Eκεχειρία στην Ουκρανία ζητά ο Πούτιν μετά τη συντριβή του Boeing
- 18/07/2014, 16:29
- SHARE
Ανοίγει ο δρόμος για τη μετάβαση του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία, καθώς αυξάνεται διεθνώς η κατακραυγή για την πτώση του αεροσκάφους της Malaysian Airlines.
Τη σύναψη εκεχειρίας μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στην ανατολική Ουκρανία ζήτησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, μία ημέρα μετά τη συντριβή του Boeing των Malaysian Airlines στην ανατολική Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και έχει βυθίσει την Ολλανδία στο πένθος, αφού υπήρχαν 189 Ολλανδοί ανάμεσα στους συνολικά 298 επιβαίνοντες που έχασαν τη ζωή τους.
Την ίδια ώρα, οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουκρανίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν δύο μαύρα κουτιά στο σημείο που συνετρίβη χθες το αεροπλάνο, στο οποίο πρόκειται τελικά να μεταβεί κλιμάκιο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), αφού άναψε το «πράσινο φως» από τους αυτονομιστές, προκειμένου να ερευνήσει στα συντρίμμια του δυστυχήματος στοιχεία που μπορεί να ρίξουν φως στο τι πραγματικά οδήγησε στην κατάρριψη του μοιραίου αεροσκάφους.
«Σήμερα 17 νέοι εργαζόμενοι και τέσσερις αξιωματούχοι από το Κίεβο έφτασαν στο Ντονέτσκ. Σύντομα αναμένεται να φτάσουν στο σημείο της τραγωδίας. Υποστηρίζουμε (την αποστολή) όσο το δυνατόν περισσότερων εμπειρογνωμόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΟΑΣΕ, Σεργκέι Καβταράντζε.
Τα μέλη των συνεργείων έρευνας και διάσωσης έχουν ανασύρει 181 σορούς μέχρι τώρα από την περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος Boeing 777 των μαλαισιανών αερογραμμών, όπως δήλωσε σήμερα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών στο Κίεβο, προσθέτοντας πως οι σοροί πιθανόν θα μεταφερθούν στην κοντινή πόλη Χάρκοβο, η οποία τελεί υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.
«Θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό άμεσες συνομιλίες μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα τις εχθροπραξίες και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις», είπε από τη Μόσχα ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Με μεγάλη ανησυχία και λύπη παρακολουθούμε όσα συμβαίνουν στην ανατολική Ουκρανία. Είναι φοβερό, μια τραγωδία», επεσήμανε ο Ρώσος πρόεδρος που δήλωσε πως βρίσκεται σε επαφή με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο, με τον οποίο ελπίζει να καταφέρει να επιλύσει οριστικά την κρίση στην Ουκρανία.
«Είμαστε σε επαφή με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και ελπίζω ότι θα καταφέρει να προτείνει σε όλον τον ουκρανικό λαό, σε όλους τους ανθρώπους όπου κι αν ζουν, μία πρόταση που θα επιτρέψει να καταλήξουμε σε μια οριστική, και βιώσιμη ειρήνη στην περιοχή αυτή», υπογράμμισε ο Πούτιν.
Ωστόσο, η πρόταση του Πούτιν δεν έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους αυτονομιστές. «Δεν υπάρχει θέμα εκεχειρίας, όμως θα επιτρέψουμε στους εμπειρογνώμονες να έχουν πρόσβαση στο σημείο της καταστροφής», δήλωσε ο αυτοανακηρυχθείς πρωθυπουργός της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντρ Μποροντάι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο Μποροντάι διευκρίνισε ότι είχε επαφή με αξιωματούχους της Ολλανδίας, απ’ όπου αναχώρησε το Μπόινγκ 777 με 298 επιβαίνοντες, και της Μαλαισίας. «Μας ζήτησαν να αφήσουμε τον τόπο της συντριβής όπως είναι, οπότε προς το παρόν δεν αγγίζουμε τίποτα», είπε και πρόσθεσε ότι οι αρχές της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ δεν διαθέτουν αρκετά ψυγεία για να διατηρήσουν τις σορούς των επιβαινόντων.
Ο Μποροντάι αρνήθηκε ότι οι αντάρτες ευθύνονται για την κατάρριψη του αεροσκάφους, τονίζοντας ότι τα όπλα που διαθέτουν δεν τους επιτρέπουν να πλήττουν αεροπλάνα που πετούν σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 4.000 μέτρων, την ώρα που το μαλαισιανό αεροπλάνο πετούσε στα 10.000. «Τα όπλα μας δεν πηγαίνουν πιο ψηλά από τα 4.000 μέτρα, δεν διαθέτουμε πυραύλους Μπουκ, απολύτως κανέναν», επεσήμανε ο Μποροντάι.
Πάντως το ΝΑΤΟ εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του για τα «ολοένα και πιο εξελιγμένα βαριά όπλα» που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, δείχνοντας ουσιαστικά τη Ρωσία ως υπεύθυνη για την προμήθεια των αυτονομιστών.
«Ανησυχούμε για τον αυξανόμενο αριθμό των βαρέων όπλων που χρησιμοποιούν οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, καθώς και για το γεγονός ότι αυτά είναι ολοένα και πιο εξελιγμένα», δήλωσε ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ. «Παρατηρήσαμε ότι η Ρωσία συνεχίζει να επιτρέπει τη διέλευση μισθοφόρων και βαρέων όπλων από τα σύνορά της με την Ουκρανία», πρόσθεσε.
