Δημήτρης Τσίγκος: Εκπλήσσονται οι ξένοι με τα ελληνικά startups
- 09/02/2016, 13:35
- SHARE
Ένας από τους πρωτεργάτες του startup οικοσυστήματος στην Ελλάδα, μιλά στο FrotuneGreece.com για το Start Up Europe Week και για τα άμεσα σχέδιά του.
Όταν το 2008 ο Δημήτρης Τσίγκος μιλούσε για startups ελάχιστοι έδινα τη βαρύτητα που έπρεπε. Η πορεία του όμως τον δικαίωσε και σήμερα οι απόψεις του συνοδεύονται από μακροχρόνια εμπειρία και εξειδίκευση σε νεοφυείς επιχειρήσεις εντός και εκτός συνόρων. Δεν είναι μόνο η ίδρυση πέντε νεοφυών επιχειρήσεων από το μηδέν που έχει στο ενεργητικό του. Πλέον έχει περάσει στην αντίπερα όχθη, αυτή του επενδυτή σε καινοτόμα startups που συναλλάσσεται και με επενδυτές του εξωτερικού. Το portfolio της StartTech Ventures, στην οποία είναι επικεφαλής, αποτελείται από 12 εταιρείες ,καθώς η Abzorba αποχώρησε αφού προσέλκυσε το ενδιαφέρον Αυστριακού επενδυτή, ο οποίος την εξαγόρασε έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου ποσού.
Παρούσα σε κάθε δράση υποστήριξης και προώθησης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά, η θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων StartTech Ventures χαιρέτισε την έναρξη των εκδηλώσεων του Startup Europe Week στην Αθήνα.
Στόχος της πρωτοβουλίας Start Up Europe Week που ξεκίνησε το 2012 και αποτελεί σήμερα έναν από τους σημαντικότερους θεσμούς του χώρου, ήταν η δημιουργία μιας υπηρεσίας που να προωθεί τα startups στην Ευρώπη. Πρόκειται για εθελοντικές εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όχι μόνο στις κεντρικές πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, αλλά και σε μικρότερου μεγέθους πόλεις, έτσι ώστε να δοθεί μια πιο τοπική διάσταση. «Το σκεπτικό που βρίσκεται πίσω από το Start Up Europe Week είναι να ενωθούν οι τοπικοί παίχτες και να δημιουργηθούν τοπικά clusters. Πολλές φορές όταν κάποιος δραστηριοποιείται στην περιφέρεια έχει διαρκώς στραμμένη την προσοχή του στην Αθήνα και στα όσα συμβαίνουν εκεί, αγνοώντας ότι ο πιθανός συνεργάτης του μπορεί να βρίσκεται στο ίδιο μέρος και απλά να μην το γνωρίζει» αναφέρει στο FortuneGreece.com o Δημήτρης Τσίγκος.
Στο πλαίσιο του Start Up Europe Week, που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα, διοργανώθηκαν περισσότερες από 20 εκδηλώσεις στην Ελλάδα με τον Δημήτρη να εκτιμά πως πανελλαδικά έδωσαν το παρόν περισσότερα από 2.000 άτομα.
«Στην εκδήλωση της Αθήνας, την οποία και συντόνισα, όσοι παρευρέθηκαν είχαν τη δυνατότητα να ακούσουν χρήσιμες συμβουλές, αφού το πάνελ αποτελούνταν από ανθρώπους που εκπροσωπούν όλους τους διαθέσιμους τρόπους χρηματοδότησης που υπάρχουν».
Ο Δημήτρης παραδέχεται πως τα startups εμφανίζονται ως μια από τις λίγες διεξόδους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά, ωστόσο, συνιστούν μόνο το πρώτο βήμα, καθώς δεν δίνουν εγγυήσεις. «Το ελληνικό οικοσύστημα έχει διευρυνθεί αλλά υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Βεβαίως και υπάρχουν αξιόλογα startups, αλλά είναι λίγα. Σε σχέση δε με άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία, η Εσθονία και η Σλοβενία, βρισκόμαστε πολύ πίσω. Με τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν τίθεται καν σύγκριση. Η απόσταση είναι τεράστια».
