Δύο ελληνικές οικογένειες στις πλουσιότερες των ΗΠΑ
- 10/07/2014, 19:00
- SHARE
Οι οικογένειες Δημουλά και Χασιώτη είναι οι σύγχρονοι «Μπρούκληδες» της Αμερικής.
Εκατοντάδες ιστορίες έχουν γραφτεί για τους Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. Κι αν ακόμη εξακολουθούν να διαβάζονται με αμείωτο ενδιαφέρον, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας που χάρη στην επιμονή και την εργατικότητά τους (σίγουρα και στην τύχη) άλλαξαν μια για πάντα τη ζωή τους.
Καθώς η ανάληψη ρίσκου εναπόκειται στην ιδιοσυγκρασία του κάθε ανθρώπου, ακόμα και αν η είδηση δεν τον αφορά προσωπικά, εντούτοις ο αναγνώστης θέλγεται από αυτή γιατί έστω και για μια στιγμή φαντάζεται τον εαυτό του στη θέση εκείνων των Ελλήνων που είχαν το σθένος να τα παρατήσουν όλα και να κάνουν το επόμενο βήμα. Αρκεί να πούμε πως στην λίστα του αμερικανικού Forbes με τις 185 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ συμπεριλαμβάνονται και δύο ελληνικές.
Συγκεκριμένα στη θέση 104 είναι η οικογένεια Δημουλά, με περιουσία που αγγίζει τα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Και αν νομίζετε πως τα χρήματα αυτά προέρχονται από γόνους πλούσιας οικογένειας που διατηρούν κάποιο εργοστάσιο θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι η αρχή έγινε από ένα μανάβικο!
Οι μετανάστες Θανάσης, Άρθουρ και Ευφροσύνη Δημουλά άνοιξαν στις αρχές του προηγούμενου αιώνα στη Μασαχουσέτη ένα μανάβικο, με «ειδικότητα» το φρέσκο αρνί.
Το 1954 πούλησαν το κατάστημα σε δύο από τα έξι τους παιδιά, τον Τηλέμαχο- Μάικ και τον Τζορτζ Δημουλά και εκείνοι μέσα σε διάστημα 15 ετών μεταμόρφωσαν την επιχείρηση σε μία τεράστια αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ονόματι Market Basket.
Η δεύτερη ελληνική οικογένεια που ξεχώριςε, βάση πάντα των περιουσιακών στοιχείων, είναι η οικογένεια Χασιώτη, που βρίσκεται λίγο πιο κάτω, στη θέση 108, με περιουσία 2,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Κι αν πριν κάναμε λόγο για μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, εδώ η βασική πηγή των εσόδων είναι 600 μίνι μάρκετ και 2.000 βενζινάδικα.
Το 1938 ήταν χρονιά-σταθμός για τους μετανάστες Βασίλη και Αφροδίτη Χασιώτη καθώς εκείνη την εποχή αγόρασαν ένα αγρόκτημα με μία και μοναδική αγελάδα στο Ρόουντ Αιλαντ. Το επιχειρηματικό μυαλό τους και η ανάγκη για επιβίωση οδήγησαν στην μεταμόρφωση του μικρού αγροκτήματος σε μια τεράστια φάρμα.
Είκοσι χρόνια μετά άνοιξαν το πρώτο κατάστημα γαλακτοκομικών και η ανοδική πορεία συνεχίστηκε. Ακολούθησε το πρώτο μίνι μάρκετ το 1962 το οποίο σήμερα έχει αποκτήςει άλλα 599 «μέλη» στην «οικογένειά» του. Όσον αφορά στην ενασχόληση με τον κλάδο των βενζινοπωλών, η αρχή έγινε το 1993 όταν και ίδρυσαν την Gulf Oil. Σήμερα ο εγγονός τους, Άρης Χασιώτης, έχει αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου και CEO της εταιρείας, ενώ η θεία του, Λίλι Μπέντας είναι πρόεδρος του ΔΣ.
Διαβάστε ακόμη:
Ο Έλληνας «βασιλιάς του yeero» που αγαπούν οι Αμερικάνοι
Ο πλουσιότερος νέος επιχειρηματίας στην Αυστραλία είναι Έλληνας