EE: Σύνοδος Κορυφής με το βλέμμα στην Ουκρανία

EE: Σύνοδος Κορυφής με το βλέμμα στην Ουκρανία

Το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξετάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες – Τι δηλώνει ο Πούτιν για Ποροσένκο. 

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται αργά το απόγευμα του Σαββάτου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα εξετάσουν την συνεχιζόμενη κρίση στη Ουκρανία και την πιθανότητα νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και το ζήτημα της στελέχωσης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια του περασμένου Ιουλίου.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να εξετασθούν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», υπενθύμισε πρόσφατα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Υπάρχει συναίνεση ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε και μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε νέα «αποσταθεροποίηση» της Ουκρανίας θα έχει «υψηλό κόστος» για τη Ρωσία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την Ρωσία μετά και τις αναφορές ότι η Μόσχα έχει στείλει εκατοντάδες τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για να στηρίξει τους αυτονομιστές.

Το Κίεβο καλεί τους Ευρωπαίους να παράσχουν στρατιωτική βοήθεια, ένα αίτημα το οποίο, δεν έχει καμία πιθανότητα επιτυχίας, αν και αναμένεται να τεθεί στο Συμβούλιο των αρχηγών κρατών της ΕΕ από χώρες όπως η Λιθουανία και η Ρουμανία. Όσον αφορά τα μέτρα που πιθανώς να ληφθούν κατά της Ρωσίας μπορεί να αφορούν την προσθήκη νέων ονομάτων στη λίστα των προσωπικών στοχευμένων κυρώσεων ή ακόμη και να επεκταθούν σε οικονομικές κυρώσεις σε νέους τομείς. Μεταξύ των πιο σκληρών κυρώσεων που μπορεί να τεθούν είναι η πρόταση της Βρετανίας η οποία σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Μπλούμπεργκ πιέζει τους ηγέτες της ΕΕ να αποκλείσουν τη Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα SWIFT μια από τις κύριες συνδέσεις με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Την έναρξη της συνόδου κορυφής θα παρακολουθήσει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο ο οποίος το πρωί του Σαββάτου θα έχει συνάντηση με τους απερχόμενους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο και Χέρμαν βαν Ρομπάι.

Πούτιν: Μπορώ να κάνω διάλογο με τον Ποροσένκο
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο έναν «εταίρο με τον οποίο μπορεί να κάνει διάλογο», σημειώνοντας ότι κατέληξε σε συμφωνία μαζί του για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η συνάντηση των δύο ηγετών, την Τρίτη στο Μινσκ της Λευκορωσίας ήταν «πολύ καλή, αυτήν την εντύπωση αποκόμισα, ήταν πολύ ειλικρινής», είπε ο Πούτιν σε συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε σήμερα και πρόκειται να μεταδοθεί την Κυριακή από το πρώτο κανάλι της δημόσιας ρωσικής τηλεόρασης. Ορισμένα αποσπάσματα αυτής της συνέντευξη δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Ο Ποροσένκο «είναι κατά την άποψή μου το είδος του εταίρου με τον οποίο μπορεί να κάνεις διάλογο», διαβεβαίωσε ο Ρώσος πρόεδρος. Όπως είπε, αποδέχτηκε μια πρόταση του Ποροσένκο με βάση την οποία η Ρωσία θα παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, αυτή τη φορά μεταφέροντάς την όχι με φορτηγά αλλά με τρένα. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε το σχέδιο που πρότεινε ο πρόεδρος Ποροσένκο για να παράσχουμε βοήθεια (…) στους ανθρώπους που την χρειάζονται στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ», συνέχισε.

«Θα παραδώσουμε τρόφιμα και (άλλα) είδη που χρειάζονται οι κάτοικοι μέσω του σιδηροδρόμου. Αυτή ήταν η πρόταση και εγώ συμφώνησα», πρόσθεσε ο Πούτιν.

Την Πέμπτη ο Ποροσένκο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έστειλε στρατό για να εισβάλει στην Ουκρανία, έναν ισχυρισμό που διατυπώνουν επίσης το ΝΑΤΟ και πολλές χώρες της Δύσης. Η Μόσχα από την πλευρά της διαψεύδει ότι στρατιώτες της δρουν εντός του ουκρανικού εδάφους.

Στο μεταξύ το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου το οποίο έχει συμφωνήσει να χορηγήσει στην Ουκρανία, παρά «τους αυξημένους κινδύνους» οι οποίοι συνδέονται με τις εντάσεις στο ανατολικό τμήμα της χώρας και την εμπλοκή της Ρωσίας που καταγγέλλουν το Κίεβο και η Δύση, αλλά και τις «αποκλίσεις» από τους οικονομικούς στόχους οι οποίοι έχουν τεθεί στο Κίεβο.

Η Ουκρανία θα λάβει 1,4 δισεκ. δολάρια μετά το πράσινο φως του ΔΣ του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπεί τα 188 κράτη-μέλη του, ανακοίνωσε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός.

Διαβάστε ακόμη: 

Δεν πείθονται από τα επιχειρήματα της Ρωσίας οι ΗΠΑ

Πούτιν: «Η Ρωσία δεν θα συρθεί σε σύρραξη ευρείας κλίμακας»

Ρωσία: «Μεγάλοι κίνδυνοι» για την προμήθεια φυσικού αερίου