Έκλεισε η εξαγορά του αιώνα στο χώρο της μπύρας
- 11/11/2015, 21:19
- SHARE
Η AB InBev εξαγόρασε την SABMiller με το ιλιγγιώδες ποσό των 108 δισ. δολαρίων.
Ως μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές στην ιστορία θα πρέπει πλέον να θεωρείται η πώληση της ζυθοποιίας SABMiller στην μεγάλη της ανταγωνίστρια AB InBev έναντι του ποσού των 108 δισ. δολαρίων.
Πλέον ο κολοσσός που δημιουργείται θα ελέγχει την παραγωγή και την πώληση μιας στις τρεις μπύρες σε ολόκληρο τον κόσμο.
Μέρος της συμφωνίας αποτελεί η πώληση του 58% των μετοχών της SABMiller στην κοινοπραξία MillerCoors LLC, στην εταιρεία Molson Coors Brewing Co., η οποία κατέχει τις υπόλοιπες μετοχές, καθώς και το πορτφόλιο που διαθέτει εκτός της αμερικανικής αγοράς, έναντι του ποσού των 12 δισ. δολαρίων.
Η εκχώρηση αυτή, που εξαρτάται από την ολοκλήρωση της εξαγοράς της SABMiller από την AB InBev, καθιστά πλέον την Miller ως την δεύτερη μεγαλύτερη ζυθοποιία στις ΗΠΑ, με ποσοστό 25% – ενώ πρώτη είναι η AB InBev με μερίδιο 45%.
Στα σχέδια της AB InBev είναι η είσοδος των μετοχών της στο χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουγκ. Οι κοινές μετοχές ολόκληρου το ομίλου θα διαπραγματευτούν επίσης και στα χρηματιστήρια των Βρυξελλών και του Μεξικού. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις στις ΗΠΑ, αυτές παραμένουν στη Wall Street.
Το πάντρεμα των δύο τεράστιων αυτών εταιρειών ενώνει πασίγνωστες φίρμες όπως τις Budweiser, Corona και Stella Artois, με τις μεγάλες ανταγωνίστριες της SABMiller, Grolsch και Peroni, εξασφαλίζοντας πλέον στο νέο όμιλο εξαιρετικά δυναμική παρουσία στις αγορές των ΗΠΑ, Κίνας, Ευρώπης, Αφρικής και Λατινικής Αμερικής. Άλλωστε, η νέα αυτή υπερ-ζυθοποιία θα πουλά περισσότερο από το 30% των συνολικών προϊόντων ζύθου σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τη γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η νέα εταιρεία θα αποτελεί τον μεγαλύτερο πωλητή ειδών ευρείας κατανάλωσης στον κόσμο, με βάση τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, ενώ συνολικά θα βρίσκεται στην τρίτη θέση παγκοσμίως, πίσω μόνο από τις Procter & Gamble και Nestlé.
Η AB InBev θα καταβάλει 48 δολάρια ανά μετοχή για την εξαγορά της λονδρέζικης ανταγωνίστριας της, ποσοστό κατά 50% μεγαλύτερο από την αξία που είχαν οι μετοχές όταν κυκλοφόρησε η είδηση της πρότασης εξαγοράς.