Έκκληση του ΟΗΕ για να μπει τέλος στη «γενοκτονία» εναντίον των Γεζίντι στο Ιράκ

Έκκληση του ΟΗΕ για να μπει τέλος στη «γενοκτονία» εναντίον των Γεζίντι στο Ιράκ

 Αμερικανικό αεροσκάφος έπληξε θέσεις των τζιχαντιστών στο βόρειο Ιράκ. Έτοιμη να παράσχει βοήθεια στη Βαγδάτη δηλώνει η Γερμανία.

Ειδικοί του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα απηύθυναν έκκληση σήμερα σε ένα μήνυμά τους προς τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να αναλάβει επείγουσα δράση για να εμποδίσει «μια ενδεχόμενη γενοκτονία» εναντίον της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ από τους τζιχαντιστές.

«Πρέπει επειγόντως να ληφθούν όλα τα δυνατά μέτρα προκειμένου να εμποδίσουμε μια μαζική θηριωδία και μια ενδεχόμενη γενοκτονία τις επόμενες ώρες και ημέρες» υπογράμμισε σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε στη Γενεύη η Ρίτα Ιζάκ, ειδική για τα θέματα των μειονοτήτων στα Ηνωμένα Έθνη.

«Η ευθύνη για την προστασία των πληθυσμών έναντι του κινδύνου φρικτών εγκλημάτων εναπόκειται συγχρόνως στην ιρακινή κυβέρνηση και τη διεθνή κοινότητα» τονίζεται σε αυτό το μήνυμα, που συνυπογράφουν πολλοί ειδικοί του ΟΗΕ.
Δεκάδες χιλιάδες μέλη της μειονότητας Γεζίντι έχουν καταφύγει στα βουνά Σίντζαρ προκειμένου να γλιτώσουν από την προέλαση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Περίπου 35.000 άνθρωποι έχουν διαφύγει από την περιοχή του Σίντζαρ και έχουν βρει καταφύγιο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών στην επαρχία του Ντόχουκ, στην αυτόνομη επαρχία του ιρακινού Κουρδιστάν, περνώντας μέσα από τη Συρία, σημείωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Οι εκτοπισμένοι που φθάνουν εκεί είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι.

«Υπολογίζουμε ότι 20.000 με 30.000 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι (. . .) στα βουνά του Σίντζαρ, χωρίς πρόσβαση σε τρόφιμα, χωρίς νερό και κατάλυμα» διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Αρμοστείας Άντριαν Έντουαρντς.
«Η πρόσβαση σε αυτές τις οικογένειες είναι πολύ περιορισμένη» προσέθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με το δήμαρχο του Ζάχο, τον οποίο επικαλείται η Ύπατη Αρμοστεία, αυτή η πόλη του ιρακινού Κουρδιστάν που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία έχει υποδεχθεί περισσότερους από 100.000 Ιρακινούς εκτοπισμένους, που προέρχονται στην πλειονότητά τους από το Σίντζαρ και το Ζούμαρ, τους οποίους καταδίωξαν οι αντάρτες του Ισλαμικού Κράτους κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας.

Οι τοπικές αρχές άνοιξαν τα σχολεία και τα δημόσια κτίρια για να φιλοξενήσουν τους εκτοπισμένους την ώρα που άλλοι έχουν βρει καταφύγιο κάτω από τις γέφυρες ή μέσα σε οικοδομές, σύμφωνα με την Αρμοστεία.

Η επαρχία Ντόχουκ έχει υποδεχθεί περισσότερους από 400.000 εκτοπισμένους, που ανήκουν στην πλειονότητά τους σε πολλές εθνότητες του Ιράκ, και το ιρακινό Κουρδιστάν φιλοξενεί 700.000 εκτοπισμένους, περιέγραψε η Ύπατη Αρμοστεία.

Έχουν διασκορπιστεί σε εκατοντάδες διαφορετικές τοποθεσίες. Η Ύπατη Αρμοστεία τους διανέμει βοήθεια και προβλέπει την κατασκευή 3 επιπλέον καταυλισμών.

