Δραματικές εξελίξεις: Ακόμα λιγότερους πρόσφυγες θα δέχονται Σλοβενία, Αυστρία, ΠΓΔΜ, Σερβία και Κροατία
- 26/02/2016, 15:13
- SHARE
Με 25.000 μετανάστες να βρίσκονται ήδη στη χώρα, σήμερα ανακοινώθηκε ότι τα σύνορα κλείνουν ακόμα περισσότερο.
Δραματικές είναι οι εξελίξεις για την Ελλάδα όσον αφορά το προσφυγικό. Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε πριν λίγο η σλοβενική αστυνομία, οι αρχηγοί των αστυνομικών δυνάμεων της Σλοβενίας, της Αυστρίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Κροατίας συμφώνησαν να περιορίσουν τη ροή των μεταναστών σε περίπου 580 ανθρώπους την ημέρα.
Οι αστυνομικοί αρχηγοί είναι «υποχρεωμένοι να περιορίσουν τις ημερήσιες διελεύσεις μέσω των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε έναν αριθμό που θα δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται κάθε μετανάστης σύμφωνα με τους κανόνες του Σένγκεν», ανέφερε η αστυνομία σε σημερινή δήλωσή της.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται πυρετωδώς για τα χειρότερα, δηλαδή μια ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν καταλήξουν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα στη συνάντησή τους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Αχμετ Νταβούτογλου στις 7 Μαρτίου. «Προετοιμάζουμε ένα μηχανισμό ανθρωπιστικής βοήθειας, ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό, αναφερόμενη στη χώρα μας.
Η εκπροσώπος παρέθεσε στοιχεία που έλαβε από την κυβέρνηση, σύμφωνα με τα οποία αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στην Ελλάδα 25.000 άτομα που ζητούν άσυλο, ενώ ο αριθμός τους φαίνεται ότι αυξάνεται κατά δυο με τρεις χιλιάδες ημερησίως, όπως είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πληροφόρησε την Κομισιόν ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι διαθέσιμες 20.000 θέσεις προσωρινής στέγασης στο βόρεια Ελλάδα.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας δήλωσε στις Βρυξέλλες πως η κυβέρνηση έχει υποβάλει στην Κομισιόν και την Ολλανδική Προεδρία ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενεδεχόμενης ανθρωπιστικής κρίσης.
Το σχέδιο δράσης με την Τουρκία έχει μείνει ακόμη στα χαρτιά και η επικείμενη Σύνοδος με την Άγκυρα στις 7 Μαρτίου θεωρείται προθεσμία προς την ανατολική όχθη του Αιγαίου για να υπάρξουν αποτελέσματα. Η δύσκολη συγκυρία ρίχνει κατά πολύ τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής πλευράς για το τι θα μετρούσε ως δείγμα «καλής θέλησης» από την Άγκυρα: «Χρειάζεται ένα πολιτικό σημάδι, για παράδειγμα ένα πλοίο γεμάτο οικονομικούς μετανάστες που επαναπροωθούνται από την Ελλάδα στην Τουρκία» σχολιάζει ευρωπαίος διπλωμάτης που επικαλείται ο γαλλικός Monde.
Η στήριξη Βερολίνου και Παρισιού στην Αθήνα στο προσφυγικό μπαίνει ωστόσο στην ευρύτερη εικόνα μίας ΕΕ στην οποία δεν είναι μόνο η καγκελάριος Μέρκελ απομονωμένη – πρακτικά απομονωμένες αρχίζουν να μοιάζουν όλες οι χώρες της ΕΕ, καταφεύγοντας σε δράσεις που στοχεύουν να ασκήσουν πίεση (όπως η Αυστρία ή η Ουγγαρία, με το δημοψήφισμα) αλλά κινδυνεύουν να καταλήξουν αφετηρία μονομερών στρατηγικών.
Διπλωματές πηγές που επικαλείται το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων -και δεν αντικρούουν τις δημόσιες δηλώσεις τους πριν τη συνάντηση- υποστηρίζουν πως οι υπουργοί Γερμανίας και Γαλλίας «τάχθηκαν ενεργά στην πλευρά της Αθήνας, λέγοντας πως έχει κάνει πολλές προσπάθειες και δεν οφελεί σε τίποτε να συνεχίσουν οι κατηγορίες σε βάρος της, αλλά χρειάζεται αντιθέτως να λάβει βοήθεια».