Το γεγονός ότι κινούμαστε με πολύ αργούς ρυθμούς δεν οφείλεται μόνο στην έλλειψη της επιχειρηματικής κουλτούρας από τους νέους επιχειρηματίες, αλλά και στην απουσία ιδιωτών επενδυτών πρόθυμων να στηρίξουν καινοτόμες προσπάθειες. «Δυστυχώς δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας στην Ελλάδα. Ο καθένας θέλει να έχει το μικρό μαγαζάκι του για να αισθάνεται βασιλιάς και οι επενδυτές αποθαρρύνονται και δεν τοποθετούν τα χρήματά τους».
Τι «κοιτάει» ένας επενδυτής σε μια startup;
Έχοντας προσωπική εμπειρία ως ιδρυτής αρκετών startups, αλλά και ως επιχειρηματίας που επενδύει σε νέες προσπάθειες, ο Δημήτρης αναφέρει πως όταν πρόκειται να επενδύσει τα χρήματά του σε μια καινοτόμα ιδέα, λαμβάνει υπόψη τις παραμέτρους που αρκετές φορές οι founders τις αγνοούν. «Εμπιστευόμαστε ανθρώπους και όχι ιδέες. Είναι βέβαιο ότι σε έναν πλανήτη με δισεκατομμύρια ανθρώπους την ίδια ιδέα θα την έχουν συλλάβει τουλάχιστον άλλα εκατό άτομα. Η διαφορά έγκειται στην καλύτερη υλοποίηση και στις συμπληρωματικές δεξιότητες της ομάδας. Η νοοτροπία που επικεντρώνεται στον πελάτη και όχι στο προϊόν είναι εξίσου σημαντική, ενώ με ενδιαφέρει να δω ότι οι ιδρυτές μιας επιχείρησης που έρχονται σε εμένα, ζητώντας χρηματοδότηση, έχουν πάρει κάποιο ρίσκο και δεν περιμένουν μόνο ξένα χρήματα για να “τρέξουν” την ιδέα τους. Τέλος για να πετύχει ένα startup πρέπει αυτό που παράγει να δημιουργεί μια ζήτηση στην αγορά. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως μια επιχείρηση υπάρχει ακριβώς επειδή υπάρχει κάποιος πελάτης και όχι επειδή απλώς παράγει ένα ωραίο προϊόν».
«Εκπλήσσονται οι ξένοι με τα ελληνικά start ups»
Μολονότι η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή χώρα και δεν έχει ακολουθήσει το τεχνολογικό ρεύμα του εξωτερικού, εντούτοις οι όποιες μεμονωμένες προσπάθειες βγαίνουν εκτός συνόρων εντυπωσιάζουν. «Η πρώτη αντίδραση των ξένων είναι η θετική έκπληξη. Η Ελλάδα δεν είναι επιχειρηματικός κόμβος και αυτή τη στιγμή προσελκύει μόνο distress assets. Τεχνολογικά η χώρα μας δεν υπάρχει στο χάρτη, αλλά όταν μια έξυπνη ιδέα βγαίνει στο εξωτερικό αγκαλιάζεται χάρη στο καλό brand name που έχουν αποκτήσει οι Έλληνες επιστήμονες και μηχανικοί».
Προσθέτει δε πως το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ελληνική επιχειρηματικότητα δεν είναι τόσο η απουσία ξένων επενδυτών, όσο η στρεβλή λειτουργία του εγχώριου τραπεζικού συστήματος και η πολιτική αστάθεια. «Στο εξωτερικό δεν μας παίρνουν στα σοβαρά. Διαρκώς μας λένε πως υπογράφουμε για χρόνια πράγματα που στο τέλος δεν εφαρμόζουμε. Αξιοπιστία μηδέν! Ο κόσμος αρνείται να καταλάβει τα αίτια της κρίσης. Δεν έγινε συνομωσία εναντίον της Ελλάδας από όλη την Ευρώπη. Ως χώρα είχαμε συνηθίσει να χαλάμε περισσότερα από όσα βγάζουμε και να ανεβάζουμε το βιοτικό επίπεδο με δανεικά χρήματα».