Την ίδια στιγμή, ένα αμερικανικό, μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε σήμερα στο βόρειο Ιράκ ένα ολμοβόλο που χρησιμοποιούσαν οι σουνίτες τζιχαντιστές στις επιχειρήσεις τους εναντίον των κουρδικών δυνάμεων ασφαλείας, όπως ανέφερε η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας (CentCom).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πέντε λεπτά πριν από το μεσημέρι, το αμερικανικό αεροσκάφος κατέστρεψε το ολμοβόλο το οποίο έβαλε εναντίον των Κούρδων που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τους εκτοπισμένους αμάχους της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

Οι Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους όταν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους κατέλαβαν την πόλη Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, την περασμένη εβδομάδα, και κατέφυγαν στα άγονα βουνά της γύρω περιοχής. Κινδυνεύουν άμεσα καθώς δεν έχουν νερό ή τρόφιμα και η θερμοκρασία στην περιοχή αυτή μπορεί να ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι. Η Βρετανία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη ξεκινήσει ρίψεις τροφίμων, νερού και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους εκτοπισμένους και το βράδυ της Δευτέρας, στην πέμπτη αποστολή αυτού του είδους, οι αμερικανικές δυνάμεις κατάφεραν να προμηθεύσουν 11.000 έτοιμα γεύματα και 19.300 λίτρα νερού στους αμάχους.

Η Γερμανία από την πλευρά της ανακοίνωσε σήμερα ότι ενδέχεται να παράσχει μη θανατηφόρα στρατιωτική βοήθεια στην κυβέρνηση του Ιράκ για να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές. «Το Βερολίνο προσπαθεί σκληρά να καταλήξουμε γρήγορα σε μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία και εξετάζει τη συμβολή της Γερμανίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η υπουργός είπε ότι εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, οι γερμανικές αρχές ενδέχεται να παράσχουν στο Ιράκ θωρακισμένα οχήματα, κράνη, διόπτρες νυχτερινής όρασης, συσκευές ανίχνευσης ναρκών και ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Βρετανό ομόλογό της Μάικλ Φάλον, η φον ντερ Λάιεν διευκρίνισε ότι και οι δύο θεωρούν σωστά τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπολύουν οι ΗΠΑ εναντίον των τζιχαντιστών καθώς και τις παραδόσεις αμερικανικών όπλων στο Ιράκ.

Η Γερμανίδα υπουργός επανέλαβε την επίσημη θέση της κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει ως όρο να μην παραδίδει όπλα σε ζώνες συγκρούσεων. Σημείωσε όμως ότι εάν η απειλή “γενοκτονίας” συνεχιστεί στο Ιράκ, το ζήτημα αυτό «θα πρέπει να συζητηθεί σοβαρά». Πολλοί Γερμανοί πολιτικοί, μεταξύ των οποίων και ο Σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θεωρούν ότι ο κανόνας αυτός θα πρέπει να τροποποιηθεί λόγω των ωμοτήτων που διαπράττει, σε μεγάλη κλίμακα, το Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο Ιράκ.

Ένας νεκρός και ένας τραυματίας από συντριβή ελικοπτέρου που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους Γεζίντι

Ένας Ιρακινός πιλότος σκοτώθηκε και μία βουλευτής τραυματίστηκε όταν το στρατιωτικό ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν, μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια στους εκτοπισμένους, συνετρίβη στο βόρειο Ιράκ.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση του Ιράκ, το κανάλι Iraqiya, που επικαλείται ως πηγή τον εκπρόσωπο των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων Κάσεμ Άτα, το ελικόπτερο MI17 συνετρίβη λόγω τεχνικού προβλήματος στην οροσειρά Σίντζαρ. Στην περιοχή αυτή έχουν παγιδευτεί χιλιάδες άνθρωποι, μέλη της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους προσπαθώντας να ξεφύγουν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η τραυματισμένη βουλευτής ανήκει και αυτή στην κοινότητα των Γεζίντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμα:

Ιράκ: Οι Κούρδοι ανακατέλαβαν δύο πόλεις

Νέος πρωθυπουργός στο Ιράκ με τις ευλογίες των ΗΠΑ