική κυβέρνηση, ενώ η πρόταση σε πολύ μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των δανειστών για περικοπή των πρόωρων συντάξεων και την γρήγορη αύξηση των ορίων ηλικίας. Οι δανειστές έχουν προσπαθήσει να πετύχουν την κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο το 2017. Η Αθήνα ζητούσε κατάργηση μέχρι το 2020.
Μία άλλη διαφορά σε σχέση με την χθεσινή πρόταση των θεσμών, είναι ότι πλέον αποδέχονται τα έσοδα απο την φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και την έκδοση αδειών 4G και 5G.
Να σημειωθεί ότι στο θέμα των εργασιακών οι δανειστές αποδέχονται τη συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις αλλά ζητούν να μην γίνει καμία κίνηση στο καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων πριν το τέλος του 2015 και σε κάθε περίπτωση να μην γίνουν αλλαγές χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
Πρωτογενές πλεόνασμα
Η νέα δημοσιονομική πορεία θα βασίζεται στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 1%, 2%, 3% και 3,5% επί του ΑΕΠ για τα χρόνια 2015,2016,2017 και 2018 αντίστοιχα.
Φορολογικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα
Υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για:
• Μείωση της πιθανότητας φοροαποφυγής (π.χ. διευκρίνηση του πλαισίου για τους αγρότες) , λήψη μέτρων για την αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για το 2015 και υιοθέτηση προκαταβολής φόρου 100% όπως και για τις ατομικές επιχειρήσεις από το τέλος του 2016, εξάλειψη της ευνοϊκής φορολόγησης στους αγρότες στα έσοδα του φορολογικού κώδικα, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
• Κατάργηση των επιδοτήσεων για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντιζελ για τους αγρότες, καλύτερη στόχευση και μείωση κατά το ήμισυ στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
• Μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών θα γίνει ρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας αν είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το ΦΑΠ το 2015 και 2016 θα διατηρηθεί ο στόχος για €2.650.000.000 και θα ρυθμιστεί ανάλογα η ελάχιστη φορολόγηση.
• Εξάλειψη των διασυνοριακών παρακρατήσεων φόρου (σ.μ. τριγωνικές συναλλαγές) που θεσπίστηκε με την πράξη ΧΧΧΧ/2015 και την αναστροφή της πρόσφατης τροποποίησης του ITC στην πράξη δημόσιας διοίκησης (Νόμος ΧΧΧΧ/2015) καθώς και το ειδικό καθεστώς για την επεξεργασία των γεωργικών εισοδημάτων.
Δείτε το πλήρες κείμενο στα αγγλικά.