ΔΝΤ σε ΕΚΤ: «Χαλαρώστε περισσότερα τη νομισματική πολιτική»
- 03/04/2014, 08:30
- SHARE
Η Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε την Ευρωζώνη να λάβει ακόμη και «μη συμβατικά μέτρα».
«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να χαλαρώσει περαιτέρω τη νομισματική πολιτική για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τους κινδύνους των αποπληθωριστικών πιέσεων», σημείωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια σημερινής ομιλίας της στην Ουάσιγκτον με θέμα την παγκόσμια ανάπτυξη.
Η Λαγκάρντ είπε ότι «περισσότερη νομισματική χαλάρωση, ακόμα και μέσω μη συμβατικών μέτρων, είναι αναγκαία για την Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι η διεθνής οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από 3% το 2014 και το 2015.
Μεταξύ άλλων, σημείωσε το θέμα του πληθωρισμού ως ένα σοβαρό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία, υποστηρίζοντας ότι η διεθνής οικονομία σταθεροποιήθηκε σε γενικές γραμμές, αλλά χρειάζονται —όπως είπε— «τολμηρά μέτρα πολιτικής». Προειδοποίησε ακόμη ότι η ανάκαμψη παρέμεινε χαμηλή και ότι μια παρατεταμένη περίοδος βραδείας ανάπτυξης θα δημιουργούσε κίνδυνο.
Η Λαγκάρντ επεσήμανε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί «ταχύτερη ανάκαμψη» και ότι η οικονομική δραστηριότητα στις προηγμένες οικονομίες (ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία) βελτιώνεται, αν και με διαφορετικές ταχύτητες. «Είναι βέβαιο ότι η παγκόσμια οικονομία έχει σταθεροποιηθεί μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά η ανάκαμψη είναι πολύ αδύναμη» τόνισε χαρακτηριστικά. Επικαλούμενη μάλιστα τον Αριστοτέλη, υπογράμμισε ότι «τώρα, είναι η ώρα για γενναία δράση».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε στη Σύνοδο της ομάδας των G20 στην Αυστραλία, τον περασμένο Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι ανάμεσα στα θέματα που εξετάστηκαν ήταν κατά πόσο η πολιτική μιας χώρας θα μπορούσε να επηρεάσει άλλες χώρες και ότι το ΔΝΤ είναι σε θέση να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Η Λαγκάρντ αναφέρθηκε σε τρία ερωτήματα:
1) την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και το πώς θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη,
2) τα βραχυπρόθεσμα εμπόδια και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν,
3) τον μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και πώς μπορεί να αλλάξει η ταχύτητα στις προσπάθειες για ισχυρότερη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Σημείωσε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, οι γεωπολιτικές εντάσεις σε περιοχές όπως η Ουκρανία και η μεταβλητότητα των αγορών αποτελούν παράγοντες που ενδεχομένως να υπονομεύσουν την ανάπτυξη βραχυπρόθεσμα.
Ειδικότερα για την Ευρωζώνη ανέφερε ότι μια μέτρια ανάκαμψη εδραιώνεται, ισχυρότερη στον πυρήνα, ασθενέστερη στο Νότο. Ενθαρρυντικά μέτρα έχουν ληφθεί πρόσφατα για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, την οποία το ΔΝΤ παρότρυνε για κάποιο χρονικό διάστημα.
Η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε την αναγκαιότητα να καμφθεί η ανεργία, ιδιαίτερα των νέων, αλλά και να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Διαβάστε ακόμη:
ΔΝΤ: Ποιοι σήκωσαν το βάρος της λιτότητας στην Ευρώπη