Διεθνείς αντιδράσεις στην ομιλία Πούτιν και την ένωση Κριμαίας-Ρωσίας
- 18/03/2014, 18:14
- SHARE
«Η Ουκρανία δεν θα δεχτεί ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος - Με περισσότερες κυρώσεις απειλούν ΕΕ-ΗΠΑ.
«Η Ουκρανία δεν θα δεχτεί ποτέ την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία», δήλωσε μετά την ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Λίγο μετά την υπογραφή της συνθήκης για την ένωση της χερσονήσου με τη Ρωσία, ο Ουκρανός πρόεδρος στράφηκε κατά της Μόσχας και δήλωσε πως «Η Ουκρανία και όλος ο κόσμος δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ την προσάρτηση του ουκρανικού εδάφους. Πρόκειται για μια επικίνδυνη απόφαση που δεν έχει καμία νομική συνέπεια. Πρόκειται για μια επικίνδυνη πρόκληση για την Ευρώπη και όλον τον κόσμο».
Η ομιλία του Βλαντιμίρ Πούτιν, με την οποία στην ουσία «καλωσόρισε» την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, προκάλεσε «θύελλα» αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους ηγέτες των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Χάγη, στο περιθώριο της Συνόδου για την Πυρηνική Ασφάλεια, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία. Στην G7 μετέχουν οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Βρετανία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιαπωνία και η Ιταλία. Στη συνάντηση της Χάγης προσκλήθηκε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ηγέτες της G7 έχουν ήδη διακόψει τις προετοιμασίες που έκαναν ενόψει της επόμενης συνόδου της G8 -η Ομάδα της G7 συν τη Ρωσία- η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στο Σότσι της Ρωσίας, όμως η διεξαγωγή της είναι πλέον αμφίβολη, λόγω της ουκρανικής κρίσης.
«Η ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία είναι -και είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για αυτό- αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσους Κοέλιου.
«Το λεγόμενο δημοψήφισμα ήταν αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, η διακήρυξη της ανεξαρτησίας που ήταν έκανε δεκτή ο Ρώσος πρόεδρος ήταν αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», συνέχισε η καγκελάριος, τονίζοντας ότι την άποψη αυτή την συμμερίζονται επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η Μέρκελ είπε ωστόσο ότι, παράλληλα με τις κυρώσεις που έχουν ληφθεί σε βάρος της Μόσχας, θα πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος με τη Ρωσία για την εξεύρεση μιας λύσης.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε τη Ρωσία ότι θα υποστεί τις συνέπειες για την «απολύτως απαράδεκτη» προσπάθεια της να προσαρτήσει την Κριμαία, η οποία συνιστά «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».
Έκκληση για μια «ισχυρή και συντονισμένη» απάντηση εκ μέρους της Ευρώπης έκανε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. «Η Γαλλία δεν αναγνωρίζει ούτε τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, ούτε την ένωση της περιοχής αυτής της Ουκρανίας με τη Ρωσία», δήλωσε.
Για «σοβαρή αρνητική εξέλιξη» έκανε λόγο η Ιταλία, μία από τις στενότερες συμμάχους της Ρωσίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προσάρτηση της Κριμαίας «αποξενώνει ακόμη περισσότερο τη Ρωσική Ομοσπονδία από τη διεθνή κοινότητα και προμηνύει τη σοβαρή απομόνωση» της Μόσχας, είπε η υπουργός Εξωτερικών Φεντερίκα Μογκερίνι προβλέποντας ότι τις επόμενες ημέρες θα επιβληθούν νέες κυρώσεις στη χώρα.
Η Ρωσία προειδοποιεί για αντίποινα
Η Ρωσία επέκρινε έντονα σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι επέβαλε κυρώσεις σε βάρος Ρώσων αξιωματούχων και βουλευτών που συμμετείχαν στις προσπάθειες με σκοπό η Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας της Ουκρανίας να αποσπαστεί από αυτήν και να γίνει τμήμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Μόσχα προειδοποίησε ότι θα προβεί σε αντίποινα.
Τυχόν «απόπειρες να παραδοθούν μαθήματα στη Ρωσία με τη γλώσσα της ισχύος, με τον εκφοβισμό Ρώσων πολιτών διαμέσου κυρώσεων, δεν θα οδηγήσουν πουθενά. Η υιοθέτηση περιοριστικών μέτρων δεν είναι δική μας επιλογή· όμως είναι σαφές ότι η επιβολή κυρώσεων εναντίον μας δεν θα μείνει χωρίς την προσήκουσα απάντηση από τη ρωσική πλευρά», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Πούτιν «καλωσόρισε» την Κριμαία στη Ρωσία