ΕΕ: Πιθανόν να οφείλεται η συντριβή σε χτύπημα πυραύλου
«Οι πρώτες εκτιμήσεις που έχουν γίνει, λαμβάνοντας υπόψη και τη διασπορά των συντριμμιών σε ακτίνα πολλών δεκάδων χιλιομέτρων, τείνουν να υποστηρίξουν το ενδεχόμενο ότι το αεροπλάνο αυτό κατερρίφθη», δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. «Η έρευνα θα μας πει», πρόσθεσε.
«Προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα είναι φυσικά σημαντικό να γνωρίζουμε τα γεγονότα (…) να έχουμε τα αποτελέσματα της έρευνας που μόλις ξεκίνησε», υπογράμμισε από την πλευρά της η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πία Αρενκίλντε.
Ειδικοί των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι το Μπόινγκ 777, που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος η προέλευση ωστόσο του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστη.
Η αεροπορική αυτή τραγωδία και οι συνέπειές της θα συζητηθούν την Τρίτη από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ στη διάρκεια του συμβουλίου τους, υπογράμμισε ο αξιωματούχος. Στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει και ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Πάβλο Κλίμκιν.
Στο μεταξύ πηγές από την ΕΕ επεσήμαναν σήμερα ότι είναι πολύ νωρίς για να εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων. Η ΕΕ θα πρέπει πρώτα να θέσει σε ισχύ τις νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που αποφασίστηκαν την Τετάρτη στη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών των 28 χωρών μελών, προτού εξετάσει νέα μέτρα, σημείωσαν διπλωμάτες.
Διεθνής πίεση για ανεξάρτητη έρευνα στα αίτια του δυστυχήματος
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε σήμερα υπέρ της διεξαγωγής «μιας ανεξάρτητης έρευνας» για να διευκρινιστεί ποιοι ευθύνονται για την «τερατώδη» αυτή πράξη που προκάλεσε την πτώση του αεροπλάνου της Malaysia Airlines, το οποίο πιθανώς κατερρίφθη από έναν πύραυλο στην ανατολική Ουκρανία.
«Ο κόσμος έχει το δικαίωμα να γνωρίζει τι συνέβη και ο κόσμος θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες για να αποφευχθεί να ξαναγίνει ποτέ μια τερατώδης πράξη όπως αυτή», πρόσθεσε.
Ειδικοί των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πιστεύουν ότι το Μπόινγκ 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών, που είχε αναχωρήσει από το Άμστερνταμ για την Κουάλα Λουμπούρ, κατερρίφθη από έναν πύραυλο εδάφους-αέρος η προέλευση ωστόσο του οποίου παραμένει αδιευκρίνιστη.
Το αεροπλάνο πετούσε σε ύψος περίπου 10.000 μέτρων όταν χάθηκε από τα ραντάρ, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου Eurocontrol.
Μετά την τραγωδία οι αρχές του Κιέβου και οι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία που πρόσκεινται στην Ρωσία άρχισαν αμέσως να αλληλοκατηγορούνται για την κατάρριψη του αεροπλάνου, χωρίς προς το παρόν να υπάρχει κανένα απτό αποδεικτικό στοιχείο που να επιτρέπει να αποδοθούν ευθύνες στην μία ή την άλλη πλευρά.
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ισπανό ομόλογό του ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι φαίνεται πιθανό πως το αεροπλάνο με τους 298 επιβαίνοντες κατερρίφθη και σημείωσε ότι αν αυτό αποδειχθεί αυτοί που ευθύνονται θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.
«Σημειώθηκε ένα απολύτως αποτροπιαστικό, σοκαριστικό και τρομερό συμβάν και πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος γι’αυτό που συνέβη και για τον τρόπο με τον οποίο συνέβη», σημείωσε ο Κάμερον.
«Αν, όπως φαίνεται πιθανό, κατερρίφθη, τότε αυτοί που ευθύνονται πρέπει να λογοδοτήσουν και πρέπει να μην χάσουμε καθόλου χρόνο για να γίνει αυτό. Είναι απολύτως απαραίτητο όλες οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν με όλα τα μέσα που διαθέτουν για να διασφαλιστεί ότι θα ερευνηθεί σωστά η περιοχή και ότι οι σοροί (…) θα περισυλλεγούν», πρόσθεσε επίσης.
Η Ιντερπόλ, η οποία εδρεύει στην Γαλλία, προσεφέρθη σήμερα να βοηθήσει στην έρευνα για την τραγωδία αυτή. Σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας της Ιντερπόλ η οποία εδρεύει στην Λιόν, στην ανατολική Γαλλία, Ρόναλντ Νομπλ, σημειώνει ότι η υπηρεσία του «προσφέρει την πλήρη βοήθειά της σε όλα τα κράτη μέλη της για να βοηθήσει στην αναγνώριση και στον επαναπατρισμό των σορών» των επιβαινόντων στην μοιραία πτήση MH17.
«Θα βοηθήσουμε επίσης στο να διευκρινιστεί αν ένας από τους επιβάτες της πτήσης MH17 επιβιβάστηκε με ένα διαβατήριο που επισημάνθηκε στην Ιντερπόλ ότι είχε χαθεί ή κλαπεί ή αν ένας από αυτούς συνδέθηκε με μια σοβαρά εγκληματική συμπεριφορά», πρόσθεσε ο Νομπλ.
Διαβάστε ακόμη:
Μέρκελ: Έκκληση για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία
Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα για τη συντριβή του αεροπλάνου
Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντριβή του αεροσκάφους
Αμερικανοί Αξιωματούχοι: To Μπόινγκ καταρρίφθηκε από πύραυλο!
Εκατέρωθεν κατηγορίες Ουκρανών και Ρώσων για κατάρριψη του Boeing