Δύσκολος ο δρόμος της συμφωνίας
- 11/02/2017, 09:35
- SHARE
Με δύο αποφάσεις επιστρέφει το επιτελείο της κυβέρνησης, οι οποίες θα «ξεκλειδώσουν» την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στη χώρα μας για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Τάσος Δασόπουλος
Παρά το κλίμα αισιοδοξίας που επικρατούσε την Παρασκευή, κυρίως σε κοινοτικούς κύκλους για το «ξεπάγωμα» των διαπραγματεύσεων για την δεύτερη αξιολόγηση μετά από δύο μήνες πλήρους απραξίας, η ελληνική ομάδα έφυγε από τις Βρυξέλλες αρκετά προβληματισμένη.
Η γενική ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα θα οριστικοποιηθεί μόλις η διαπραγματευτική ομάδα απαντήσει θετικά στις απαιτήσεις που τέθηκαν κατά την χθεσινή πεντάωρη συνάντηση με τους θεσμούς.
Η πρόταση για πρόσθετα μέτρα της τάξης των 3,6 δις ευρώ (2% του ΑΕΠ) και κυρίως η υποχρέωση ψήφισης εκ των προτέρων της μείωσης του αφορολόγητου στις 6000 ευρώ από 8636 ευρώ που μειώθηκε τον περασμένο Μάιο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο κ. Τσακαλώτος προσήλθε με σενάριο για μείωση του αφορολόγητου στα 7300 ευρώ, αλλά απορρίφθηκε ως μισή λύση, κυρίως από το ΔΝΤ. Το ίδιο δύσκολες είναι οι περικοπές των συντάξεων που θα πρέπει να μπουν στην ατζέντα της λειτουργίας ενός κόφτη που δυνητικά μπορεί να ενεργοποιηθεί το 2019. Τούτο διότι και τα δύο μέτρα θίγουν ευθέως τα χαμηλά και πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Πολύ περισσότερο γιατί δεσμεύουν όχι μόνο την τωρινή αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις με την εφαρμογή τους . Τούτο διότι η απειλή ενεργοποίησης τους θα διαρκέσει τουλάχιστον για την πενταετία 2018 -2023 όταν καθώς φαίνεται η Ελλάδα θα έχει την υποχρέωση να επιτυγχάνει κάθε χρόνο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Στην χθεσινή συνάντηση οριστικοποιήθηκε στην πενταετία η μεσοπρόθεσμη περίοδος των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Δεν αποφασίστηκε όμως σε ποιο ύψος θα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα την επόμενη πενταετία 2024-2028.
Τούτο παρά το γεγονός ο ότι τόσο ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής του κ. Γιώργος Χουλιαράκης προσπάθησαν να πείσουν ότι οι υπερβολικά υψηλές εγγυήσεις που ζητούν οι δανειστές θα ανακόψουν την πορεία της οικονομίας την στιγμή που το 2016 ξεπεράστηκε κατά τρεις φορές ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ.
H απάντηση των δανειστών ήταν ότι αν δεν επαναληφθεί για τουλάχιστον δύο φορές η «επιτυχία» αυτή μπορεί να είναι συγκυριακή λόγω της υπερφορολόγησης που επιβλήθηκε το 2016 .
Χωρίς χρέος
Ένα μεγάλο θέμα που απουσίασε από την χθεσινή συνάντηση ήταν αυτό του χρέους παρότι ήταν παρόντες και η επικεφαλής της ομάδας του ΔΝΤ στην Αθήνα κ. Ντέλια Βελκουλέσκου αλλά και ο προϊστάμενος της Πόλ Τόμσεν . Παρόν ήταν επίσης και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ κ. Μπενουά Κερέ αλλά και ο επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ στην Αθήνα κ Μάρκο Μπούτι . Τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ είναι αυτές που σηκώνουν το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους ως απαραίτητες προϋποθέσεις γ σε ότι αφορά στο ΔΝΤ να ενταχθεί στο πρόγραμμα και σε ότι αφορά στην ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Χάνεται το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου
Με δεδομένη την πρώιμη φάση της διαπραγμάτευσης και τα μέτρα που θα πρέπει ακόμη αν συζητηθούν ώστε η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει πριν από τις Ολλανδικές εκλογές το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου θεωρείται από τώρα χαμένο .
Οι πιο αισιόδοξοι πιστεύουν ότι αν τα πράγματα κυλήσουν γρήγορα μπορεί στο Eurogroup να έχουμε μια κατ αρχήν συμφωνία η οποία θα οδηγηθεί σε μια οριστική συμφωνία μετά την ψήφιση των μέτρων από την ελληνική Βουλή. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα αποφασιστεί αν μια συνάντηση ανάλογη με την χθεσινή θα πρέπει να επαναληφθεί μέσα στις εβδομάδα ώστε να οριστικοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερα από τα θέματα της διαπραγμάτευσης.
Στο μεταξύ η μπάλα θα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας που θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της.
Πηγή: news247.gr