Η ΕΚΤ πιο κοντά σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης
- 13/01/2015, 09:56
- SHARE
Εισηγήσεις για ανάληψη άμεσης δράσης από κεντρικούς τραπεζίτες. Η περίπτωση της Ελλάδας.
Πιο έτοιμη από ποτέ φαίνεται η ΕΚΤ , ώστε να προχωρήσει σε πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους 500 δισ. ευρώ, για αγορά ομολόγων των κρατών της Ευρωζώνης από τη δευτερογενή αγορά, σε μια προσπάθεια να ρίξει τις αποδόσεις τους.
Με αυτό τον τρόπο η κεντρική τράπεζα προσδοκά να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη αλλά και στην κατανάλωση, μέσω της αύξησης της χρηματοδότησης των νοικοκυριών από τα τραπεζικά ιδρύματα, ώστε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο του αποπληθωρισμού που «χτυπάει» τον πυρήνα του ευρώ.
Ο Έβαλντ Νοβότνι, ο κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, φαίνεται να προετοιμάζει το έδαφος για νέες κινήσεις στο μέτωπο της μάχης κατά των αποπληθωριστικών πιέσεων.
«Δεν νομίζω πως… θα πρέπει κανείς να εξετάσει τα μηνιαία στοιχεία, αλλά νομίζω πως σίγουρα έχουμε προοπτική για πολύ χαμηλό πληθωρισμό μεσοπρόθεσμα» δήλωσε ερωτηθείς για το πόσο έντονος είναι ο κίνδυνος αποπληθωρισμού κατά τη διάρκεια συνεδρίου.
«Δεύτερον θα πρέπει πάντα να αναλογιστούμε ότι η νομισματική πολιτική έχει αντίκτυπο μόνο μετά από μία μεγάλη αναβολή. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλουμε να κάνουμε κάτι θα πρέπει να το κάνουμε νωρίτερα παρά αργότερα» συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters, η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου ή το αργότερο μέχρι το Μάρτιο. Το ίδιο το πρακτορείο αποκαλύπτει ότι επί τάπητος τίθεται ένα υβριδικό σχέδιο, όπου μέρος του ρίσκου για τις αγορές κρατικών ομολόγων θα αναλάβουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες, ώστε να αντιμετωπιστούν οι γερμανικές ενστάσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, που δήλωσε πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να λάβει απόφαση ως προς το αν θα προχωρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, όμως «αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα» ότι θα την λάβει κιόλας.
Η περίπτωση της Ελλάδας
Αν η ΕΚΤ προχωρήσει σε πρόγραμμα QE η Ελλάδα θα επωφεληθεί; Οι αρχικές εισηγήσεις στο συμβούλιο της τράπεζας ήταν να αποκλειστούν από το πρόγραμμα χώρες των οποίων η αξιολόγηση των ομολόγων τους είναι στην κατηγορία junk. Αυτό θα άφηνε την Ελλάδα, και όχι μόνο, αυτόματα εκτός του προγράμματος, κάτι που θα σήμαινε ότι την ώρα που οι άλλες χώρες θα έβλεπαν τα επιτόκια τους στα επίπεδα δανεισμού της Γερμανίας, η χώρα μας θα έπρεπε να δανείζεται με τις σημερινές απαγορευτικές αποδόσεις.
Ωστόσο, οι εισηγήσεις για υιοθέτηση σκληρών περιορισμών που θα έθεταν εκτός QE την Ελλάδα δεν υιοθετήθηκαν. Η κατ’ αρχήν απόφαση που ελήφθη τις προηγούμενες ημέρες από την ΕΚΤ είναι να μην αποκλειστεί η Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι η χώρα θα είναι σε πρόγραμμα. «Οσο η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα, θα περιλαμβάνεται στα σχέδια της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Αν λήξει το πρόγραμμα και δεν υπάρξει άλλο δίχτυ ασφαλείας, τότε η χώρα θα τεθεί και εκτός QE», αναφέρουν σήμερα στην «Καθημερινή» στελέχη με γνώση των συζητήσεων που έλαβαν χώρα μέσα στην εβδομάδα.
Και αυτό γιατί η ελληνική οικονομία συνεχίζει να έχει χαμηλή διαβάθμιση και να μην ανήκει στις χώρες «επενδυτικού βαθμού».
Υπό αυτό το πρίσμα, η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να βρει έναν τρόπο άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές ή να επιδιώξει παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για να μπορέσει να διαπραγματευτεί.
Στο θέμα αναφέρεται σήμερα και δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg, που φιλοξενεί δηλώσεις του Γκίκα Χαρδούβελη, ενώ όσον αφορά τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για «κούρεμα» χρέους, η απάντηση ήρθε από τον Μπενουά Κερέ: «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να συμφωνήσει σε «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, ούτε σε παράταση της διάρκειάς τους»…
Ο ίδιος τόνισε πως οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσουν την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Bloomberg: Η ΕΚΤ θα εφαρμόσει στην Ελλάδα το ιρλανδικό-κυπριακό μοντέλο
Στο μεταξύ νέο δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρεται στις απειλές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα εάν η χώρα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα , αλλά και στην ελπίδα της ίδιας της Κεντρικής Τράπεζας ότι δεν θα αναγκασθεί τελικά να το πράξει.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως το τελεσίγραφο του Μάριο Ντράγκι ότι η «μη ύπαρξη προγράμματος σημαίνει καμία εγγύηση σε μετρητά από την ΕΚΤ», αποτελεί επανάληψη της τακτικής που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρώτα στάδια των ιρλανδικών και κυπριακών προγραμμάτων, όπου η προοπτική μη χορήγησης των κεφαλαίων της κεντρικής τράπεζας βοήθησε τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση.
Το Bloomberg φιλοξενεί απόψεις αναλυτών σύμφωνα με τους οποίους «η διαπραγμάτευση ξεκινά με την απειλή της αμοιβαίως εξασφαλισμένης καταστροφής». Σύμφωνα με τους ίδιους εάν η απόσυρση της χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες καταστεί πραγματικότητα αυτό θα σήμαινε πως η Ελλάδα «βρίσκεται σε καλό δρόμο για την έξοδο από το ευρώ».
Μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα φιλοξενούνται οι απόψεις του καθηγητή ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Γιώργου Παγουλάτου, ο οποίος υποστήριξε πως δεν θα είναι προς το συμφέρον του Αλέξη Τσίπρα να θέσει την κυβέρνησή του σε πορεία σύγκρουσης με την ΕΚΤ. Ο ίδιος εκτίμησε ότι μιας μεταστροφή θέσεων από πιθανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα προηγηθεί η μικροπολιτική, αλλά και μια διπλωματία που θα ακροβατεί στο κενό (edge-of-the-cliff diplomacy).