Δύση για το άστρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ;
- 23/10/2013, 19:01
- SHARE
Ορατοί οι «τίτλοι τέλους» στην πολυετή θητεία του στην προεδρία του Λουξεμβούργου, πιθανή η μεταπήδησή του σε κάποιο μεγάλο διεθνές πόστο.
Είναι χωρατατζής, μανιώδης καπνιστής, «γερό ποτήρι», του αρέσουν τα ωραία πράγματα στη ζωή και συχνά-πυκνά τα λέει «έξω από τα δόντια». Εκ πρώτης όψης, η ιδιοσυγκρασία του ταιριάζει με αυτή του… «έξω καρδιά» νότου, όπου τυγχάνει αρκετών συμπαθειών. Όμως, στις «φλέβες» του κυλά βορειοευρωπαϊκό «αίμα».
«Όταν μιλώ γαλλικά, σκέφτομαι στα γερμανικά και τούμπαλιν, με αποτέλεσμα να μιλώ συχνά ακαταλαβίστικα», παραδέχεται με έντονη δόση αυτοσαρκασμού ο 58χρονος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και η αλήθεια είναι ότι η δύσκολη αυτή ισορροπία σημάδεψε τα 8 χρόνια του στην «κεφαλή» του Eurogroup, όπου χρειάστηκε πολλές φορές να κάνει τον γεφυροποιό μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου αρχικά, μετέπειτα μεταξύ του πλούσιου βορρά και του χρεοκοπημένου νότου.
«Ο Γιούνκερ είναι ο μεγαλύτερος Χριστιανο-Σοσιαλ-δημοκράτης που υπάρχει», είχε πει χαρακτηριστικά ο γαλλογερμανικής καταγωγής «Πράσινος» Ντανιέλ Κον Μπεντίντ για τον δεξιό πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου. Τον μακροβιότερο στα ευρωπαϊκά χρονικά αρχηγό κυβέρνησης, που στα 58 του χρόνια βλέπει ξαφνικά το πολιτικό «άστρο» να κινδυνεύει με μία βεβιασμένη «Δύση».
Διαβάστε ακόμη: Λουξεμβούργο: Νίκη του Γιούνκερ στις εκλογές της Κυριακής
Μετά τις πρόωρες εκλογές της Κυριακής, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες του κατήγαγαν «πύρρειο» νίκη, οι υποστηρικτές του μιλούν για την εξύφανση μίας πολιτικής συνωμοσίας σε βάρος του, στο κατά τα λοιπά ήρεμο και πλούσιο Δουκάτο της δυτικής Ευρώπης…
Οι δευτερό-τριτοι της κάλπης, ήτοι Φιλελεύθεροι, Σοσιαλδημοκράτες και Πράσινοι άρχισαν ήδη διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Κι εφόσον αυτές ευοδωθούν, τότε θα σηματοδοτήσουν την «εκθρόνιση» του Ζαν-Κλοντ από το πρωθυπουργικό θώκο, στον οποίο κάθεται ούτε λίγο, ούτε πολύ εδώ και 19 χρόνια.
Για το Λουξεμβούργο, που από το τέλος του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κι εντεύθεν κυβερνάται από τους Χριστιανοδημοκράτες -με ένα μικρό «διάλειμμα» 5 χρόνων- κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με πολιτικό «σεισμό», για τον οποίο πολλοί φαίνεται ότι ήταν προετοιμασμένοι.
Οι ηγέτες των τριών κομμάτων έχουν επανηλειμμένα κατηγορήσει τον Ζαν Κλοντ ότι αφιέρωνε πολύ παραπάνω χρόνο στις Βρυξέλλες, βάζοντας πρώτα την Ευρώπη έναντι του Δουκάτου. Κάπως έτσι άλλωστε κατέρρευσε τον περασμένο Ιούλιο η κυβέρνησή του και η χώρα οδηγήθηκε σε πρόωρες εκλογές, επτά μήνες νωρίτερα από το προκαθορισμένο, υπό τη «σκιά» του μέγα σκανδάλου με τις παρανομίες των εγχώριων μυστικών υπηρεσιών, την περίοδο 2004-2009.
Διαβάστε ακόμη: Κίνδυνος για στάση πληρωμών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Νοέμβρη
Λίγο-πολύ, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι το είχε πάρει χαμπάρι! Κατά την έκθεση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, είχε σαφείς πολιτικές ευθύνες. Κατά τους τότε κυβερνητικούς εταίρους του, τους Σοσιαλδημοκράτες, η πέμπτη κατά σειρά κυβέρνησή του δεν είχε πλέον την ηθική νομιμοποίηση για να συνεχίσει το έργο της στο πλούσιο Δουκάτο: ένα από τα μικρότερα κράτη στον πλανήτη, με μόλις μισό εκατομμύριο κατοίκους, που παρ’ όλα αυτά αποτελεί διεθνές οικονομικό κέντρο, διαθέτει ισχυρότατο τραπεζικό τομέα και σήμερα είναι Νο2 σήμερα σημείο αναφοράς για τα επενδυτικά κεφάλαια, μετά τις ΗΠΑ.
Ανεπίσημα θεωρείται ένας «φορολογικός παράδεισος» στην καρδιά της Ευρώπης. Τους τελευταίους μήνες πάντως η ανεργία σημείωνε άνοδο (σήμερα κυμαίνεται στο 6,9%), ενώ αυξήθηκε η έκθεση στο χρέος.
«Προφανώς χρειάζεται μία διαφορετική πολιτική για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», διακήρυξε ο 40χρονος πρόεδρος του Φιλελεύθερου Κόμματος και δημοφιλής δήμαρχος της λουξεμβουργιανής πρωτεύουσας, Ζαβιέ Μπέτελ, ο οποίος προετοιμάζεται για τη διαδοχή του Γιούνκερ στην πρωθυπουργία.
Διαβάστε ακόμη: Η υπ.Οικ. της Πορτογαλία απορρίπτει την αναδιάρθρωση δημόσιου χρέους
Επισήμως, η διαδικασία της ανάθεσης διερευνητικών εντολών από τον Μέγα Δούκα Ενρίκο αρχίζει σε λίγες ώρες. Τυπικά, πρώτος στη σειρά, ένεκα εκλογικού αποτελέσματος, θα είναι πρέπει να είναι ο Γιούνκερ. Ο ίδιος έσπευσε να δηλώσει ανοιχτός σε όλες τις δυνατές συνεργασίες.
Όμως, στενός συνεργάτης του αναφέρει στους Financial Times ότι ο βετεράνος πολιτικός προετοιμάζεται σιγά-σιγά για το τέλος της -θρυλικής σε διάρκεια- πρωθυπουργικής θητείας του. Όμως αυτό, επεσήμανε, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα πέσουν τίτλοι τέλους εν γένει στην πολιτική του καριέρα.
«Δεν είναι το τέρμα του δρόμου για τον Γιούνκερ», είπε ανωνύμως. «Θα συνεχίσει να είναι μέλος του κοινοβουλίου, ενώ μάλλον θα διεκδικήσει κι έναν μεγάλο διεθνή ρόλο… Θα δούμε». Επί του παρόντος, οι φήμες οργιάζουν ότι ο Γιούνκερ «γλυκοκοιτά» την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι θητείες του Ζοζέ Μπαρόζο και του Χέρμαν βαν Ρομπάι, άλλωστε, λήγουν οσονούπω.