Δουλειά για… σπίτι!
- 04/02/2014, 16:39
- SHARE
Πώς η τηλεργασία αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις και την επιχειρηματική κουλτούρα.
Σιγά-σιγά γίνεται η νέα μόδα στις εργασιακές σχέσεις. Ήδη, ένας μικρός παγκόσμιος «στρατός» υπαλλήλων -και μερικής, αλλά και πλήρους απασχόλησης- δουλεύει πια από το σπίτι, «απαλλάσσοντας» τους εργοδότες από λειτουργικά κόστη κι εξτρά γραφεία.
Μελέτη της εταιρίας ερευνών και αναλύσεων Global Workplace Analytics αναφέρει ότι το 44% των εργαζομένων στον Καναδά θα μπορούσε κάλλιστα να δουλεύει εξ αποστάσεως και ήδη το 12% έχει σήμερα μερική ή και πλήρη απασχόληση με τηλεργασία.
Στη Βρετανία αντίθετα, όπου τα 2/3 των θέσεων εργασίας εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να είναι εκτός γραφείου, μόλις το 5% των εργαζομένων δουλεύει εξ αποστάσεως για μία εταιρία.
Στις ΗΠΑ, πάντως -που συχνά… δείχνει τον «δρόμο»- ο αριθμός των υπαλλήλων που έχουν το σπίτι για γραφείο αυξήθηκε κατά 80% μεταξύ 2005 και 2012. Όμως, πόσο… «ελεύθερη κι ωραία» μπορεί να είναι αυτή η σχέση;
Διαβάστε ακόμη: Τακτοποιήστε τον χώρο εργασίας σας και αυξήστε την παραγωγικότητά σας
Προφανώς όχι πολύ, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι σε πολλές χώρες υπάρχει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο για αυτού του είδους την εργασιακή σχέση. Ήδη, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αμερικανικά δικαστήρια έχουν επιδικάσει αποζημιώσεις σε τηλεργάτες, κυρίως σε υποθέσεις ατυχημάτων εν ώρα εργασίας.
Μια διακοσμήτρια, φέρ’ ειπείν, που εργαζόταν εξ αποστάσεως για την αμερικανική εταιρία λιανικού εμπορίου JC Penney, αποζημιώθηκε επειδή την ώρα που εργαζόταν στο σπίτι για λογαριασμό του εργοδότη της, σκόνταψε πάνω στον σκύλο της και υπέστη κάταγμα στο χέρι!
Στο Νιού Τζέρσεϊ, εν τω μεταξύ, η χήρα ενός εξ αποστάσεως υπαλλήλου της ΑΤ&T κέρδισε αποζημίωση, ύψους 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς το δικαστήριο έκρινε υπεύθυνη την εργοδότρια εταιρία για τον θάνατο του εργαζόμενού της από πνευμονική εμβολή, έπειτα από 10 ώρες συνεχούς τηλεργασίας!
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, το London School of Economics, που σήμερα απασχολεί ούτε λίγο, ούτε πολύ πάνω από 3.000 τηλε-υπαλλήλους, έχει επιβάλλει ως προϋπόθεση τον εξοπλισμό του… εξ αποστάσεως γραφείου με ανιχνευτές καπνού, συστήματα εξαερισμού και μίας εργονομικής καρέκλας.
Διαβάστε ακόμη: Πώς να εκτοξεύσετε την παραγωγικότητά σας
«Είναι υποχρέωσή μας εκ του νόμου να παρέχουμε πληροφορίες κι εκπαίδευση στο προσωπικό που χρησιμοποιεί ηλεκτρονικούς υπολογιστές», επισημαίνει η Αν Ο’ Μπράιεν, επικεφαλής του τμήματος υγιεινής και ασφάλειας στο LSE, «ανεξαρτήτως του πού γίνεται τελικά η χρήση τους». Εντός ή εκτός σπιτιού, τουτέστιν…
Η Κέιτ Νορθ, αντιπρόεδρος του τμήματος παγκόσμιας ανάπτυξης στην e-Work.com -μίας συμβουλευτικής εταιρίας για οργανισμούς που απασχολούν εξ αποστάσεως υπαλλήλους- είναι κατηγορηματική πάνω σε αυτό το θέμα: είναι επιτακτικό, λέει, οι εργοδότες να αναλάβουν πλέον τις ευθύνες τους και γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων. Και οι υποχρεώσεις τους, παρατηρεί, δεν εξαντλούνται στα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας…
Στα μειονεκτήματα της εξ αποστάσεως απασχόλησης προσμετρώνται π.χ. η ελλιπής αξιολόγηση της απόδοσης του υπαλλήλου (συχνά απόρροια της έλλειψης εκπαιδευμένων managers στις απαιτήσεις του νέο αυτού τομέα). Κι αυτό παρά το γεγονός, όπως λέει και η Κέιτ Νορθ, ότι «πολλές φορές, αυτοί που εργάζονται στο σπίτι δουλεύουν πολύ περισσότερες ώρες από τους συναδέλφους στο γραφείο. Χρειάζεται κάποιος να τους υπενθυμίζει συχνά να κάνουν ένα διάλειμμα από την τηλεργασία»!
Παρ’ όλα αυτά, η Κρίστιν Νταστ, συνιδρυτής της Rat Race Rebellion -μίας ιστοσελίδας αφιερωμένης ειδικά στην εύρεση τηλεργασίας- τονίζει ότι τα πράγματα δεν είναι στην καθημερινότητα τόσο φοβερά, όσο πολλοί τα περιγράφουν. Τουλάχιστον στις χώρες όπου αυτό το καθεστώς απασχόλησης δεν είναι… «μπάτε σκύλοι αλέστε», οι εξ αποστάσεως εργαζόμενοι -λέει- παραπονιούνται συνήθως πολύ λιγότερο από τους συναδέλφους στο γραφείο, απλά γιατί περνούν καλύτερα δουλεύοντας από το σπίτι.
Ζωντανή απόδειξη είναι η Pagely, μια web hosting εταιρία με έδρα την Αριζόνα, που σήμερα πάνω από 20 άτομα προσωπικό, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία τους δουλεύει από το σπίτι. Αντί να μοιράζει λίστες με κανόνες ασφαλείας στους τηλε-υπαλλήλους, ο εργοδότης φροντίζει και να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του, και να παρέχει επιδόματα 200-1.500 δολαρίων για την αγορά του απαραίτητου εργονομικού εξοπλισμού για το εκάστοτε προσωπικό γραφείο. Κι έτσι, όλοι είναι λίγο-πολύ ευτυχισμένοι…
Διαβάστε επίσης: Τα πιο ακριβοπληρωμένα επαγγέλματα στον κόσμο